Logo
Imprimă această pagină

De Ziua Universală a IEI, LUMEA SATULUI se îmbracă în IE

În era tehnologiei, o inițiativă lansată pe Facebook a ajuns să devină un eveniment internațional. De la simpla idee de a te fotografia purtând ie și de a trimite fotografia pe pagina La Blouse Roumaine, s-a ajuns ca ziua de Sânziene, 24 iunie, să fie declarată Ziua Universală a Iei.

Inițiativa i-a aparținut Andreei Tănăsescu, cea care a creat pagina de Facebook și care avea să fie la rândul ei surprinsă de numărul impresionant de fotografii pe care le primea din toate colțurile lumii. Așa a luat naștere campania Să îmbrăcăm Facebook în IE și implicit a fost organizată, în 2013, prima zi dedicată iei românești. De atunci și până acum lucrurile au evoluat, Planeta s-a îmbrăcat în Ie, mai multe state au aprobat oficial această zi, iar la nivel național parcă s-a redescoperit valoarea acestui element din portul popular. Se țese din nou pânză de casă, se cos ii, se organizează șezători, iar designerii s-au reîntors către motivele tradiționale și le pun în evidență pe marile podiumuri.

După numai câțiva ani, sărbătoarea de Sânziene este mai așteptată ca niciodată, doar e prilej de celebrare a iei! Pentru că ne dorim ca IA să rămână “vie” și acolo de unde a plecat, adică din Lumea Satului, vrem să admirăm doamne și domnișoare purtând ie în satul lor. Așteptăm fotografiile, însoțite de nume și denumirea satului, pe adresa de email Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea., precum și pe pagina de Facebook a revistei, pentru a putea crea împreună albumul "Lumea Satului se îmbracă în IE".

Campania a fost lansată pe pagina de Facebook Lumea Satului, iar fotografiile nu au întârziat să apară. Începând cu data de 20 iunie vom publica albumul unde zilnic vom adăuga fotografiile primite de la voi, cititorii fideli ai revistei noastre. Ne dorim ca prin această campanie să promovăm nu doar portul popular, ci și satele din toate regiunile țării, pentru că dacă se spune Câte bordeie, atâtea obiceie, se poate spune și Câte sate, atâtea modele de ii.

Loredana Larissa SOFRON

Revista Lumea Satului