reclama youtube lumeasatuluitv

Dulceață de fragi de Asău, o afacere construită cu migală timp de 42 de ani

  • Publicat în Social

La sfârșitul lunii august, început de septembrie în Prahova, au avut loc mai multe festivaluri: al dulceții, de la Brebu, la concurență cu cel din Izvoarele, al legumicultorilor din Balta Doamnei, primul târg de meșteșuguri și produse tradiționale românești, organizat de Camera de Comerț și Industrie etc. Din multitudinea de expozanți – din păcate, prea puțin producători – am ales pentru astăzi un exemplu de afacere chiar inedită și prin felul în care a început și a crescut, dar și prin originalitatea unora dintre produse.

Familia Gorea vine din Bacău. Lucrează sub marca atestată „Casa Gorea“, un business început în 1974 și ajuns acum pe rafturile a două mari lanțuri de magazine, lucru care vorbește de la sine despre o anumită calitate recunoscută a produselor. Afacerea este una de familie, care îmbină producția pomicolă – și nu doar – cu cea de prelucrare tradițională manuală a fructelor. Este ceea ce se cheamă circuit scurt, închis, de la munca agricolă la produsul finit: „Afacerea a început în 1974, când Marilena Gorea, din comuna Asău – Bacău, a început să colecteze bureți/ciuperci și fructe de pădure. A fost doar o chestiune de timp până când i-a venit ideea să prepare din acestea conserve ori dulcețuri strict pentru cămara din casă. Întâmplarea a făcut că vindea la un magazin mixt din sat, a dus câteva dulcețuri preparate după o rețetă a bunicii ei, iar produsul a plăcut mai ales vecinilor. Când și-a dat seama că poate câștiga dintr-o asemenea activitate, s-a extins, a început să vândă în piețe. Afacerea a crescut, producția a crescut, a fost nevoie de spații de lucru, culegători, centru de colectare, muncitori la prepararea produselor. În 2008 dulcețurile și conservele noastre au intrat în două supermarketuri, vindem marfă și online, cu livrare prin curier, mergem la toate târgurile unde suntem invitați, avem magazinul nostru și la Agronomie, în București.“ Aceasta este, pe scurt, povestea spusă de Gheorghe Lăzăroiu, reprezentat producător și rudă cu proprietarii afacerii. „Casa Gorea“ este condusă de Marilena Gorea, cea care deține rețetele, se ocupă de obținerea produselor și extinderea gamei de dulcețuri și conserve, în fine, lucrează cot la cot cu cei 10 lucrători și fiul acesteia, Florin Gorea, director general, care are în responsabilitate desfacerea mărfurilor și toate celelalte aspecte economice, juridice, sănătate și siguranță alimentară, management. Dar acasă, la Asău, cei doi Gorea și toată familia sunt mai întâi de toate pomicultori. Florin Gorea: „Deținem 4 hectare de livadă cu prune, cireșe amare, vișin și nuc. Lucrăm singuri toată suprafața. Pe urmă avem culegători de fructe și bureți de pădure, iar legumele le cumpărăm de la alți fermieri, cu condiția să întrunească minimele condiții de culturi ecologice. Cu timpul, o să reinvestim profitul într-o mini-fermă de legume, să avem recoltele noastre și control tehnologic deplin. În prezent, am ajuns la 38 de sortimente, iar anual livrăm în jur de 60.000 de borcane mici.“ Casa avea la vânzare, în afară de dulcețurile și conservele deja consacrate (dulceață de smochine, nuci verzi, cireșe, zacuscă de fasole, vinete, ghebe, gălbiori, hribi cu sos, gogoșari – conservați după o rețetă proprie și secretă, evident) și câteva produse unicat: dulceață de fragi de pădure, zacuscă de shiitake, o specie de ciuperci japoneze, supranumite anticancer, introduse în cultură în fermele din Arad și Bihor, salata de râșcov, cunoscută popular sub numele de râșcov de brad, pita pădurii sau pita lui Dumnezeu, zacusca de pește, dulceața de ardei iute și magiunul de Asău, replica moldoveană a mult mai cunoscutului produs de Topoloveni: „Suntem singurii din țară care produc dulceața de fragi de pădure, dar în cantități reduse, fiindcă se culeg greu. Avem apoi o dulceață specială de ardei iute, iar de la anul ne axăm și pe dulceața de gogonele. De asemenea, ne mândrim cu salata de râșcov ori zacusca de shiitake sau cu hribii noștri în sos.“ L-am întrebat de Florin Gorea dacă o familie se poate întreține dintr-o astfel de afacere, iar răspunsul a fost afirmativ. Plin. Cu precizarea că, dincolo de muncă – cine nu muncește? – e și multă responsabilitate, fiind vorba despre foarte multe analize, avize, atestate și tot setul de documente specifice activității.

dulceturi Asau

Maria BOGDAN

Revista Lumea Satului nr. 18, 16-30 septembrie 2016 – pag. 52