Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

Romsilva va realiza investiții în lucrări de corectare a torenților finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Romsilva va realiza investiții în lucrări de corectare a torenților finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva va investi 109,56 milioane de lei, fără TVA, în lucrări de corectare a torenților, în urma semnării unui contract cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență.

Proiectul ”Lucrări de corectarea torenților pentru reducerea riscurilor generate de viituri torențiale în bazinetele amplasate în fondul forestier național administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva pe raza județelor Bacău, Buzău, Suceava, Neamț, Hunedoara, Prahova, Vâlcea și Vrancea”, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență, prevede realizarea conceptului pentru lucrările de modernizare, refacerea a cel puțin șase structuri de reținere a aluviunilor, ridicarea a cel puțin 30 de noi construcții aluvionare, reîmpădurirea a patru hectare de teren, construirea de garduri de vegetație, prin aceste lucrări urmând a fi reabilitați peste 30 de kilometri de albii torențiale.

Aceste investiții, prevăzute în programul ”Sisteme integrate de reducere a riscurilor generate de viituri torențiale în bazinete forestiere expuse unor astfel de fenomene – Componenta 2: Păduri și Protecția Biodiversității (cod C2/I5)”, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență, urmează a fi finalizate până la finalul primului semestru al anului 2026.

Lucrările de corectare a torenților pe albiile râurilor de munte, în fondul forestier administrat, diminuează undele de viitură și rețin aluviunile, reducând astfel riscurile de inundații în aval.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.

Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

investitii, paduri, Romsilva, RNP, PNRR

Alte articole:

Corteva și Pairwise iși unesc forțele pentru a accelera editarea genetică și a promova rezistența la schimbările climatice în agricultură

Corteva va investi 25 de milioane de dolari pentru a achiziționa o participație de capital în inovatorul în editarea genetică, Pairwise

Colaborarea strategică va include, de asemenea, formarea unui parteneriat de afaceri pentru a accelera soluțiile de editare genetică.

Corteva, un lider global în tehnologia agricolă, și Pairwise, o companie tehnologică ce deschide noi drumuri în aplicarea editării genetice în alimentație și agricultură, au anunțat o colaborare pentru a accelera livrarea soluțiilor avansate de editare genetică către fermieri, aducând în cele din urmă beneficii atât mediului înconjurător, cât și consumatorilor de zi cu zi. Editarea genetică folosește ADN-ul propriu al unei plante pentru ameliorări precise, oferind fermierilor un instrument esențial pentru a ține pasul cu provocările producției alimentare, inclusiv cele prezentate de schimbările climatice.

Colaborarea se bazează pe investiția de 25 de milioane de dolari a Corteva în capitalul Pairwise, realizată sub umbrela Corteva Catalyst, noua platformă de investiții și parteneriate a companiei, concentrată pe accesarea inovațiilor agricole pentru a genera valoare. Investiția are ca scop extinderea accesului și beneficiilor editării genetice pentru o varietate largă de culturi de bază și speciale.

În plus, Corteva și Pairwise au format un parteneriat de tip „joint venture” pentru a accelera și extinde livrarea tehnologiilor avansate de editare genetică, având ca obiectiv creșterea randamentului culturilor pentru producția de alimente, combustibil și fibre, în combaterea schimbărilor climatice în creștere.

Parteneriatul, care se va desfășura pe o perioadă de cinci ani, va valorifica capacitățile avansate de editare genetică ale ambelor companii pentru a accelera livrarea produselor editate genetic prin generarea și evaluarea unor modificări genetice unice în multiple trăsături ale unei game de culturi. Bazându-se pe tradiția îndelungată a Corteva în domeniul ameliorării și geneticii plantelor, companiile vor colabora la dezvoltarea și implementarea produselor editate genetic care sunt mai rezistente la evenimente meteorologice extreme și la schimbările climatice.

„Editarea genetică este o tehnologie revoluționară pentru agricultură, care va avansa reziliența climatică în agricultură și va stimula creșterea productivității fermelor necesare pentru a hrăni și alimenta populația în creștere a lumii,” a declarat Sam Eathington, Directorul Tehnologic și Digital al Corteva. „Fiind noi înșine un lider în tehnologia de editare genetică, suntem mândri să lucrăm cu Pairwise pentru a accelera beneficiile editării genetice nu doar pentru fermieri, ci și pentru toți cei care depind de disponibilitatea alimentelor crescute în mod sustenabil și accesibile – adică pentru toți noi.”

