„Mercenarii“ de gaz
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Social
În anul 2014, NIS Petrol, o firmă din Serbia, a început prospectarea geofizică 3D pentru petrol și gaze naturale în mai multe zone din județul Timiș. Reprezentanții respectivei firme anunțau atunci, prospectarea fără explozibil, folosindu-se vibrarea controlată produsă de un sistem hidraulic. Pe altă parte, tot ei susțineau că nu-i interesează gazele de şist şi, prin urmare, nu vor aplica metoda fracturării hidraulice.
Cu autorizaţie de la Guvernul României (care a expirat în noiembrie 2015), pentru a face aceste prospecţiuni ofereau suma de 100 lei despăgubire pentru fiecare hectar și o sumă ceva mai mare dacă vor fi găsite gaze şi petrol. Aşadar războiul dintre cele două părţi este foarte dur, fermierii fiind ameninţaţi că, dacă nu vor permite să intre utilajele pe pământul lor, vor fi dați în judecată de Nis Petrol care le va cere despăgubire de 1.170 euro/oră. Dacă fermele mari se mai pot apăra, fiindcă îşi pot angaja avocaţi bine pregătiţi, cei mici tac şi înghit. Înghit în sec neputincioși și privesc cu amărăciune cum le sunt distruse culturile. SC Emiliana West Rom SRL este singura firma care în ultimi 3 ani s-a alăturat populaţiei din zonă în lupta împotriva amplasării sondelor de exploatare a hidrocarburilor, nepermiţând accesul pe terenurile agricole ale firmelor de prospecţiune.
„E o acţiune la care multe alte firme româneşti nu au aderat, dovedind că şi o firmă considerată străină apără interesele comunităţii din care face parte. Grav este atunci când vin străinii să speculeze cu terenurile agricole, adică să le cumpere nu să le lucreze, aşteptând o eventuală creştere a valorii acestor pământuri. Dintre o firmă care dezvoltă o afacere durabilă, cum e Emiliana West Rom, din Dudeştii Vechi, şi o firmă care distruge culturile fermierilor cu utilajele, «găurind» pământul, Guvernul României o avantajează pe cea care distruge. Asta este foarte grav pentru agricultura românească și pentru țară în general. Am investit zeci de milioane de euro în infrastructură în Timiş şi n-aș vrea ca cineva să ne distrugă totul. Fiindcă dacă vor găsi gaze şi petrol şi vor băga o sondă, tot pământul va fi distrus. Nu se va mai face agricultură niciodată. Și-apoi, ce ne dorim mai mult de pe acest pământ fertil, gaze sau pâine? Nis Petrol este o firmă privată din Serbia şi scopul lor este să câștige bani, mulți bani și atât... Conform legii, ei trebuie să obţină aprobare de la proprietar, dar de cele mai multe ori nu se întâmplă aşa. Terenul unde vor să monteze sonda se află la 800 metri de case, pe unde nici nu au trecut cu prospecţiunile. Este ceva murdar la mijloc. E periculos și pentru că va fi afectată apa în zonă, sub aspect calitativ și cantitativ. Nivelul acesteia va scădea şi mai mult. Uşor, uşor ne îndreptăm către deşertificarea zonei“, spune Sebastiano Stoppa, directorul administrativ al S.C. Emiliana West Rom S.R.L. din Dudeştii Vechi Timiş, care s-a judecat vreme de 2 ani cu Nis Petrol și într-un final, pe 15 iunie, a câștigat procesul.
Sebastiano Stoppa este foarte revoltat pe firma de prospecţiuni NIS Petrol care, nu numai că distruge, dar intră pe pământul oamenilor şi le devastează culturile cu utilajele lor grele şi îi ameninţă pe agricultori cu procese. Argumentul Nis Petrol este faptul că are acea autorizaţie, un drept de servitute, extrem de controversat, de la Guvernul României.
„Asta e bătaie de joc. Au fost acum doi ani, au zis că fac cercetări și or zis că nu pun sonde. Au stat cuminți o vreme și acum au impresia că am uitat și ne trezim peste noapte cu foraje. Ce-i mizeria asta? Totul a fost doar o minciună, cine are de câștigat din asta?“ spune o localnică din Dudeștii Vechi.
„Cu primarul nu avem ce să vorbim, pentru că el este oricum un om corupt, murdar, mânjit și implicat până în gât în toată povestea asta. El i-a adus, el a fost prieten foarte bun cu conducătorul uneia dintre companii, a vrut să facă treaba asta pe șest și oamenii să se trezească în fața faptului împlinit. Apa nu este bună nici măcar de făcut baie, de băut nici atât, și totuși foarte mulți oameni o beau. Incidența de cancer la Dudeștii Vechi e atât de mare încât e îngrozitor. Sunt străzi pe care din două în două case sunt oameni bolnavi de cancer“, spune Ivan Vasilchin din Dudeștii Vechi.
Primăria din Dudeștii Vechi a eliberat companiei NIS Petrol Certificatul de Urbanism în 06.04.2016. Potrivit documentului semnat de primarul Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol și gaze naturale va fi făcut la o adâncime de 2.500 m pe un teren extravilan în suprafață de peste 2.000 mp pentru care compania a obținut drept de trecere pentru 15 ani. În baza documentului emis de Primăria Dudeștii Vechi, compania NIS Petrol, reprezentată de Ioan Rodina, va putea obține autorizația de la Agenția de Protecția Mediului, respectiv cea de construcție, pentru a se apuca de treabă. Mai mult, Gheorghe Nacov susține că în momentul în care NIS Petrol va veni cu toate avizele i se va elibera și autorizația de construcție
De la finalizarea procesului (15 iunie 2016) în favoarea societății Emiliana, utilajele de exploatare ale firmei NIS Petrol au fost retrase și este sistată orice activitate
Clement LUPU
Revista Lumea Satului nr. 16, 16-31 august 2016 – pag. 40-42
Articole înrudite
-
Criza energetică poate declanșa o criză financiară globală
in Actualitate -
O iarnă mai scumpă cu 50-60% față de anul trecut?
in Actualitate -
Adevărul dur din spatele crizei energetice a Europei
-
Locuitorii de pe Valea Slănicului (Prahova) vor fonduri europene pentru rețeaua de gaze
in Actualitate -
Județul Călărași, „bătuta pe loc“ în ultimii 30 de ani
in Social -
Comunitatea Forestierilor nu este de acord cu exportul de gaze naturale în condițiile crizei lemnului de foc
in Silvicultura -
Târgul Agricol Internațional de la Novi Sad
in Evenimente -
Studiu ONU. Apa, tot mai puţină şi mai scumpă decât petrolul
-
ANSVSA: În România nu se comercializează lapte din Serbia contaminant cu aflatoxine
in Alimentatie -
La Brazii de Prahova, deşi câmpul respiră petrol, oamenii trăiesc şi din agricultură
Articole recente - Lumea Satului
- APIA: Acordarea plăților în avans - Campania 2022
- APIA eliberează adeverințe fermierilor crescători de animale care doresc să acceseze credite bancare
- Gastronomia locală la Romanian Beef Master - chefi și produse demne de stele Michelin
- Cunicultura, între ferma de subzistență și hobby
- Culege-ți sigur aronia la ICDP Mărăcineni
- Aura Essențial, plantația cu lavandă de lângă Delta Moldovei
- Cultura de soia – profituri rezonabile pentru fermieri
- Licuricii dintre zgârie-norii din Singapore (II)
- Vovidenia, schitul din Poiana Liniștii
- Procesiune religioasă cu icoane și rugăciuni pentru venirea ploilor