Romania

Împădurirea de primăvară, peste cele mai optimiste așteptări

Împădurirea de primăvară, peste cele mai optimiste așteptări
Distribuie:  

În acest an, pădurile românești au mai câștigat o suprafață destul de însemnată. Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a regenerat în campania de primăvară 11.612 ha de pădure din fondul forestier de stat, programul fiind realizat în proporție de 108,4%, înregistrându-se un plus de 900 ha față de suprafața planificată inițial pentru lucrări de regenerare, de 10.712 ha.

Peste 4.000 ha cu păduri noi

Au fost împădurite 4.379 ha, adică 114,7% din planificarea inițială, în timp ce regenerările naturale s-au efectuat pe 7.233 ha, programul fiind realizat în proporție de 104,9%. În plus, au fost realizate completări curente pe 2.395 ha, alte 166 ha calamitate fiind refăcute. În fondul forestier privat administrat de Romsilva au fost regenerate alte 1.664 ha, 893 ha împădurite și 771 ha prin regenerări naturale.

La împăduriri, pe primele locuri s-au situat Direcția Silvică Suceava, cu 1.050 ha, Direcția Silvică Maramureș, cu 282 ha, și Direcția Silvică Neamț, cu 275 ha. La regenerări naturale, pe primul loc s-a situat Direcția Silvică Caraș-Severin, cu 953 ha, urmată de Direcția Silvică Suceava, cu 790 ha, și Direcția Silvică Neamț, cu 525 ha.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a oferit gratuit 265.961 de puieți forestieri voluntarilor care s-au implicat în acțiuni de împăduriri, punând la dispoziție pe parcursul întregului an un milion de puieți forestieri.

Pentru campania de primăvară, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a planificat regenerarea a 10.712 ha fond forestier de stat, asigurând peste 32 de milioane de puieți forestieri din fonduri proprii, investiția depășind 42,4 milioane de lei. Programul anual de regenerări în fondul forestier de stat este de 14.252 ha, dintre care 8.721 ha regenerări naturale și 5.531 ha artificiale, prin împăduriri.

Anul trecut, Romsilva a regenerat 16.421 ha fond forestier de stat, cu 1.851 ha mai mult decât planificarea anuală, iar în ultimii 26 de ani a regenerat natural sau artificial peste 540.000 ha.

Cum rămâne cu micii proprietari?

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,14 milioane ha fond forestier aflat în proprietatea publică a statului și oferă servicii silvice, pe bază de contract, pentru un milion ha de fond forestier aflat în proprietatea autorităților publice sau în cea privată. Cu toate acestea, suprafețe importante de pădure nu beneficiază de o îngrijire adecvată. Din suprafața totală a pădurilor românești, de aproximativ 6,55 milioane ha, doar puțin peste patru milioane este administrată de RNP Romsilva. Așadar, circa 2,5 milioane ha sunt administrate de comunități locale, agenți economici sau persoane fizice. Multe dintre acestea nu au nici mijloacele și nici pregătirea necesară pentru a putea să îngrijească pădurile pe care le au în proprietate. Mai ales în cazul unor persoane fizice, în speță familii, care au în proprietate suprafețe mici, de câte cinci-zece hectare. Respectivii proprietari nu pot să asigure nici măcar paza fondului forestier pe care îl dețin. În consecință, acestea sunt zonele predilecte în care au loc tăierile ilegale. Pe care, de multe ori, proprietarii nici nu se mai obosesc să le reclame, pentru că știu că hoții nu vor fi căutați niciodată, nicidecum prinși!

Așa că, pe de o parte, cinste Romsilva pentru lucrările de împădurire, dar poate până la urmă cineva se va ocupa și de micile păduri private.

Alexandru GRIGORIEV

Revista Lumea Satului nr. 12, 16-30 iunie 2017 – pag. 41

impaduriri, primavara

Alte articole: