Exemple de bune practici. Proiecte implementate prin FLAG-ul Dunărea Călărășeană
Odată cu înființarea FLAG-urilor, grupurile de acțiune locală pentru pescuit, s-au ivit mai multe oportunități de dezvoltare economică și turistică. În județul Călărași a fost înființat, încă din primul exercițiu de accesare a fondurilor europene, FLAG-ul Dunărea Călărășeană, care a implementat 15 proiecte cu tematici diverse, pe întreg teritoriul județului. Dintre acestea, vom prezenta 3 proiecte considerate exemple de bune practici.
Reamenajarea unui spațiu din cadrul grădinii zoologice
„Reabilitarea infrastructurii de mici dimensiuni din cadrul Grădinii Zoologice Călărași pentru promovarea în scop didactic a unui ecosistem piscicol“ este titlul proiectului implementat cu ajutorul fondurilor europene.
„În tot acest spațiu de aproximativ 5.000 mp era o vegetație abundentă, un spațiu nevalorificat eficient, iar amenajarea lui putem spune că a oferit o altă atmosferă întregii grădini zoologice. Valoarea acestuia a fost de aproximativ 300.000 de euro, bani cu care s-au amenajat două lacuri și un canal care le unește, două insule cu panouri informative care prezintă speciile de pești, dar și fauna locală și vegetația specifică acestei zone“, a declarat managerul FLAG-ului, Dumitrel Ștefănescu.
Chiar dacă am vizitat grădina zoologică în anotimpul rece, când nu am putut vedea prea multe animale, am apreciat modul în care au fost amplasate foișoarele și băncile, unde mai ales vara poți zăbovi mai mult decât câteva minute într-un spațiu relaxant.
Parcul Dumbrava
Tot în orașul Călărași a fost amenajată o zonă de recreere cu temă piscicolă în parcul Dumbrava. Situat în imediata apropiere a Sălii Polivalente, parcul nu reprezenta unul dintre cele mai atractive puncte din oraș din cauza faptului că spațiile și locurile de joacă se aflau într-o stare de degradare continuă. Astăzi însă altfel stau lucrurile și putem spune că parcul se ridică la standarde europene datorită fondurilor provenite de la UE.
„Proiectul implementat în acest parc a avut valoarea de 300.000 euro, bani cu care a fost amenajat bazinul, unde vara se pot închiria hidrobiciclete, au fost achiziționate tobogane, leagăne și echipamente cu temă piscicolă, pe categorii de vârstă, pentru amenajarea locului de joacă. Una dintre principalele atracțiile ale parcului este cascada. Aceasta este situată lângă bazin, este luminată, iar noaptea este o adevărată încântare“, a mai specificat Dumitrel Ștefănescu.
Parc tematic în comuna Jegălia
Pe un teren mlăștinos cu suprafață totală de 7.371 mp din comuna Jegălia a fost amenajat cu parc tematic ce cuprinde mai multe pontoane, platforme și podețe din lemn susținute de piloni de beton. „Valoarea proiectului a fost de 1.200.000 lei, a fost implementat în 6 luni, timp în care au fost efectuate toate lucrările: decolmatare, defrișare și construcția tuturor pontoanelor și amplasarea echipamentelor pentru locurile de joacă, dar și a băncilor“, a adăugat managerul FLAG-ului Dunărea Călărășeană.
Situat chiar lângă șosea, parcul atrage privirile tuturor trecătorilor. Nu puțini sunt cei care se opresc pentru a se plimba cu barca sau pentru a se relaxa pe o bancă, admirând zona și chiar hrănind peștii din iaz.
„Pot spune că tot ce vedeți acum aici este rezultatul muncii în echipă. Este un loc unde se pot relaxa locuitorii, dar și turiștii. Există aici o faună deosebită, sunt multe specii de pești – crap, caras, știucă, șalău, fitofag, care se pot observa cu ușurință de pe ponton. Pentru că este situat într-o zonă frumoasă, aici se organizează tot felul de manifestări, inclusiv cadrele didactice vin aici cu elevii pentru a desfășura diverse activități extrașcolare. Vin și foarte mulți turiști, iar vara au posibilitatea de a închiria bărcuțe; tot timpul găsesc pe cineva aici deoarece asigurăm și pază acestui loc“, a declarat Aurel Vasile, primarul comunei Jegălia.
Planurile acestuia nu se opresc însă aici. Pe viitor acesta intenționează ca lângă acest parc să amenajeze o întreagă zonă turistică și asta nu întâmplător, ci pentru că de când a fost implementat acest proiect în comună au ajuns tot mai mulți turiști.
„Este important de spus că această zonă s-a dorit a fi una piscicolă, însă mai bine de 20 de ani pe suprafața de 62 ha nu a mai făcut nimeni nimic. Este păcat să nu o valorificăm. De aceea, atunci când am început lucrările pentru acest parc, am plantat și primele 10 ha cu salcie, în următorul an încă 26 ha, iar în toamna anului trecut am mai plantat încă 8 ha. Am creat astfel o zonă verde. Pe viitor ne dorim să facem aici și un sat pescăresc, poate o mică piscină și trasee prin această pădure de salcie“ – Aurel Vasile, primar comuna Jegălia.
Larissa SOFRON
pescuit, acvacultura, bune practici, FLAG Dunarea Calaraseana