Romania

reclama youtube lumeasatuluitv

600x250 v1

„Importăm peste 80% din materialul floricol“

„Importăm peste 80% din materialul floricol“
Distribuie:   

Serele DALIA PROD din Sf. Gheorghe, județul Covasna s-a născut din dragoste pentru flori și plante. Fondatorul centrului, Ferencz Rendi, a început să cultive flori încă din anii ’80 în Aita Medie și apoi în Valea Crișului. În timp, lucrurile au decurs astfel încât pasiunea pentru plante s-a transformat într-o afacere profitabilă. În 1993 a fondat primul centru de grădinărit. În prezent, aici cultivă peste 3 milioane de plante anual pe 2,5 hectare suprafețe acoperite și încălzite și pe 5 hectare de teren deschis.

Rep.: Ce specii putem găsi în serele dumneavostră?

Ferencz R.: La ora actuală valorificăm o multitudine de specii. De exemplu acum pentru că ne apropiem de primăvară, cultivăm cca 150 de specii specifice sezonului.

Rep.: Cât de greu este să menții în stare de funcțiune și vegetație o seră cu flori?

Ferencz R.: O astfel de suprafață necesită multă atenție și muncă. Desigur suntem o echipă mare de muncitori, aproximativ 100 de angajați. Pe partea economică pot spune că, chiar dacă prețurile de întreținere din ultima perioadă au crescut considerabil, noi continuăm să ne facem munca eficient și profitabil. Atunci când am construit sera erau ierni mult mai friguroase, chiar -40°C; acest lucru a făcut să le construim de la început astfel încât plantele să fie protejate și la astfel de temperaturi. În condițiile iernilor de acum este mai simplu.

Ponderea cheltuielilor cu energia în total costuri este de aprox. 7% - 10% , ceea ce este mult. Am reușit să reducem aceste costuri deoarece am dezvoltat centrale cu încălzire funcționabile pe rumeguș, peleți sau tocături de lemn, mult mai ieftin față de curentul electric sau gaze naturale. Aproximativ 20% din profit revine costurilor cu transportul și 40% cu forța de muncă. Nu este ușor să ai o astfel de afacere deoarece poți fi supus unor riscuri mari. Pot exista impedimente precum vremea nefavorabilă, anomalii ce se pot dezvolta la plante sau o cerere scăzută pe piață.

Rep.: Din toate speciile de flori pe care le cultivați, care este cea mai pretențioasă și mai greu de întreținut?

Ferencz R.: Crăciunița se numără printre speciile cele mai pretențioase. Cultura de plantare poate dura chiar și 6 luni. Sigur, mai sunt și alte specii, dar experiența acumulată face să putem depăși orice greutate în a conduce culturile până la valorificare.

Ferencz

Rep.: Care este piața dumneavoastră de desfacere?

Ferencz R.: O mare parte din producție o valorificăm la noi în țară. Dar avem și colaboratori din străinătate precum Olanda sau Germania atât pentru valorificare, cât și pentru cumpărarea butașilor, sau a unor semințe mai specifice. Datorită calității și a experienței în acest domeniu, de peste 30 de ani, am avut loc de valorificare, dar și colaboratori.

Rep.: Știm că în cadrul afacerii pe care o aveți dezvoltați și un proiect. Despre ce este vorba?

Ferencz R.: Totul a pornit de la faptul că lipsește în mod considerabil forța de muncă, împreună cu fiica mea mi-am propus să dezvolt un proiect prin care să atrag tineri în lumea plantelor. Proiectul constă în faptul că elevii din liceu, gimnaziu, chiar și din grădinițe au oportunitatea să petreacă câteva ore la centrul nostru de grădinărit. În acest timp plantăm și îngrijim împreună florile. Au fost implicați aproximativ 4000 de copii și sperăm să vină și în continuare cât mai mulți. Consider că este un prim pas pentru a-i aduce mai aproape de dragostea pentru horticul

Rep.: Aveți un volum mare de flori, o suprafață însemnată. Cum ați făcut față investițiilor, ați accesat fonduri europene?

Ferencz R.: În 2008 am accesat un fond SAPARD și am construit 5000 mp de seră cu flori. Pentru suprafața de 20 000 mp nu au mai fost posibile fonduri, de aceea am construit pe cont propriu. Din păcate, pentru domeniul horticulturii sunt puține Fonduri Europene alocate. Cred că statul ar trebui să dea mai multă importanță acestui domeniu pentru că și noi, horticultorii, contribuim la bugetul statului. Trebuie să luăm în calcul și faptul că importăm 80% - 85% din materialul floricol, ceea ce dovedește că avem cerere crescută în această direcție și, ca atare, putem mări și dezvolta producția internă. Trebuie însă alocate fonduri și pentru acest domeniu. Din păcate, în ultimele exerciții financiare, pentru floricultură guvernanții nu au alocat nici un euro.

Ion BANU, Liliana POSTICA

flori, Covasna, floricultura, sere cu flori, DALIA PROD, localitatea Sfantu Gheorghe

Alte articole:

Nu mai cultivați această floare!

Colecție florală în Parcul Național Retezat

Top 10 flori care simbolizează prietenia

Afacere floricolă de familie cu atestat de producător

Crăițele, minunile din grădină