Frunzele uscate ale toamnei, beneficii și întrebuințări
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
De știut!
- Prin descompunerea lor naturală, frunzele au beneficii extraordinare pentru sol. Odată ajunse în pământ, acestea ajută la creșterea faunei microbiene, eliberează potasiu și sodiu, dar și alți nutrienți importanți și sporesc capacitatea solului de a reține apa.
- Frunzele și iarba tăiată se pot folosi și pe post de fertilizator natural pentru gazon. Iarba eliberează azot în sol, iar frunzele carbon. Dacă veți folosi această compoziție, ulterior va scădea necesitatea de a adăuga fertilizatori comerciali.
- Deși în general mucegaiul are o reputație proastă, se pare că mucegaiul frunzelor reprezintă o sursă bună de fibre care ajută solul să rețină umezeala și să îmbunătățească scurgerea. Practic, frunzele mucegăite care se descompun se transformă într-un ameliorator de sol pe care se pot cultiva bulbi de flori, plante de pădure și plante alpine. Frunzele mucegăite în amestec cu lut și pietricele pot fi folosite pentru obținerea unor composturi speciale ce pot fi folosite pentru cultivarea în recipiente a plantelor alpine.
- Frunzele uscate pot fi folosite pentru a proteja alte plante de frigul de peste iarnă. Este suficient să împrejmuiți plantele cu o plasă pusă în formă de cerc. Puneți apoi frunzele uscate în acest cerc, presați-le ușor într-un strat de 2-3 cm și astfel ați asigurat plantei câteva grade în plus pentru anotimpul rece. Frunzele uscate pot fi folosite și pentru păstrarea legumelor în pivniță. Este suficient să le acoperiți cu frunze uscate și vor trece cu bine de iarnă.
- Dacă sunteți legumicultor, profesionist sau amator, atunci trebuie să știți că frunzele uscate ale toamnei au întrebuințări și în acest segment de activitate. Puteți adăuga frunzele în straturi deasupra răsadurilor de legume. Aveți două opțiuni: să le puneți întregi sau tăiate mărunt, astfel încât până la finalul iernii acestea să se descompună complet.
Laura ZMARANDA
Articole înrudite
-
Toamna se numără bobocii și la București. Ziua Recoltei în campusul USAMV
in Evenimente -
Hribi cu maioneză, o rețetă simplă de toamnă
in Rețete -
Beneficiile ceaiului din semințe de mac
in Magazin -
Alimentele funcționale. Obținerea și efectele benefice ale alimentelor funcționale asupra sănătății
in Alimentatie -
Cum se prepară zacusca de hribi
in Social -
Romsilva plantează peste 3,5 milioane de puieți forestieri în campania de împăduriri de toamnă
in Silvicultura -
Mâncare de gutui cu carne, o reţetă delicioasă de toamnă
in Social -
Beneficiile cojilor de citrice în hrana păsărilor
in Zootehnie -
Alexandru Daniel: „Culturile de orz și grâu semănate în toamnă arată bine acum“
in Agrotehnica -
Grădina de lângă casă. Ce, când, cum, unde semănăm (XIII)
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Agricultura eco și alimentația
- 2022, al treilea cel mai călduros an din istoria României
- Mirel Pascu din Comuna Ianca (Olt), primarul „bătătarnic“
- Mărioara Băbu, Tezaurul Uman Viu de pe Transalpina
- Roma, fresca pictată de îngerii frumosului (III)
- Reușita însămânțărilor de primăvară este condiționată de calitatea pregătirii patului germinativ
- România, o țară de izbeliște?
- Identitatea vizuală și structura BioVillMAP - prezentat de echipa GREEN ENERGY CLUSTER
- Știați că… despre Pământ
- Plăți de peste 276 milioane de euro efectuate către beneficiarii FEADR, transmise spre decontare Comisiei Europene