Adama Sultan iulie 2020
update 24 Sep 2020

ANL a construit, în România, 1.880 de apartamente/an

  • Publicat în Social

Anul acesta, Agenția Națională a Locuinței, structură aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, împlinește 20 de ani de la înființare. Dacă ar fi să calculăm că, până acum, prin programele ANL s-au construit 37.609 unități locative, adică apartamente și/sau garsoniere, rezultă că, la nivel național, s-a lucrat cu o viteză de 1.880 de apartamente/an (78 de blocuri, varianta cu 24 de unități locative). E mult, e puțin, vă lăsăm pe dvs. să hotărâți!

ANL a fost înființată în anul 1998. Primele programe însă („Locuințe prin credit ipotecar“ și „Locuințe pentru tineri destinate închirierii“) au început să fie bugetate după anul 2001. Ulterior s-au mai adăugat două programe („Locuințe sociale pentru comunitățile de romi“ și „Renașterea satului românesc“), iar din 2016 a apărut un al cincilea, „Construirea de locuințe de serviciu“. La acestea se adaugă și intervențiile episodice de ajutorare a persoanelor afectate de inundații.

Locuințele pentru tineri, 90% din portofoliul de lucrări al ANL

De departe, cel mai solicitat și de succes program, dacă putem vorbi despre așa ceva, a fost cel al construirii de locuințe pentru tineri destinate închirierii. Directorul ANL, dr. ing. Andrei Țurcanu, numit la conducerea agenției în vara anului trecut, preciza, la începutul lunii: „ANL a finalizat, până la această dată, 33.770 de unități locative în cadrul programului «Locuințe pentru tineri destinate închirierii» și a predat beneficiarilor 3.650 de locuințe construite în cadrul programului de construcții locuințe proprietate personală prin credit ipotecar. La acestea se adaugă și 189 de unități locative realizate în cadrul programului «Locuințe sociale construite pentru comunitățile de romi». La momentul în care vorbim sunt contractate, la nivel național, lucrări pentru 1.388 unități locative.“ Așadar, aproape 90% dintre toate apartamentele construite de ANL au fost realizate din fondurile puse la dispoziție prin intermediul programului destinat tinerilor (închiriere). Peste 1.000 de spații au fost realizate în județele Constanța (1.790 u.l.), Vrancea (1.217), Bacău (1.567), Neamț (1.668), Iași (1.422), Botoșani (1.021), Suceava (1.032), Bistrița-Năsăud (1.236), Sibiu (1.150), Mureș (1.188), Bihor (1.499), Dâmbovița (1.076). În București au fost predate până în prezent 4.166 de apartamente.

4% din apartamente s-au construit în comune

Interesant este că doar autoritățile din 47 de comune (14 județe), ceea ce reprezintă 1,6% din totalul localităților din spațiul rural, s-au gândit să susțină construirea de locuințe pentru tineri, în regim de închiriere, fiindcă, nu?, și familiile de la sate au astfel de nevoi, nu doar orășenii! 1.374 de apartamente (4% din totalul programului) au fost date în folosință în comunele Horea (Alba – 12 unități locative), Șimian, Chișlaz, Sălard și Sânmartin (Bihor – 201), Maieru, Dumitra, Livezile, Lunca Ilvei, Feldru, Prundu Bârgăului (Bistrița Năsăud – 110), Cumpăna, Cogealac, Mihail Kogălniceanu, Valu lui Traian (Constanța – 262), Micfalău, Ilieni, Cernat și Ghelița (Covasna – 78), Aninoasa și Doicești (Dâmbovița – 55), Plăieșii de Jos, Tulgheș, Corund, Avramești, Praid și Porumbenii Mari (Harghita – 120), Țibănești (Iași – 33), Fărcașa și Ariniș (Maramureș – 84), Ion Creangă, Tarcău, Ceahlău, Pipirig și Alexandru cel Bun (Neamț – 124), Babota, Crișeni, Crasna și Sărmășag (Sălaj – 75), Dorolț, Turț, Odoreu și Micula (Satu Mare – 112), Baia (Tulcea – 24), Gugești, Cotești și Fiționești (Vrancea – 84). Tot în mediul rural s-au mai construit ori sunt în execuție câteva zeci de locuințe pentru comunitățile de romi: Hălchiu (Brașov), Tăuteu și Oșorhei (Bihor), Budacu de Jos (Bistrița-Năsăud), Nocrich (Sibiu), Mircea Vodă (Constanța) și Potlogi (Dâmbovița).

„Renașterea satului românesc“, un proiect mort înainte de a se naște

În anul 2010, Guvernul a anunțat un program destinat exclusiv mediului rural: „Renașterea satului românesc“. Acesta urma să se adreseze personalului didactic, medicilor, asistenților medicali și polițiștilor care își desfășoară activitatea în mediul rural și nu dețin, individual sau în comun, împreună cu soții/soțiile lor, o locuință. Ministrul de atunci al Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, anunța că ANL va construi în fiecare comună din România maximum 10 case (15, acolo unde ar fi existat solicitări în exces), pe care le va preda autorităților locale. Primăriile aveau sarcina să  asigure utilitățile și să le ofere, cu chirie, specialiștilor. Ce s-a ales de acest program? Praful! Adică n-a fost bugetat niciodată și nici în 2018 nu va fi. Și nici nu se știe dacă va fi reluat, după cum aprecia directorul ANL Țurcanu: „Cu privire la momentul reluării programului «Renașterea satului românesc» nu ne putem pronunța, întrucât nu avem fonduri alocate de la bugetul de stat pentru derularea acestui program.“

Program destinat bugetarilor

Pentru medicii rezidenți, la nivel național sunt finalizate 564 de apartamente în 7 orașe din țară și alte 107 unități locative din 3 orașe sunt în lucru. Deși, iată, nu a dus la bun sfârșit toate programele, în sensul că nu a asigurat fondurile, Guvernul României a mai lansat unul în 2016, „Locuințe de serviciu“. Deocamdată acesta a rămas pe hârtie, adică este în faza în care Hotărârea de Guvern nr. 719 a fost publicată în Monitorul Oficial. Punct. Dacă s-ar pune vreodată în practică, beneficiari ai programului ar fi funcționarii publici, angajații din instituții publice centrale și locale, care nu dețin sau nu au deținut, individual sau în comun, împreună cu soții lor, în proprietate, o locuință în localitatea în care își desfășoară activitatea. Circuitul, de fapt, este puțin diferit: primăriile solicită construirea de locuințe și pune la dispoziție terenul, ANL execută lucrările, predă apartamentele autorităților locale, iar acestea le închiriază angajaților de la stat, fiindcă este un proiect exclusiv pentru bugetari. Cum de altfel, între noi fie vorba, a fost sau este cel pentru tineri, unde cel puțin 60% dintre chiriași lucrează la stat.

Maria Bogdan