ipso august 2021    reclama youtube lumeasatuluitv

Transportul lemnului pe drum forestier pe timp de noapte va fi interzis

Transportul pe drumurile forestiere, pe timp de noapte, a lemnului tăiat din pădure va fi interzis prin lege, a anunţat, joi, ministrul Delegat pentru Ape Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, care a prezentat propunerile de modificare a Codului Silvic.
"O măsură pentru a opri jaful din pădurile României este interzicerea transportului de material lemnos noaptea, pe drumurile forestiere. Un alt set de măsuri extrem de importante pentru pădurile din România sunt soluţiile pentru oprirea jafului din păduri. Proiectul de lege aprobat de Guvern prevede aplicarea prevederilor Codului Penal pentru furtul de lemn, ca şi pentru orice alt furt", a spus Varga.

Ministrul delegat a precizat că proprietarii de păduri vor fi stimulaţi să protejeze pădurea, putând beneficia în schimb de bonificaţii prin intermediul certificatelor verzi de emisii de bioxid de carbon. 

"Ei vor fi încurajaţi să nu taie pădurea, primind în schimb aceste bonificaţii. De asemenea, am introdus autorizaţiile de practică, pentru a responsabiliza personalul silvic, iar în cazul în care se constată tăieri ilegale şi abuzuri din partea personalului silvic, aceste autorizaţii pot fi retrase, iar personalul silvic nu mai are ce căuta în pădure. Propunerea legislativă prevede, de asemenea, măsuri în vederea sprijinirii agenţilor economici. Dreptul de preemţiune al operatorilor din industria mobilei la cumpărarea masei lemnoase este o prevedere extrem de importantă. Încurajăm introducerea lemnului pe piaţă fasonat şi prelucrat, astfel încât la nivel local se pot încheia forme de asociere între agenţii economici şi administratorii de pădure, descurajând, astfel, exportul de buştean", a arătat Lucia Varga.

O altă categorie de măsuri extrem de importante sunt cele pentru păstrarea şi extinderea patrimoniului naţional forestier, crearea de noi surse de finanţare pentru împădurirea a un milion de hectare de păduri, până în anul 2030, din contravaloarea certificatelor de emisii de carbon, şi ajungerea a trei milioane de hectare de pădure proprietate a statului, pentru realizarea echilibrului ecologic şi asigurarea sustenabilităţii sectorului producător de mobilă şi produse finite din lemn, a subliniat ministrul.

AGERPRES