Adama 04 mai 2020
update 4 Jun 2020

Ziua Națională a Medicului Veterinar

  • Publicat în Social

Preşedinte – Secretar de Stat
Dr. Radu Roatiş Cheţan
15 mai 2016

În această zi importantă pentru profesia noastră, doresc să vă adresez dumneavoastră, colegilor mei “La mulţi ani, sănătate şi îndeplinirea tuturor obiectivelor pe care vi le-aţi propus, atât în viaţa profesională cât şi în cea familială!”

Ziua de astăzi are o însemnătate aparte, deoarece este momentul cel mai bun de reflecţie şi analiză a activităţii noastre şi de decizie pentru viitorul nostru profesional.

Mesajul meu pentru dumneavoastră, indiferent de palierele unde activaţi în acest moment, fie că este cel privat, administraţie publică, învăţământ sau cercetare, este de mulţumire şi consideraţie faţă de tot ceea ce faceţi pentru prestigiul şi viitorul acestei profesii.

În ultima perioadă am traversat vremuri deosebit de grele pentru profesie, când a trebuit să facem faţă multor factori care au încercat să arunce profesia noastră într-o zonă obscură, au denigrat-o şi au subevaluat-o din motive greu de înţeles, dar, cu toate acestea, cea mai mare parte dintre dumneavoastră v-aţi făcut datoria cu responsabilitate, aceea de a fi în slujba sănătăţii animalelor, a siguranţei alimentare şi a protecţiei mediului.
Transmit respectul şi admiraţia mea medicilor din mediul privat care activează în zona animalelor de companie, care au demostrat că, prin pregătire intensă, perfecţionare şi investiţii, pot concura de la egal la egal cu aproape toate cabinetele şi clinicile veterinare din Europa, serviciile noastre veterinare în acest domeniu fiind recunoscute pentru calitatea şi performanţa lor, în condiţiile în care nu au beneficiat de bani de la bugetul de stat pentru a atinge aceste performanţe.

De asemenea, doresc să adresez un mesaj de mulţumire medicilor veterinari din domeniul concesiunilor şi al prestărilor de servicii sanitare veterinare, aflaţi sub contract cu A.N.S.V.S.A., cei care au dat dovadă de profesionalism şi au înţeles nevoile actuale ale fermierului român, necesitatea acestuia de a fi sprijinit pentru a se dezvolta şi de a rezista pe o piaţă de cele mai multe ori nedreaptă şi ostilă. Consider că spre acest sector trebuie să ne îndreptăm atenţia în mod deosebit în următoarea perioadă, deoarece solicitările actuale ale fermierului român, crescător de animale sunt în direcţia găsirii unor parteneri în medicii veterinari care să îi sprijine în mod real în activitatea lor. Parteneriatul acestora cu cabinetele veterinare private trebuie să fi construit pe principii clare de acceptare şi de încredere reciprocă, parteneriat care trebuie să garanteze o supraveghere permanentă a animalelor care produc alimente în special, în vederea prevenirii apariţiei bolilor care pot pune în pericol atât comerţul cu animale cât şi siguranţa consumatorului.

O altă direcţie este controlul utilizării medicamentelor de uz veterinar la aceste animale, în special antibiotice şi antiparazitare pentru a înlătura posibilitatea de a avea pe piaţă alimente care conţin reziduuri din aceste produse şi care pot genera probleme grave consumatorilor.

Medicul veterinar din acest sector are o importanţă deosebită prin prisma activităţii sale, atât de a trata animalele, de a supraveghea bolile, dar şi de a garanta că animalele şi produsele de origine animală care se comercializează din acea fermă sau gospodărie sunt sigure pentru consumator.

Totodată, doresc să transmit un mesaj de încurajare actualilor studenţi sau tinerilor absolvenţi, să îmbrăţişeze cu încredere şi acest sector, în care este mare nevoie de forţe proaspete şi de implicare, pentru a reuşi să dezvoltăm un segment greu încercat în ultimii ani, precum cel zootehnic.

Colegilor din sistemul bugetar, angajaţi atât în administraţia centrală veterinară cât şi în cea judeţeană, le transmit că rolul lor este cu atât mai important şi mai responsabil, prin prisma dezvoltării comerţului cu alimente, al diversificărilor modului de transmitere al bolilor, a intensificării schimburilor comerciale, atât în Europa cât şi în state din alte regiuni.
Cetăţenii aşteaptă de la noi asigurarea că pot consuma orice produs expus într-un loc public destinat comercializării, fie că vorbim de mari lanţuri de magazine sau pieţe tradiţionale, iar protecţia sănătăţii oamenilor şi sprijinirea producătorilor români din acest sector trebuie să fie principalul nostru obiectiv.

În acest sens şi în acestă zonă, este necesară creşterea gradului de profesionalism, sporirea competenţelor şi pregătirea continuă, pentru a putea face faţă permanentelor provocări din acest domeniu.
Cu acest prilej, doresc să transmit mulţumirile şi urările mele de bine colegilor noştri cu alte specializări, care îşi desfăşoară activitatea alături de medicii veterinari.

LA MULŢI ANI TUTUROR COLEGILOR DIN SISTEMUL SANITAR VETERINAR ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR!

Articole recente - Lumea Satului