cemrom iulie 2018
update 18 Jan 2019

Frunzele uscate ale toamnei, beneficii și întrebuințări

  • Publicat în Social

De știut!

  • Prin descompunerea lor naturală, frunzele au beneficii extraordinare pentru sol. Odată ajunse în pământ, acestea ajută la creșterea faunei microbiene, eliberează potasiu și sodiu, dar și alți nutrienți importanți și sporesc capacitatea solului de a reține apa.
  • Frunzele și iarba tăiată se pot folosi și pe post de fertilizator natural pentru gazon. Iarba eliberează azot în sol, iar frunzele carbon. Dacă veți folosi această compoziție, ulterior va scădea necesitatea de a adăuga fertilizatori comerciali.
  • Deși în general mucegaiul are o reputație proastă, se pare că mucegaiul frunzelor reprezintă o sursă bună de fibre care ajută solul să rețină umezeala și să îmbunătățească scurgerea. Practic, frunzele mucegăite care se descompun se transformă într-un ameliorator de sol pe care se pot cultiva bulbi de flori, plante de pădure și plante alpine. Frunzele mucegăite în amestec cu lut și pietricele pot fi folosite pentru obținerea unor composturi speciale ce pot fi folosite pentru cultivarea în recipiente a plantelor alpine.
  • Frunzele uscate pot fi folosite pentru a proteja alte plante de frigul de peste iarnă. Este suficient să împrejmuiți plantele cu o plasă pusă în formă de cerc. Puneți apoi frunzele uscate în acest cerc, presați-le ușor într-un strat de 2-3 cm și astfel ați asigurat plantei câteva grade în plus pentru anotimpul rece. Frunzele uscate pot fi folosite și pentru păstrarea legumelor în pivniță. Este suficient să le acoperiți cu frunze uscate și vor trece cu bine de iarnă.
  • Dacă sunteți legumicultor, profe­sionist sau amator, atunci trebuie să știți că frunzele uscate ale toamnei au întrebuințări și în acest segment de activitate. Puteți adăuga frunzele în straturi deasupra răsadurilor de legume. Aveți două opțiuni: să le puneți întregi sau tăiate mărunt, astfel încât până la finalul iernii acestea să se descompună complet.

Laura ZMARANDA