„Editarea genetică este pe cale să revoluționeze agricultura, permițând cultivarea unor culturi mai adaptabile la schimbările climatice, mai nutritive și mai convenabile pentru consumatori, oferind totodată avantaje economice mai mari pentru fermieri,” a spus Tom Adams, CEO și co-fondator al Pairwise. „Prin Platforma noastră Fulcrum™, suntem mândri să fim în fruntea aplicării acestei tehnologii transformatoare în agricultură și, împreună cu parteneri precum Corteva, să accelerăm realizarea acestor beneficii pentru toate părțile interesate la nivel global.”

Pairwise este un lider în utilizarea editării genetice pentru a crea culturi diferențiate. Anul trecut, compania a lansat primul aliment CRISPR din America de Nord și are multiple produse în dezvoltare pentru culturi importante precum porumbul, soia, grâul, rapița, murele și altele. Platforma Fulcrum™ de la Pairwise include instrumente proprii de editare genetică care oferă capacitatea nu doar de a activa sau dezactiva o caracteristică, ci și de a o „regla” folosind editarea de bază și tehnologii conexe, pentru a găsi punctul optim de performanță maximă. Instrumentele inovatoare de editare ale Pairwise permit oamenilor de știință să adapteze cu precizie o gamă largă de variații genetice pentru a dezvolta noi soiuri de plante distincte mult mai rapid și mai eficient decât prin ameliorarea convențională.

Aceasta este prima asociere și investiție majoră de capital în editarea genetică făcută de Corteva Catalyst, noua platformă de investiții și parteneriate a companiei. Investiția reflectă aproape un secol de inovație susținută de Corteva (prin brandul său Pioneer) prin parteneriate, inclusiv cu comunitatea științifică globală.

Creștere semnificativă a numărului de incendii în fondul forestier administrat de Romsilva în prima jumătate a anului

Temperaturile ridicate și lipsa precipitațiilor în prima perioadă a anului au favorizat creșterea numărului de incendii în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva.

Numărul incendiilor produse în fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, în primul semestru, a crescut de peste șapte ori, comparativ cu perioada similară a anului trecut, respectiv 367 de incendii înregistrate în prima jumătate a acestui an, față de 48 în primul semestru din anul 2023.

 Aceste incendii au afectat 3.365,31 hectare fond forestier, din care 3.264,86 hectare fiind incendii de litieră. Cele mai numeroase incendii, 105, s-au înregistrat în fondul forestier administrat de către Direcția Silvică Gorj, urmată de direcțiile silvice Prahova, cu 27 de incendii, Mehedinți și Vâlcea, cu câte 24 de incendii în fondul forestier.

Majoritatea acestor incendii, 250, s-au înregistrat în zonele de deal, în fondul forestier aflat în zonele de câmpie alte 99 și 18 incendii în zonele montane.

În aceste incendii au fost distruși arbori cu un volum cumulat de 209 metri cubi, de asemenea fiind distruși și 90.883 de puieți forestieri, valoarea totală a pagubelor ajungând la 393.094 lei.

Toate aceste suprafețe afectate de incendii vor fi refăcute de către Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, prin lucrări de regenerare a pădurilor.

Pentru prevenirea incendiilor în fondul forestier administrat, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a adoptat mai multe măsuri, precum intensificarea acțiunilor de patrulare, campanii de informare în rândul cetățenilor, turiștilor și a angajaților firmelor care desfășoară activități în fondul forestier, dar și realizarea lucrărilor de întreținere a liniilor izolatoare.

Reluăm apelul către cetățeni să fie responsabili, să nu incendieze miriștile, să nu lase focul nesupravegheat, mai ales în zonele de risc, să nu aprindă focul în păduri sau în apropierea acestora, să se asigure că sting focul după ce îl folosesc, exclusiv în locurile special amenajate.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.

Sursa: RNP - Romsilva

Direcția Silvică Suceava va utiliza în acest an peste 4 mil. de puieți pentru regenerarea a peste 14.500 ha de pădure

Printre activităţile importante ale silvicultorilor suceveni se numără şi cea privind regenerarea pădurilor, un proces esenţial pentru continuitatea acestora, în vederea menţinerii echilibrului ecologic şi a biodiversităţii.

În anul 2024, Direcţia Silvică Suceava are programat pentru lucrările de regenerare a pădurilor în fondul forestier de stat o suprafaţă de 1336,69 ha, din care regenerări naturale 671,75 ha şi împăduriri integrale 768,17 ha.

Concomitent cu lucrările de instalare a noilor regenerări se vor efectua şi lucrările de completări curente în plantaţiile cu reuşită provizorie pe o suprafaţă de 286,67 ha şi lucrări de refaceri ale plantaţiilor afectate de calamităţi pe alte 0,64 ha.

În fondul forestier privat cu contracte de administrare şi servicii silvice, Direcţia Silvică Suceava a luat măsurile necesare în vederea efectuării unor lucrări de regenerare pe o suprafaţă de 125,12 ha, din care regenerări naturale 21,89 ha şi împăduriri integrale pe 103,23 ha.

Conform reprezentanților Direcţiei Silvice Suceava, pentru împădurirea suprafeţei propuse în fond forestier de stat se vor utiliza 3.956.950 puieţi, din care 80% puieţi de răşinoase (ponderea cea mai mare o are molidul, apoi brad, larice, pin silvestru) şi 20% puieţi foioase (gorun, stejar, fag, paltin de munte, tei, cireş). Pentru împădurirea suprafeţelor propuse în fond forestier privat cu contracte de administrare şi servicii silvice se vor utiliza 520.000 puieţi răşinoase (ponderea cea mai mare o are molidul, apoi larice, pin silvestru, brad). Puieţii sunt asiguraţi din pepinierele proprii ale Direcției Silvice Suceava, în ceea ce priveşte puieţii de răşinoase, iar pentru puieţii de foioase necesarul este asigurat şi prin transfer de la alte direcţii silvice. Pentru asigurarea necesarului anual de puieţi, Direcţia Silvică Suceava dispune de 31 de solarii, în care se produc puieţi de molid, larice şi pin silvestru, respectiv 82 de pepiniere permanente.

Pepiniera Silvică Centrală Salcea produce anual 800.000 bucăți puieţi forestieri

În primăvara anului 2024 se vor înfiinţa culturi prin repicaj cu puieţi de răşinoase, proveniţi din solariile proprii, pe 399 ari (371 ari molid, 24 ari larice, 4 ari pin silvestru), iar pentru reinstalarea culturilor pe suprafaţa de 3.920 mp solarii, sămânţa necesară a fost recoltată din rezervaţii de seminţe şi conservată corespunzător de către subunităţile Direcţiei Silvice Suceava.

Unul din cei mai mari producători de puieţi din cadrul Direcţiei Silvice Suceava este Pepiniera Silvică Centrală Salcea, unde anual se produc aproximativ 800 mii buc. puieţi forestieri – în special foioase (stejar, gorun, fag, paltin de munte, frasin, tei, cireş, diverse specii de plop etc.) şi 374 specii, subspecii şi varietăţi de puieţi ornamentali, plante, flori şi gazon. Pentru eficientizarea activităţii din această pepinieră a fost întocmit şi aprobat proiectul PNRR – „Modernizarea şi retehnologizarea Pepinierei Silvice Salcea – Ocolul Silvic Adâncata“ în valoare totală de 9.064.668,55 lei, din care contribuţia de finanţare PNRR este de 6.345.267,985 lei.

În cadrul aceluiaşi pilon „Tranziţia Verde“ a fost aprobat încă un proiect, de această dată pentru o pepinieră care produce specii de răşinoase. „Modernizarea şi retehnologizarea Pepinierei Silvice Prisaca Dornei – Ocolul Silvic Vama“ în valoare totală de 2.369.873,82 lei, din care contribuţia de finanţare PNRR este de 1.785. 884,607 lei.

În ultimii 5 ani, Direcţia Silvică Suceava a împădurit 4.864 ha în fond forestier de stat, în medie 973 ha pe an şi 905 ha în fond forestier privat administrat şi cu contracte de prestări servicii, în medie 181 ha pe an. Suprafaţa totală regenerată în această perioadă este de 9.583 ha în fondul forestier de stat şi 1.192 ha în fond forestier privat administrat şi cu contracte de prestări servicii.

„O componentă importantă şi tradiţională a activităţii noastre din această perioadă o reprezintă susţinerea acţiunilor promovate de societatea civilă pentru dezvoltarea conştiinţei forestiere, în direcţia apărării şi conservării fondului forestier, a cultivării respectului pentru pădure în societatea actuală. Astfel se vor organiza acţiuni prilejuite de luna plantării arborilor la care vor participa voluntari din toate mediile, iar pentru punerea în circuitul silvic a unor suprafeţe de teren care sunt afectate de diferite forme de degradare, precum şi a suprafeţelor de teren agricol care şi-au pierdut capacitatea de producţie, s-au făcut şi se vor face sponsorizări cu puieţi de salcâm“, ne-a informat Direcţia Silvică Suceava.

Peste 60 de ani de experiență în producția de puieți forestieri și de arbori și arbuști ornamentali

Pepiniera Silvică Salcea, subunitate din cadrul Direcției Silvice Suceava, a fost înființată și autorizată din 1962 ca pepinieră silvică și dendrologică. Pepiniera este situată pe lunca râului Suceava, având o suprafață de 54,09 ha, pe care se produc puieți forestieri (stejar, gorun, salcâm, frasin, paltin de munte, plop, salcie), dar și peste 300 de specii diferite de arbori și arbuști ornamentali, liane, specii erbacee, rulouri de gazon și arbuști fructiferi.

Speciile de arbori și arbuști ornamentali produși în Pepiniera Silvică Salcea sunt perfect aclimatizate la condițiile pedoclimatice, în special la zona 6 (de la -23,3°C până la -17,8°C), din cele 11 zone climatice de rezistență a plantelor la frig. Fiecare arbore din ofertă este atent îngrijit, astfel încât în grădini și parcuri să ajungă cele mai bune produse.

În fiecare an sunt adăugate specii și varietăți noi de arbori și arbuști ornamentali, toate speciile noi fiind în prealabil testate în privința rezistenței la condițiile climatice cel puțin doi ani înainte de a fi comercializate.

Silviu BUCULEI

Investiție de 800.000 de euro într-o crescătorie de porci Mangalița

Am vizitat anul trecut o crescătorie de porci în sistem gospodăresc. Am vrut astfel să arătăm consumatorilor că există alternativă pentru carnea de porc din import și că micii crescători locali au posibilitatea de a acoperi o parte din cererea din piață. Raluca Bîzganu a înființat în comuna Conțești din judetul Dâmbovița o crescătorie de porci din rasa Mangalița. A făcut asta pentru că spune că și-a dorit hrană sănătoasă pentru familia sa și pentru că vrea să demonstreze că tinerii au puterea de a schimba în bine lucrurile din țară.

„Am pornit cu 9 scroafe și un vier“

Mangalița este o rasă de porci deloc pretențioasă, spune tânăra din Conțești, chiar dacă exemplarele ei cresc mult mai greu. Ca să ajungă la o greutate optimă pentru sacrificare, respectiv 130-150 de kilograme, trebuie să treacă doi ani, timp în care animalul crește lent și are nevoie de mișcare. Carnea marmorată și grăsimea de la Mangalița sunt foarte bune, mai ales pentru oamenii care au probleme de sănătate.  Raluca spune că din această fermă își hrănește familia cu hrană sănătoasă.

„M-am apucat de această afacere în 2021 și o fac din pură pasiune. Acum doi ani am mers prin țară în căutarea unui om care să mă ajute și să îmi devină mentor. L-am găsit la Ocna de Sus; este vorba despre un crescător de porci Mangalița care se ocupă de acest lucru de 10 ani. La el am găsit animale cu pedigree, înscrise în Registrul Genealogic, și de aici a pornit toată aventura mea. Și acum păstrăm legătura și ne sfătuim. Am pornit această afacere cu 9 scroafe și un vier, iar acum am cca 348 de animale. Cele mai multe au o greutate cuprinsă între 18 și 40 de kilograme.“

 Reușita investițiilor în zootehnie este condiționată de mulți factori, cu atât mai mult când vorbim despre creșterea unei rase aflate pe cale de dispariție. Raluca spune că și-a asumat de la început riscul unui eșec, dar că în cei doi ani de activitate a descoperit că rasa Mangalița începe să fie apreciată și căutată de consumatorii de carne de porc.

„A fost riscant și îmi asum aceste riscuri în continuare“

Crescătoria de porci din Conțești este modernă și corespunde normelor sanitar veterinare impuse pentru exploatațiile de tip A. Conștientă de efectele devastatoare pe care le are Pesta Porcină Africană, Raluca și-a luat toate măsurile de biosecuritate necesare pentru a-și păstra animalele sănătoase.

„A fost riscant și îmi asum aceste riscuri în continuare. Am decis să deschid această fermă mai aproape de București și nu fac concurență nimănui. Mă bazez pe animalele mele pentru că, deși este o rasă pe cale de dispariție, este o rasă foarte puternică. Nu se îmbolnăvește așa ușor. Cresc Mangalița pe aproape două hectare, iar proiectul acesta a fost gândit astfel încât să putem locui aici, iar întreaga investiție am suportat-o noi. Este vorba despre 800.000 de euro, cu totul. Afacerea asta nu a fost făcută ca să recuperez ceva, ci ca să îmi susțin familia. Nu vreau să mă îmbogățesc din asta. Eu vin cu un produs pentru binele celorlalți.“

Principiul pe care s-a dezvoltat crescătoria de porci din Conțești a fost acela că la consumator trebuie să ajungă hrană sănătoasă, obținută în sistem gospodăresc. Ca urmare, nu se fac excese în ceea ce privește medica­mentația administrată, iar porcii sunt hrăniți cu cereale.

Vânzarea purceilor pentru reproducție asigură rentabilitatea

Rentabilitatea afacerii cu porci Mangalita este asigurată nu din vânzarea porcului de îngrășat, cum s-ar putea crede, ci din vânzarea purceilor pentru reproducție. Interesul crescătorilor pentru rasa Mangalița a crescut, iar în sudul țării, spre exemplu, a început timid o repopulare a fermelor cu această rasă.

„Sunt niște bareme în ceea ce privește vânzarea animalelor. Prețul pentru un animal proaspăt înțărcat, care știe să mănânce, care are prima deparazitare făcută pornește de la 500 de lei. Mangalița are o creștere lentă, de aceea prețul se stabilește în funcție de greutatea animalelor. Afacerea este însă profitabilă în momentul în care se concentrează pe vânzarea de purcei. Ar fi bine ca Mangalița să fie tratată la adevărata ei valoare. Grăsimea acestor porci este ca un lingou de aur. Cred că prețul de 25 lei/kg este bun. Oamenilor li se pare scump, dar și modul de creștere a acestei rase este scump.

Capacitatea maximă a crescătoriei din Conțești este de 500 de capete. Exemplarele de reproducție sunt înregistrate în Registrul Genealogic și, deși până acum nu a primit subvenții, Raluca a făcut demersuri pentru a beneficia de acestea.

Am solicitat subvenții pentru 33 de scroafe, toate cu pedigree. APIA oferă 182 de euro pe cap de UMV, IAR Direcția Județeană vine în sprijinul nostru cu 1.200 de lei pe cap de scroafă, cu condiția să se vândă patru purcei.“


„Eu nu intervin cu tratamente, într-adevăr fac două deparazitări pe an, în februarie și în august, când nu sacrificăm niciun animal. Mâncarea pe care le-o dăm porcilor constă în cereale și nu administrăm niciun fel de concentrat. În afară de asta încercăm să le asigurăm necesarul de vitamine prin legumele și fructele pe care le dăm animalelor. Vă recomand să cumpărați produse de la oameni care își desfășoară activitatea cu pasiune și sunt foarte serioși. Există și vânzători care nu îți pot arăta o analiză, care au animale ce nu sunt supravegheate de un medic veterinar și nu sunt crotaliate. Cumpărați de la oameni care știu când s-a născut animalul, care sunt părinții lui și care solicită analize pentru exemplarele lui.“ – Raluca Bîzganu


Laura ZMARANDA

REPORTAJ VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=cKWQG4HxBlU

Colegiul Agricol „Adamachi“ din Copou: 7,2 mil. lei pentru reabilitarea internatului şi cantinei

Primăria Iaşi a lansat o nouă licitație pentru reabilitarea energetică a unei unităţi şcolare. De data aceasta este vorba despre renovarea a două corpuri de clădire ale Colegiului Agricol „Vasile Adamachi“: internatul şi cantina.

Noul contract are o valoare de 7,2 mili­oane lei, fără TVA. La acest moment, Primăria Iaşi are în derulare 13 licitații pentru reabilitarea de şcoli.

Dintre acestea, contractele în cazul a 12 proceduri sunt finanţate prin intermediul PNRR şi au o valoare totală de circa 80 milioane lei. Aceste licitaţii au fost lansate începând cu luna octombrie 2023. Cealaltă procedură vizează Colegiul Pedagogic „Vasile Lupu”, iar contractul are o valoare de 70 milioane lei, cu o sursă distinctă de finanţare: un program naţional de renovare a clădirilor în care funcţionează şcoli şi care prezintă risc seismic.

Licitaţiile sunt în diverse etape de evaluare a ofertelor. Până în prezent, niciun contract nu fost semnat. Cea mai întârziată procedură este cea aferentă Colegiului Pedagogic: licitaţia a fost lansată în martie 2023, iar Primăria a fost obligată, recent, să facă o a treia evaluare a ofertelor, după ce au fost admise două contestaţii.

Municipalitatea va lansa, în aceste zile, şi alte licitaţii pentru reabilitarea de şcoli, în condiţiile în care există contracte de finanţare semnate în cadrul PNRR.

Beatrice Alexandra MODIGA

RNP - Romsilva a plantat anul trecut peste 25 de milioane de puieți forestieri în fondul forestier de stat

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a plantat anul trecut, în cele două campanii de împăduriri, de primăvară și de toamnă, 25,52 milioane de puieți forestieri, regenerând 14.368 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, cu 9,9% mai mult decât programul inițial.

 Astfel, au fost realizate lucrări de regenerare naturală pe suprafaţa de 10.238 hectare și lucrări de regenerări artificiale, prin lucrări de împăduriri, pe suprafaţa de 4.130 hectare.

 În aceste suprafețe sunt incluse și cele 31 de hectare de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații, realizate de către Direcția Silvică Ialomița, pentru protejarea autostrăzii A2, și de către Direcția Silvică Giurgiu, în proximitatea autostrăzii A1.

 De asemenea, pentru consolidarea plantațiilor înființate în anii precedenți și în primăvara anului 2023, au fost realizate lucrări de completări curente pe suprafața de 2.368 hectare şi lucrări de refacere a plantațiilor calamitate pe suprafața de 635 hectare.

 Valoarea totală a lucrărilor de regenerare a fondului forestier de stat a fost de 200,6 milioane lei.

Totodată, în pădurile administrate pe bază de contracte sau pentru care Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva asigură servicii silvice, au fost realizate lucrări de regenerare a pădurilor pe suprafaţa de 2.039 hectare. S-au realizat regenerări naturale pe 1.258 hectare, precum și regenerări artificiale pe alte 781 hectare și lucrări de completări curente pe 148 hectare în plantaţiile efectuate în anii anteriori şi în primăvara anului 2023.

Pentru lucrările de împăduriri, completări şi refaceri realizate în anul 2023 în fondul forestier administrat de către Regia Națională a Pădurilor - Romsilva pe bază de contract s-au folosit circa 3,79 milioane puieţi forestieri, iar valoarea lucrărilor de regenerare a fost de 16,3 milioane lei.

În ultimii cinci ani, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat 72.330 hectare fond forestier proprietatea publică a statului, din care 48.604 hectare prin regenerări naturale și 23.726 hectare prin lucrări de împăduriri, pentru toate lucrările curente de regenerare, lucrări de împăduriri, refaceri și completări, fiind ultilizați circa 132 milioane de puieți forestieri, produși în pepinierele silvice proprii.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.

 

Romsilva și Poșta Română au încheiat un Protocol pentru compensarea sumelor aferente lemnului de foc

Regia Națonală a Pădurilor – Romsilva și Compania Națională ”Poșta Română” S.A. au încheiat marți, 23 ianuarie, un Protocol de Colaborare prin care beneficiarii cardurilor de energie să poată utiliza sumele alocate în vederea achiziționării de lemn pentru încălzire de la unitățile din structura regiei.

Astfel, în baza cardului de energie valabil la data la care se efectuează plata prin servicii de mandat poștal, a actului de identitate al beneficiarului de sprijin şi a facturilor emise de ocoalele silvice din structura Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva, persoanele fizice pot solicita compensarea sumelor aferente lemnului pentru foc care urmează a fi livrat de ocoalele silvice, în limita sumelor disponibile.

Prin Ordonanța de urgență nr. 166/2022, Guvernul României a aprobat unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea prețului la energie, suportat parțial din fonduri externe nerambursabile.

În anul 2023, direcțiile silvice din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - Romsilva au valorificat masă lemnoasă fasonată, prin vânzare directă, în principal lemn de foc, către populație și alți beneficiari, conform reglementărilor legale, un volum de 2,14 milioane metri cubi.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. Toate pădurile proprietatea publică a statului dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.

De asemenea, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naturale, precum și 12 herghelii de stat.

A lăsat meseria de sudor pentru cea de legumicultor. Investiție de 50.000 de euro la Vaslui

Ionuț Ioniță este un tânăr în vârstă de 27 de ani. A fost student la Facultatea de Agricultură din Iași, dar după doi ani de studenție a ales să lucreze în alt domeniu, să strângă bani pentru visul său măreț de face un loc cu și despre oameni în satul său natal, la Pușcași, în județul Vaslui. Are viziune, strategie, dar are nevoie de oamenii potriviți alături.

Când există pasiune și credință la mijloc, acestea atrag oamenii potriviți, iar tânărul este un alt exemplu că se poate și în Vaslui.

„După doi ani de facultate am renunțat și am plecat la muncă în Germania, ca sudor. Tatăl meu lucrează acolo de 18 ani. După cinci ani pe drumul străinătății, pentru că am lucrat și în multe alte țări, am decis să îmi încep o afacere în agricultură. Anul acesta am început să construiesc bazele afacerii“, spune tânărul legumicultor din Vaslui.

L-a luat furtuna pe nepregătite...

A avut parte și de primele nopți albe când mama sa i-a trimis o înregistrare video cu solarul doborât după furtună. Au fost cele mai grele momente ce te fac să renunți sau să continui. Noroc că a avut garanție, iar plăntuțele au trecut cu bine peste șoc.

„Am făcut un solar, apoi, dintr-o mică neatenție, ne-a prins furtuna pe nepregătite. Solarul a fost deschis și distrus în proporție de 60%, dar l-am reparat și am mai făcut încă două. Anul viitor, în primăvară, mai vrem să construim încă trei“, adaugă Ionuț Ioniță.

Vânzare cu livrare la domiciliu

Ferma, care se află într-o zonă superbă, este la doar 8 minute distanță de Vaslui, putând astfel îndeplini dorințele vasluienilor de a avea un producător mai aproape. Pe lângă producția de legume, ferma o să mai aibă și un spațiu amenajat cu o diversificare de animale pentru vizitatori.

„Vreau să fac ceva diferit, să fie un loc unde oamenii pot vedea ce se întâmplă de aproape, de la munca depusă până la producția în sine. Momentan nu am avut o producție atât de mare ca să nu reușim vânzarea acesteia, dar în viitor vreau să îmi fac propriul lanț de produse, să livrez oriunde în țară produse de calitate, iar pe plan local visez la o colaborare cu restaurantele din oraș, cu vânzare prin livrări la domiciliu, vânzare în piețe“, adaugă legumicultorul.

Business-ul început anul acesta a ajuns să coste în jur de 50.000 de euro, bani proprii, iar pe viitor se anunță și alte investiții în fermă.

„În prezent, am reparat tot, m-am descurcat mai bine decât prima dată, respectiv am consolidat punctele slabe ale solarului și am mai construit încă două. Vreau să construiesc în total șase solarii. Visul meu este să realizez cea mai modernă fermă din județ și să produc doar produse de calitate“, încheie Ionuț Ioniță, tânăr legumicultor din județul Vaslui.

Beatrice Alexandra MODIGA

MADR lansează sesiunea de depunere a proiectelor pentru DR 15 Investiții în exploatații pomicole, din cadrul Planului Strategic PAC 2023 – 2027

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va lansa sesiunea de depunere a  proiectelor pentru DR-15 - Investiții în exploatații pomicole, o intervenție esențială din Planul Strategic PAC 2023 – 2027. Această inițiativă contribuie la realizarea obiectivelor specifice PAC, respectiv la creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

Sesiunea se va desfășura în intervalul: 08 ianuarie 2024, ora 9.00 – 30 aprilie 2024, ora 16.00.

Alocarea financiară pentru sesiunea de depunere proiecte este de 151.383.527 Euro din care:

  • Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole - 142.383.527 Euro
  • Componenta înființare și modernizare pepiniere pomicole – 9.000.000 Euro

Beneficiarii acestei sesiuni sunt fermierii (cu excepția persoanelor fizice), cooperativele agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor, grupurile și organizațiile de producători recunoscute de MADR, constituite în baza legislației naționale în vigoare și care deservesc interesele acestora.

Sprijinul nerambursabil acordat prin intervenția DR-15 este de maximum 65% din costurile eligibile, fără a depăși suma de 1.500.000 euro/proiect, cu excepția proiectelor care implică achiziția de utilaje și echipamente agricole, al căror cost nu poate depăși 300.000 euro.

MADR încurajează participarea activă a beneficiarilor și așteaptă proiecte inovatoare care să contribuie la dezvoltarea durabilă a sectorului pomicol în România.

Pentru informații suplimentare, ghidul solicitantului și formularele necesare pot fi consultate pe site-urile www.madr.ro și www.afir.ro.

Rase de cai din hergheliile de stat RNP – Romsilva

România are în prezent 12 Herghelii de Stat și patru depozite de armăsari, aflate în grija RNP-Romsilva, Direcția de Creștere, Exploatare și Ameliorare a Cabalinelor de Rasă. Valoarea genetică a animalelor de aici este extraordinară. Cu sprijinul RNP-Romsilva, prezentăm pe scurt rasele de cai din țara noastră.

Calul de Sport Românesc

calul de sport romanesc

Calul de sport românesc este o rasă creată în urma unui întemeiat efort național de a produce un cal destinat sportului ecvestru care cuprinde discipline ca sărituri peste obstacole, dresaj, proba completă de călărie, dar care să poată fi în același timp și un cal de șa (cal de călărie utilitar), adaptat condițiilor de mediu și cerințelor călăreților din România.

Această rasă are diferite arii de utilizare pentru poliția călare, paradă, patrulare, educație ecvestră, hobby, agrement etc.

Aptitudini: călărie obstacole, dresaj, agrement.

Obiectivele ameliorării: sporirea capacității energetice (alergare plată sub 1' 10''7 km); îmbunătățirea aptitudinilor pentru sportul călare; îmbunătățirea indicilor de reproducție; la stadiul de adult, media dimensiunilor corporale să fie:

  • la iepe: talia 168 cm; perimetrul toracic 189 cm; perimetrul fluierului 21,5 cm;
  • la armăsari: talia 170 cm; perimetrul toracic 189 cm; perimetrul fluierului 22,5 cm.

Shagya Arab

Shagya Arab

Se poate spune că cel mai vechi dintre nucleele de formare și consolidare a acestei subpopulații de cai arabi s-a născut pe teritoriu românesc, la Hergelia Rădăuți, unitate înființată de către armata habsburgică ocupantă la scurtă vreme după ce pământul răpit Moldovei și numit mai târziu Bucovina a fost anexat imperiului, în anul 1775.

Această subpopulație a rasei Pur sânge arab a devenit o varietate culturală europeană a cailor de rasă arabă din imperiu, destinată să satisfacă nevoile cavaleriei ușoare, în special a ofițerimii din unitățile militare sau a celei din serviciul de gardă și protocol al coroanei imperiale. S-a urmărit astfel formarea unui cal la ale cărui vechi calități consacrate de rasă Pur sânge arab să i se adauge îmbunătățiri ale taliei, sporire a constituției robuste, rezistență și însușiri care să permită un călărit ușor, indiferent de alură sau de condițiile de teren.

Acest lucru a fost realizat prin încrucișări de ameliorare prin infuzie cu următorii armăsari din rasa Pur sânge arab care au devenit întemeietori de linii de sânge: SIGLAVY (1810); SHAGYA (născut în 1830 în Arabia); GAZLAN, mai târziu numit Gaza (1840); DAHOMAN (1846); JUSSUF (1869) Ar.VB; KOHEILAN ADJUZE (1867); O'BAJAN (1880); HADBAN (1891); KEMIR (1894).

Mai târziu au apărut și alte linii de sânge precum: GIDRAN, SIGLAVY BAGDADY (1895), MERSUCH (1898), AMURATH, IBRAHIM (1900), KUHAYLAN ZAID, EL SBAA (1920) și altele.

După reîntemeierea Hergheliei de Stat de la Rădăuți, în 1919, activitatea de reproducție a început cu 4 armăsari pepinieri din liniile de sânge GAZAL, SGLAVY BAGDADY I, DAHOMAN XXII și SHAGYA XV și cu 31 iepe mamă.

În perioada interbelică, la Rădăuți au fost importați armăsarii de reproducție SHAGYA XIX și OBAJAN VI, iar din descendența nucleului format au fost promovați pepinierii remarcabili: DAHOMAN XXI și DAHOMAN XXIII, OBAJAN VIII și OBAJAN IX, SIGLAVY BAGDADY III, MERSUCH II, MERSUCH III, KOHEILAN VII, KOHEILAN IX, GAZAL I, GAZAL II, IUSSUF IV și HADBAN III.

În ajunul celui de al Doilea Război Mondial sunt aduși reprezentanți ai liniilor EL SBAA și BECK din Polonia. În 1941, anul intrării României în război, nucleul de rasă Arabă este transferat la Rusețu. De aici efectivul a fost transferat în 1964 la Slobozia.

În 1968, populația este mutată la Herghelia Jegălia, unde nucleul de rasă este crescut până la începutul anilor '80. De aici o parte din nucleu este transferat mai apoi la Brebeni.

La sfârșitul anilor '80 se începe și se desfășoară în mod treptat transferul cailor arabi la Herghelia Rădăuți. În anii ce au urmat populațiile de cai Arabi și Pur sînge arabi sunt crescute separat în Hergheliile de la Rădăuți și de la Mangalia odată cu dezvoltarea legăturilor internaționale hipologice și în special cu Organizația Mondială a Crescătorilor de Cai Arabi (World Arabian Horse Organization – WAHO și Internationale Shagya Araber Gesellschaft – ISG).

Aptitudini: călărie, sport de performanță, agrement, anduranță.

Obiectivele ameliorării: sporirea capacității energetice în curse de galop; mărirea rezistenței constituționale; îmbunătățirea indicilor de reproducție; la stadiul de adult, media dimensiunilor corporale să fie:

  • la iepe: talia 156 cm; perimetrul toracic 178 cm; perimetrul la fluier 19,5 cm;
  • la armăsari: talia 158 cm; perimetrul toracic 178 cm; perimetrul fluierului 20,5 cm.

Laura ZMARANDA