Igienizarea și sterilizarea butoaielor de lemn
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
Pentru că a venit din nou toamna, perioada în care se culeg recoltele, inclusiv strugurii din podgorii, venim în atenția dvs. cu câteva sfaturi practice legate de igienizarea și sterilizarea butoaielor din lemn. Recomandările următoare aparțin unui viticultor din Urechești – Vrancea, Aurelian Lupu.
„Pregătirea butoaielor din stejar pentru vinul din recolta 2018 presupune o igienizare și sterilizare realizate cu atenție. Eu realizez igienizarea prin opărirea butoaielor cu leșie de sodă de rufe. Peste soda de rufe adaug apă fierbinte și agit butoaiele astfel încât leșia să acopere tot interiorul. Apoi las butoaiele pe fiecare parte laterală cca 10-15 min. După ce mă asigur că tot interiorul butoiului a intrat în contact cu apa cu sodă, scurg leșia (fără să o recuperez) și realizez două sau trei clătiri. Dacă se impune clătesc butoiul de mai multe ori cu multă apă rece. Este important ca la final să nu se mai simtă niciun miros de săpun, dat de soda de rufe. Butoaiele astfel spălate le pun la locul lor cu vrana în jos ca să se scurgă toată apa.
A doua zi le pun în poziție normală și le sterilizez cu fitile de sulf, pe care le pun în arzătoare realizate în atelierul familiei. Fitilele cu sulf se folosesc exclusiv pentru vasele din material lemnos și au rolul de a steriliza lemnul. Este de menționat că fumul degajat nu ajută la conservarea vinului. În momentul introducerii arzătorului în butoi, este recomandat ca acesta să fie lăsat cât mai aproape de fundul butoiului, astfel încât prin ardere să se consume tot oxigenul din butoi. În cazul în care fitilul se stinge imediat fără să ardă înseamnă că butoiul nu a fost bine igienizat. În cazul acesta, ori se mai igienizează o dată, mai ales dacă butoiul prezintă un miros neplăcut, ori trebuie clătit bine cu apă pentru că este posibil ca acesta să prezinte vapori de leșie.“
(L.Z.)
Articole înrudite
- COVID-19: Situația cererilor depuse în sectorul vitivinicol
- Informaţii privind sectorul vitivinicol din judeţul Vaslui
- BASF susţine şi premiază vinurile produse de micii viticultori din România
- VINVEST 2019: Degustări speciale - vinuri vechi de 60 de ani, vinuri produse la Muntele Athos, vinuri produse ecologic
- Rezultate Concursul Național de Vinuri și Băuturi Alcoolice, ediția a XIV-a - VINVEST
- Vin de pe vremea romanilor
- Vinurile de ieri și de azi ale Cramei Hermeziu
- VIN LA EXPO! IUBESC VINUL ROMÂNESC - Salonul VINTEST București, ediția a VIII-a
- O altfel de viticultură aduce medalii de aur în România
- Măsuri împotriva comercializării vinurilor falsificate
Articole recente - Lumea Satului
- Județul Neamț, comuna Săbăoani: Ciupercărie cu Pleurotus, în prag de subzistență
- Floarea-soarelui: cum au evoluat suprafețele și producțiile în România
- Indexul Global al Securității Alimentare a fost actualizat. Raportul regional european dezvăluie liderul regiunii în materie de accesibilitate alimentară
- Ordonanța de Urgență pentru acordarea sprijinului financiar pentru sectorul HoReCa a apărut în Monitorul Oficial nr.186 din 24 februarie 2021
- UNCSV: Este obligatorie actualizarea actelor constitutive ale cooperativelor agricole din România până la 20 aprilie 2021
- Investiție de 30.000 euro într-o crescătorie de struți la Borșa
- Investiție de la zero în județul Prahova: Fermă mixtă de animale în satul Bătrâni
- Măsuri şi recomandări pentru prevenirea îmbolnăvirilor la animale în perioada cu temperaturi scăzute
- „Noi suntem ultimii țărani ai României!“
- Până în 2050 agricultura trebuie să ofere cu 70% mai multă hrană