Logo
Imprimă această pagină

Câinele Erik, salvatorul persoanelor aflate în situaţii dificile

Erik este singurul câine din Moldova atestat oficial şi operaţional pentru salvarea din avalanşe. Câinele îi aparţine salvamontistului dornean Dumitru Ionuţ Pascu, este din rasa Ciobănesc belgian Malinois, dresat special pentru a fi folosit la acţiuni de căutare. Erik și stăpânul său au făcut o şcoală pentru salvarea din avalanşe a victimelor, pe care au absolvit-o, după o serie de examene dure, cu nota 10, patrupedul devenind primul câine din nordul României care are un brevet eliberat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România (ANSMR) ce îi atestă calităţile de salvator din avalanşă. În caz de necesitate, Erik trebuie să ajungă la victimă şi să sape în locul în care aceasta se află.

Dacă în alte ţări există structuri care se ocupă de pregătirea câinilor pentru salvarea victimelor surprinse de avalanşe, în Franţa existând Corpul de monitori de câini de avalanşă din cadrul Federaţiei Franceze a Conductorilor de Câini de Avalanşă, în România există doar câţiva câini atestaţi oficial şi operaţionali pentru salvarea din avalanşe şi care aparţin unor inimoşi salvamontişti. Primul care şi-a dat seama de utilitatea unui câine pentru acţiuni de salvare a fost Ion Sănduloiu, după ce a pierdut un subordonat într-o avalanşă în Munţii Făgăraş. În 2013, Sănduloiu s-a specializat împreună cu specialişti ai Ministerului de Interne din Franţa, iar Asociaţia „Pays de Savoie Solidaire“ a donat Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş un câine rasa Border Collie, capabil să caute victime în avalanşă. Aşa a pornit ideea de a pregăti câinii şi pentru astfel de activităţi. Aceştia trebuie să fie rezistenţi la frig şi să aibă un miros foarte bine dezvoltat, în timp ce instructorul câinelui trebuie să fie calificat ca salvator montan, să cunoască foarte bine zona pe care o va deservi şi locurile unde pot apărea eventualele avalanşe, să stăpânească la un nivel superior, anterior intrării în şcoala canină, schiul, tehnicile alpine de acces la locul avalanşei şi să cunoască procedurile de intervenţie la avalanşă.

Brevetul Naţional pentru Unitate Canină de Intervenţie la Avalanşă deţinut de Erik şi Ionuţ

Ionuţ Paşcu este salvamontist de peste 15 ani şi consideră căutarea canină ca pe o upgradare profesională, mai ales că în zona montană a judeţului Suceava sunt câteva sectoare care prezintă riscuri de producere a avalanşelor, respectiv versantul nordic şi estic al Vârfului Ouşorul, versantul estic din Masivul Giumalău (traseul de acces dinspre Cabana Giumalău spre Rarău), traseele de acces către platoul Negoiul Unguresc şi Pietrosul Călimani, Drumul Mariei Tereza pe sectorul Şaua Negoiu – Poiana Izvoarelor, versantul nordic al Vf. Reţitiş, toate din Masivul Călimani.

Pe Erik l-a primit cadou când avea 4 luni şi de atunci sunt nedespărţiți. În urma unei pregătiri de 3 ani, la începutul anului 2016, au reuşit să fie atestaţi de echipa de francezi din Savoia şi Ion Sănduloiu, şeful Comisiei de intervenţie în avalanşă a Salvamont România. Pentru a-şi menţine forma, salvamontistul patruped are în fiecare zi, împreună cu stăpânul, un program complex de antrenament. Până în prezent câinele a fost folosit în acţiuni de căutare ale ISU, în acţiuni de căutare a turiştilor care se rătăcesc prin munţii din judeţele Suceava, Neamţ, Bistriţa şi are rezultate remarcabile la multe competiţii naţionale şi internaţionale. Erik este primul câine din istoria oraşului care realizează acest job canin, formaţia de salvare montană a Primăriei Vatra Dornei fiind prima unitate canină din istoria staţiunii Vatra Dornei şi prima unitate canină de intervenţie pentru salvarea din avalanşe a victimelor din nordul şi nord-estul ţării.

