Potențialul hibrizilor Syngenta, demonstrat în câmp
Demonstrație în câmp în județul Giurgiu, unde compania Syngenta a dorit să prezinte rezultatele practice obținute de patru hibrizi de porumb în fața câtorva zeci de fermieri.
Acțiunea a avut ca scop informarea fermierilor prezenți la demonstrație în legătură cu potențialul productiv al hibrizilor Chorintos, Orpheus, Zephir, Dartona în condiții climatice dificile.
Procedura a fost simplă. Combina a intrat în câmpul cultivat cu porumb, a recoltat de pe un lot de 2.240 mp, iar apoi recolta a fost pusă în remorcă și cântărită în fața fermierilor. Întregul proces a fost repetat de 4 ori, pentru fiecare hibrid în parte.
Bogdan Guță, reprezentant zonal Syngenta în județul Giurgiu: „Suntem astăzi în Platforma Clejanu 2009 la un eveniment de recoltare cu public pentru a demonstra calitatea hibrizilor Syngenta. Astfel, într-o solă mare, de 40 ha, avem etalați 4 hibrizi din portofoliul nostru. E vorba de Chorintos, Orpheus, Zephyr și Dartona. La această recoltare cu public am invitat lângă noi fermierii din cadrul Cooperativei Vlașca 2008. Ce văd fermierii aici? În primul rând potențialul acestor hibrizi. Aș sublinia cei doi noi hibrizi Chorintos și Orpheus, care fac parte din noul concept Artesian, lansat de Syngenta anul acesta. Vorbim de hibrizi care au toleranță bună la condiții de stres, făcând față cu succes unui an în care am avut parte de precipitații abundente.“
Marian Clejanu, fermier, localitatea Vedea, județul Giurgiu: „Anul acesta pot spune că fac majoratul de când lucrez în agricultură, cu 18 ani de activitate în sector. Ce pot să vă spun e că 70 la sută din activitatea fermei se ocupă cu porumbul. Am cultivat hibrizii de la Syngenta, dar și de la concurență pentru că am dorit să testăm și să fim în pas cu tehnologia. De exemplu, parcela de aici este de 1.900 ha și pot să spun că Dartona este hibridul cu cea mai mare perioadă de vegetație din ferma noastră. Pe acest lot, cu acest hybrid, dar și cu cel al concurenței estimăm o producție de 11-12.000 de t/ha. Folosim acești hibrizi tocmai pentru a limita pierderile, ținând cont că suntem într-o zonă joasă, de baltă. Precizez că aici perioada de semănat se începe mai târziu comparativ cu alte zone din cauza excesului de umiditate.“
Rezultate: Umiditate:
Chorintos – 12.044 kg/ha 13,8%
Orpheus – 12.142 kg/ha 13,4%
Zephir – 11.803 kg/ha 13,8%
Dartona – 12.303 kg/ha 13,6%
Bogdan Panțuru
fermieri, hibrizi, Syngenta, hibrizi de porumb
- Articol precedent: Hibrizii Pioneer și-au demonstrat încă o dată potențialul de producție
- Articolul următor: Fermierii campioni la floarea-soarelui din județul Teleorman