600x250 v1

Social 17 Noiembrie 2018, 15:11

Ansamblul „Mugurelul“ reînvie folclorul autentic

Scris de

La Iași, la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) „Ion Ionescu de la Brad“, în decursul timpului pasionații de domeniul folcloric au conservat tradițiile și obiceiurile străvechi, păstrând patima jocului moldovenesc. Astfel, de mai bine de 49 de ani, o mână de oameni, de la seniori până la elevi, păstrează nealterat folclorul autentic și mențin viu „cel mai longeviv ansamblu folcloric studențesc din România“.

Mână de la mână… reîntregim hora străbună

Povestea acestui ansamblu începe cu aproape jumătate de secol în urmă, când o mână de studenți de la USAMV Iași s-au hotărât să întemeieze un grup folcloric.

Cătălin Hilițanu, coregraful Ansamblului „Mugurelul“ de astăzi, a început să îi coordoneze și să îi pregătească pe membrii ansamblului încă din 1974. Acesta a studiat dansul popular, iar primii pași și diversele suite de dansuri din zona Moldovei nu au reprezentat un chin pentru el, mai ales că cel care l-a inițiat în arta coregrafiei a fost maestrul Viorel Vătămaniuc, din cadrul Ansamblului „Ciprian Porumbescu“ din Suceava. După ani și ani, foștii dansatori din vechea generație au decis să se întrunească din nou, sub îndrumarea aceluiași coregraf. Datorită acestei inițiative, în acest moment Ansamblul „Mugurelul“ numără peste 80 de membri: dansatori, dar și soliști vocali. Pe lângă voie bună, patima dansului și iubirea față de tradiție, un ansamblu precum acesta nu poate fi remarcat fără minunatele costume tradiționale noi, croite după modele autentice găsite la Muzeul Etnografic al Moldovei.

ansamblul Mugurelul b

Începând de anul acesta, Ionuț Timofte este reprezentantul ansamblului și se ocupă de recuzită, de costumele populare şi de buna funcţionare a activităţii întregului ansamblu. Acesta ne mărturisește că nu este greu, atunci când ai ambiţie și dai dovadă de punctualitate şi chef de joc: „Mă bucur că am şansa de a le arăta şi celor din zona mea că şi pășcănenii sunt vrednici la joc.“

Mână de la mână, munca depusă nu are cum să nu dea roade. Membrii ansamblului se întâlnesc săptămânal, repetând câte două-trei ore. În cazul unui spectacol, orele se dublează, chiar se triplează; la fel și efortul depus: „Repetițiile se desfășoară în Aula Magna «Haralamb Vasiliu», de luni până joi, uneori și în week-end, când avem programul încărcat. Chiar și atunci când fiecare dintre noi a avut o zi mai solicitantă, repetițiile ne fac să ne detașăm de toate și să ne unească și mai mult. Membrii ansamblului sunt ca o familie și doresc să păstreze legături strânse pe tot restul vieții. Datorită performanțelor noastre, fiind văzuți și apreciați de ceilalți, am fost solicitați să ținem momente artistice la diferite evenimente private.“

Ionuț s-a întâlnit cu dansul popular încă de mic copil, învățând să facă primii pași de la părinți. Acesta este din Pașcani, oraș ce păstrează tradiţia dansurilor moldoveneşti, dar locul unde a copilărit este satul Hărmăneștii Vechi, județul Iași, unde pe viitor are planuri mari și dorește să ducă tradiția mai departe, să instruiască tinerii comunei, formând un ansamblu folcloric așa cum este cel din care face parte în acest moment.

Suite și strigături moldovenești

ansamblul Mugurelul d

În primul an de facultate, aflând de Ansamblul „Mugurelul“, nu a ezitat şi a participat încă de la prima întrunire la repetiții: „Am pornit pe acest drum la începutul primului an de facultate, fiind singurul membru nou al ansamblului din acea perioadă. M-am integrat repede în colectiv și împreună am învăţat dansurile și strigăturile. Astfel, am reuşit să legăm suitele de dansuri, respectiv o suită cu dansuri din zona Vasluiului, urmând apoi Suita Hârlăului și a Iaşului, pe care le dansăm şi astăzi. În momentul acesta eu sunt mâna dreaptă a domnului coregraf și sunt încântat că avem spectacole atât în țară, cât și în străinătate. Chiar în această perioadă ne pregătim pentru o deplasare în Polonia, unde vom participa la Festival of Traditional Art-InterFolk.

Per ansamblu, spectacolele sunt ample, cuprinzând momente din viața omului, mai ales că atât cântecul cât și jocul popular sunt reflexia străbunilor asupra urmașilor. Astfel, în cadrul fiecărui spectacol cei prezenți vor avea ocazia să retrăiască cele mai importante evenimente din viața satului moldovenesc, evidențiind obiceiuri și trăiri ale țăranului român petrecute odinioară, dar și datini și obiceiuri legate de naștere, șezătoare și clacă, nuntă, hora satului, plecarea flăcăilor la război și obiceiurile de iarnă.

Legătura cu identitatea noastră ca popor o putem menține doar păstrând vii tradițiile și obiceiurile populare, precum și cântecul și dansul popular, ale căror origini ajung să se piardă în negura timpului; avem datoria să le ducem mai departe, prin intermediul noilor generații și să transmitem bucuria de altădată a jocului și cântecului dulce moldovenesc. Cu siguranță un exemplu demn de urmat este Ansamblul „Mugurelul“ care a adunat generații de studenți și a salvat folclorul specific zonei Podișului Moldovenesc. Acesta întinerește prin fiecare generație nouă de dansatori ce aleg să se prindă în jocul popular.

Beatrice Alexandra MODIGA


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti