Fructele lu’ Sandu din Lețcani, județul Iași. Investiție de 90.000 euro în zmeură și cătină ecologică
Cultivarea fructelor de pădure în țara noastră devine o practică des întâlnită în rândul tinerilor care vor fructe sănătoase și profit de pe urma pasiunii lor. Deși acestea sunt culturi de nișă și se cultivă pe suprafețe restrânse, producătorii pot obține venituri substanțiale și sigure de la un an la altul, cererea fiind foarte mare pe piață, mai ales când acestea sunt ecologice. Un exemplu în aceste sens îl reprezintă afacerea familiei Sandu, respectiv a tinerilor Laura și Viorel din Lețcani, județul Iași, cultivatori muncitori, pasionați de zmeură ecologică și cătină.
Fructele lu’ Sandu este o afacere de familie care folosește designul pentru a vorbi oamenilor într-un mod inedit despre plăcerea de a mânca fructe cultivate natural. Laura și Viorel sunt doi ieșeni care au muncit 11 ani în străinătate, în agricultură, apoi s-au întors acasă, iar cu banii agonisiți au plantat o cultură de zmeură (2 ha) și alta de cătină albă (4 ha) în sistem ecologic. Agricultorii ieșeni au investit în afacere în jur de 90.000 de euro, din care 40.000 sunt din fonduri europene.
Fructe perisabile la mare căutare
„Am început în anul 2016 această activitate, când am înființat ambele plantații, după 11 ani munciți în afara țării. Plantația noastră de zmeură și cătină albă este situată în apropierea Iașului, în comuna Lețcani, pe un platou la 162 m altitudine, ferit de străzi, cu o priveliște de poveste și aer curat. Pasionați de natură, în special pomicultură, am hotărât ca în această zonă frumoasă să producem Fructele lu’ Sandu nechimizate, fapt pentru care am obținut și certificare în agricultura ecologică pe care o practicăm, reușind astfel să avem fructe de calitate superioară. Ușor, am început să ne familiarizăm cu dificultățile acestui domeniu, să întreținem plantația în mod optim, să eliminăm din riscuri și, la rândul ei, și-a dovedit reciprocitatea. Avem o suprafață de 2 hectare cultivate cu zmeură în sistem ecologic și suntem încă în perioada de conversie cu soiurile Cayuga si Heritage. Anul acesta estimăm o producție de 3 tone, nu foarte mare, fiind un an mai atipic. Cu toate că zmeura este un fruct foarte perisabil, ne-am orientat spre această cultură pentru că golul pe piață este foarte mare. Totodată, avem 4 ha de cătină cultivate cu soiurile Pitești 1 și Pitești 2, fructele în acest moment fiind în procesul de coacere; ploile chiar ne-au binecuvântat, avem fructe frumoase, sănătoase și mari. Estimăm o producție undeva la 5-6 tone/ha.“
40.000 euro fonduri europene
În anul 2017, familia Sandu a accesat un proiect prin fonduri europene, prin Submăsura 6.1. Instalarea tânărului fermier, unde au obținut suma 40.000 euro, bani care i-au ajutat în dezvoltarea businesului. „Am achiziționat un tunel de congelare rapidă la -35 grade, am ridicat o hală metalică și o camera de congelare pentru păstrarea fructelor congelate, în special cătina.“
Beatrice Alexandra MODIGA
Iasi, zmeura, Letcani, catina ecologica
- Articol precedent: Tehnologia și seminţele maximizează potenţialul productiv al fermelor agricole
- Articolul următor: Mazărea de grădină, tehnologie de cultură