„În zonele de munte putem să ne aşteptăm la orice situaţie dificilă la care trebuie să intervenim cât mai rapid şi în condiţii optime. Am antrenat un câine, dar de fapt m-am antrenat cu o fiinţă pentru căutarea şi salvarea de vieţi. Mi-a fost foarte dificil deoarece în timpul anului, în România, nu există zăpadă. La nivel naţional, se discută incipient despre formarea a trei baze de elicoptere care să fie specializate în căutare şi salvare montană. Din tura de siguranţă vor face parte un echipaj canin şi un echipaj uman, deci job vom avea, dar sperăm să avem cât mai puţine misiuni“, a precizat salvamontistul Ionuţ Pascu.

Unul dintre eroii canini de nădejde al României

În octombrie 2016, România a fost invitată să prezinte, în staţiunea Borovets din Bulgaria, în cadrul Congresului Internaţional de Salvare Montană CISA – IKAR, cea mai mare acţiune de acest gen care se organizează pe plan mondial, modul de organizare a comisiei de câini de avalanşă, programa de pregătire a echipajelor de intervenţie salvator montan + câine de căutare şi să susţină un atelier de lucru.

Echipajele României atestate internaţional – Erik împreună cu Pascu Dumitru de la Vatra Dornei, Helios şi Dara – conduşi de Ion Sănduloiu de la Salvamont Argeş, Vreni – condus de Cristian Brecică din Caraş-Severin, Recco şi Carlos Taşcău de la Gorj – au prezentat în faţa reprezentanţilor salvatorilor montani din peste 50 de ţari de pe toate continentele, institute de cercetări în domeniu şi a celor mai mari producători de echipamente de salvare montană din lume intervenţia în avalanşe cu ajutorul câinilor specializaţi.

Echipajul dornean Dumitru Pascu – Erik a fost felicitat pentru operativitatea în salvarea din avalanşe a victimelor, toţi cei prezenţi solicitând date suplimentare despre cum cei doi au ajuns la un mod exemplar de intervenţie.

Căţelul are primul merit

„Indiferent ce se întâmplă, căţelul are primul merit, partea umană având meritul secund. În Statele Unite se face un lobby fantastic ca şi câinele să fie declarat persoană nonumană, singura specie acceptată până acum fiind delfinul. Sunt două specii care, prin inteligenţă, nativitate şi comportament individual de sine, pot să salveze vieţi umane. Nimeni, nici măcar eu, nu e genetic în stare să salveze pe nimeni înainte să se gândească la el. Eu nu o să scot un copil din apă înainte să mă gândesc la mine, dacă nu alunec. Fiinţa de lângă mine se sacrifică imediat şi irevocabil pentru a salva acea viaţă. Reflectaţi la acest aspect. Tenacitatea îl va determina pe Erik să caute la zeci de metri sub zăpadă astfel încât să ajungă şi să mă convingă că sub metrii aceia de zăpadă există o fiinţă umană care trebuie scoasă. Am avut «onoarea şi plăcerea» să prind o avalanşă reală în Munţii Făgăraş şi nu vreau să ştiţi ce este acolo, cum este persoana aflată sub zăpadă la o jumătate de metru sau la 10 metri și nu poate să se mişte, să respire. Dacă un câine nu are tenacitatea şi antrenamentul necesar, după 10-15 minute este obosit şi abandonează căutarea. El trebuie să ştie că acolo unde este miros de om va întâlni această bucurie, de a-l salva. Câinele pentru aşa ceva nu se recompensează cu mâncare, altfel va căuta rucsacul cu conserva“, a precizat Ionuţ Dumitru Paşcu.

GALERIE FOTO


Silviu Buculei

Revista Lumea Satului nr. 4, 16-28 februarie 2017 – pag. 46-47

Revista Lumea Satului