reclama youtube lumeasatuluitv
update 22 Mar 2019

Igienizarea și sterilizarea butoaielor de lemn

  • Publicat în Social

Pentru că a venit din nou toamna, perioada în care se culeg recoltele, inclusiv strugurii din podgorii, venim în atenția dvs. cu câteva sfaturi practice legate de igienizarea și sterilizarea butoaielor din lemn. Recomandările următoare aparțin unui viticultor din Urechești – Vrancea, Aurelian Lupu.

„Pregătirea butoaielor din stejar pentru vinul din recolta 2018 presupune o igienizare și sterilizare realizate cu atenție. Eu realizez igienizarea prin opărirea butoaielor cu leșie de sodă de rufe. Peste soda de rufe adaug apă fierbinte și agit butoaiele astfel încât leșia să acopere tot interiorul. Apoi las butoaiele pe fiecare parte laterală cca 10-15 min. După ce mă asigur că tot interiorul butoiului a intrat în contact cu apa cu sodă, scurg leșia (fără să o recuperez) și realizez două sau trei clătiri. Dacă se impune clătesc butoiul de mai multe ori cu multă apă rece. Este important ca la final să nu se mai simtă niciun miros de săpun, dat de soda de rufe. Butoaiele astfel spălate le pun la locul lor cu vrana în jos ca să se scurgă toată apa.

A doua zi le pun în poziție normală și le sterilizez cu fitile de sulf, pe care le pun în arzătoare realizate în atelierul familiei. Fitilele cu sulf se folosesc exclusiv pentru vasele din material lemnos și au rolul de a steriliza lemnul. Este de menționat că fumul degajat nu ajută la conservarea vinului. În momentul introducerii arzătorului în butoi, este recomandat ca acesta să fie lăsat cât mai aproape de fundul butoiului, astfel încât prin ardere să se consume tot oxigenul din butoi. În cazul în care fitilul se stinge imediat fără să ardă înseamnă că butoiul nu a fost bine igienizat. În cazul acesta, ori se mai igienizează o dată, mai ales dacă butoiul prezintă un miros neplăcut, ori trebuie clătit bine cu apă pentru că este posibil ca acesta să prezinte vapori de leșie.“

(L.Z.)