reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 Oct 2022

Comisarul european Dacian Cioloş s-a întâlnit cu agricultorii europeni care au protestat la Bruxelles

Agricultorii adunaţi în faţa sediului Parlamentului European (PE) din Bruxelles l-au primit marţi cu aplauze şi clopoţei pe comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, când acesta venit să discute cu protestatarii sosiţi din toată Europa în circa 800 de tractoare.

'Sectorul laptelui este, pentru mine, un sector prioritar. Nu vom rezolva problemele de pe azi pe mâine', le-a spus Dacian Cioloş celor circa 250 de manifestanţi care se mai aflau marţi la prânz în cortul masiv în care protestatarii şi-au petrecut noaptea.

'Cu cotele am văzut că erau totuşi probleme. Este începutul introducerii noului pachet al laptelui, cu contracte privind cantităţile şi preţurile, trebuie să vedem cum va răspunde sectorul. Îmi iau angajamentul să vin, înainte de finalul mandatului meu, cu o analiză mai precisă a sectorului şi poate cu propuneri, nu mi-am uitat angajamentul. Am cerut un studiu unor experţi independenţi pentru a pune pe masă propuneri până la jumătatea lui 2013, idei mai adaptate la sectorul laptelui, iar voi puteţi participa la această analiză', a spus comisarul european pentru agricultură, la microfon în faţa agricultorilor europeni veniţi la Bruxelles la apelul European Milk Board (EMB).

Oficialul european a precizat însă că trebuie să se ţină cont de procesul decizional al UE şi ca ideile noi să se discute cu participarea tuturor, Comisia Europeană, Consiliul UE şi Parlamentul European. 'Trebuie să se ţină cont de diversitatea situaţiilor în UE şi să aducem răspunsuri structurale în materie de gestiune de către pieţe a transparenţei asupra preţurilor. Să ţinem cont de situaţia celor care au investit mult. Ascult ideile voastre privind transparenţa şi monitorizarea preţurilor şi îmi iau angajamentul să le analizez. Nu există o soluţie de-a gata, ci un proces pentru a soluţiona problemele nu doar pentru unul sau doi ani, ci un răspuns pe termen mai lung', a mai spus Dacian Cioloş.

După întrevederea cu comisarul european Dacian Cioloş, încheiată în jurul orei 12:00, agricultorii europeni au început să părăsească Piaţa Luxemburg, pe care o ocupaseră de luni după-amiază, deşi iniţial anunţaseră că protestul va lua sfârşit la ora locală 13:00. Luni seară protestatarii au stropit cu lapte forţele de poliţie care au montat garduri cu sârmă ghimpată în zonele de acces spre Parlamentul European, precum şi pereţii de pe strada Treves ai instituţiei, şi au dat foc unor diverse obiecte.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că au avut loc unele scurte ciocniri cu forţele de ordine, nu s-au înregistrat violenţe deosebite. Singurul care a avut de suferit în mod serios a fost traficul în cartierul european, în condiţiile în care mai multe străzi au fost efectiv blocate de tractoare circa 24 de ore.

Sursa AGERPRES

Articole înrudite