Romania

Sezonul rece, favorabil acumulării rezervei de apă în sol

Sezonul rece, favorabil acumulării rezervei de apă în sol

Rezerva de apă acumulată în sol în sezonul rece este hotărâtoare pentru nivelul producției agricole atât la culturile de toamnă, cât mai ales la cele de primăvară.

S-a demonstrat experimental că 1 mm de apă acumulată în sol în sezonul toamnă-iarnă este echivalent cu 2-3 mm apă căzuți în perioada de vegetație. Cantitatea de apă acumulată în sol în această perioadă depinde atât de nivelul precipitațiilor căzute, cât și de capacitatea solului de a înmagazina un volum cât mai mare din aceste precipitații. Dacă asupra nivelului de precipitații căzute agricultorul nu poate acționa, el poate interveni prin măsuri de reținere a zăpezii și mai ales prin capacitatea solului de a înmagazina cât mai multă apă. Prin urmare, solul trebuie să se prezinte ca un burete care înmagazinează cantități cât mai mari de apă. El nu trebuie să conțină straturi compactate greu permeabile sau chiar impermeabile.

Măsurile care trebuie luate în acest scop se referă la:

1. Suprafețele care au fost lucrate pe uscăciune, cu utilaje agresive, prin treceri repetate care au produs prăfuirea solului, în urma precipitațiilor formează o crustă la suprafața solului din praful depus care astupă porii solului și apa căzută băltește sau se scurge. Asemenea suprafețe în țara noastră ocupă cca 2,3 mil. hectare. Ele trebuie lucrate cu combinatorul care afânează stratul superficial al solului, distrugând crusta. La fel se procedează și pe solurile cu o stare culturală bună și cu puține resturi vegetale (miriștea de soia) deoarece aceste soluri au capacitatea de autoafânare prin fenomenele de îngheț-dezgheț și uscare-umezire.

2. Terenurile care au fost lucrate an de an la aceeași adâncime și au format hardpan (talpa plugului), un strat gros permeabil situat la 20-35 cm adâncime, se vor ara la 18-20 cm cu plugul prevăzut cu scormonitori care afânează solul, sub fundul brazdei încă 10 cm distrugând hardpanul. Asemenea condiții se întâlnesc pe 6,5 mil. hectare.

3. Când stratul compactat, greu permeabil, se găsește la 30-35 cm, aceste suprafețe se vor lucra cu cizelul, care afânează solul pe această adâncime fără întoarcerea brazdei.

4. Sunt situații când stratul greu permeabil se găsește la adâncimi mai mari, 50-60 cm. Acestea se vor lucra cu scarificatorul, care afânează solul la aceste adâncimi.

Prin măsurile menționate se realizează posibilitatea ca apa din precipitații să se poată infiltra și depozita în sol pe stratul de 100-150 cm. Solul nu trebuie să fie nici prea afânat deoarece apa se infiltrează la adâncimi mai mari decât nivelul sistemului radicular al plantelor și antrenează, prin spălare, o bună parte din elementele nutritive ușor solubile. Condițiile favorabile înmagazinării apei în sol se referă la: porozitatea totală a solului să fie de 44-53%; porozitatea de aerație (necapilară) să fie 15-30%; densitatea aparentă a solului să fie 1,1-1,4 g/cm3; permeabilitatea solului să asigure o ușoară infiltrare a apei. Gradul de aprovizionare a solului cu apă se poate urmări în tabelul 1. (vezi revistă)

În condiții normale, starea de aprovizionare cu apă este de: 7,8%, când conține doar apă higroscopică; 11,45%, când conținutul în apă este la nivelul coeficientului de ofilire; 21%, când conținutul în apă este la valoarea echivalentă a umidității; 38%, când conținutul în apă este la nivelul capacității capilare; 43%  când solul este saturat cu apă la capacitatea totală. Forțele care acționează asupra apei din sol sunt: forța gravitațională, care favorizează pătrunderea apei în adâncime; forța de absorbție, care constă în reținerea apei de către particulele de sol; forțele capilare, care asigură deplasarea apei în toate direcțiile; forța de sugere a rădăcinilor; forțele osmotice întâlnite, în special pe solurile sărăturoase. Cunoașterea acestor elemente din dinamica apei în sol asigură posibilitatea ca agricultorii, cu sprijinul specialiștilor, să aleagă cele mai bune metode de lucrare a solului pentru a realiza condiții optime pentru acumularea și conservarea apei în sol în sezonul rece.

Prof. dr. ing. Vasile Popescu

sezon rece, rezerva de apa in sol

Alte articole: