Tratarea pomilor afectați de focul bacterian

Prof. univ. dr. Florin Stănică
Una dintre cele mai grave boli ce poate afecta pomii fructiferi este focul bacterian, boală ce poate fi favorizată și de anumite condiții climatice.
Cauzată de agentul patogen Erwinia amylovora, focul bacterian este o boală care afectează în special pomii fructiferi precum gutuiul, părul, mărul, dar nu numai. Această bacterie atacă frunzele, florile, trunchiul și se răspândește foarte ușor, ducând rapid la uscarea pomului și chiar a întregii plantații.
„Din păcate, în România, este o problemă foarte serioasă. Focul bacterian al rozaceelor afectează nu doar pomi și arbuști, dar și plante. În România a fost semnalat pentru prima dată în 1992 la o fermă din județul Brăila, lângă Însurăței, unde într-un singur an a afectat 40 de hectare de gutui. Valerian Severin a semnalat această boală deosebit de periculoasă la începutul anilor '90, dar nu a fost băgat în seamă“, spune prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector USAMV București.
Cum arată pomii afectați de boală
Printre simptomele focului bacterian se numără și aspectul pălit sau ars al inflorescențelor, cel mai ușor de observat fiind la începutul primăverii. Bacteria se extinde apoi către frunze și lăstari, unde pot apărea ulcerații de diferite culori și nuanțe, de la alb și galben la roșu închis și ruginiu. Totodată, se poate observa și un mucus bacterian la nivelul scoarței pomului afectat. Ulterior, sunt afectate fructele verzi pe care apar zone negre, necrotice. La peri, de exemplu, petele negre au un contur verde inițial, pentru ca, mai apoi, pata neagră să cuprindă întreg fructul. La măr, petele apar odată cu înroșirea prematură a zonelor din jurul lor pentru ca mai târziu fructele să se brunifice în totalitate.
„Cum putem să ne dăm seama dacă un gutui, să zicem, a fost afectat de această bacterie? Ei bine, vedem că frunzele nu cad din pom. Deși sunt maronii, uscate, frunzele rămân tot în copac. În afară de gutui, poate fi afectat părul, de aceea nu prea mai avem plantații de păr în țara noastră, dar sunt și anumite soiuri de măr ce pot fi afectate de focul bacterian“, mai spune prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector USAMV București.
Cum se transmite agentul patogen
Această bacterie se transmite foarte ușor de la un pom la altul, de la o plantă la alta, prin uneltele care au fost folosite pentru tăierea pomilor bolnavi, prin păsări, insecte, vânt.
„Se transmite foarte ușor prin păsări sau chiar albine. Este suficient ca o pasăre să se așeze pe un lăstar afectat, să ia pe picioare bacteriile, să se ducă pe un alt pom și să ducă bacteriile acolo. La fel și cu albinele, care pot duce această bacterie de pe o floare afectată. Lăstarul care a fost afectat se usucă și se apleacă sub forma unei cârje. Se formează un exudat care seamănă cu o lacrimă ruginie. La soiurile sensibile se usucă întreg pomul“, explică prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector USAMV București.
Prevenire sau vindecare
Focul bacterian poate fi prevenit prin folosirea tratamentelor cu produse pentru protecția plantelor, dar este foarte importantă și dezinfectarea cu alcool sau clor a uneltelor cu care executăm tăierea pomilor. De asemenea, este foarte important ca apicultorii să-și mute stupii la o distanță considerabilă de livezi pentru a nu exista riscul răspândirii focului bacterian de către albine. „Dacă avem pomi afectați, vedem în timpul perioadei de vegetație – mai-iunie – că lăstarii sunt afectați căpătând această formă de cârjă sau chiar apare exudatul bacterian sub forma unei lacrimi ruginii pe lăstar. De aceea trebuie să luăm măsuri urgente. Cele mai indicate sunt produsele pe bază de cupru, dar foarte importantă este și igiena culturală. Astfel, tăiem cu foarfeca lăstarii afectați; este bine să tăiem sub zona care a fost afectată (30-40 cm sub zona afectată) și apoi să facem tratament cu zeamă bordeleză și Aliette (fosetil aluminiu). Dar este bine să facem și tratamente preventive tot cu aceste produse“, mai explică prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector USAMV București.
Lăstarii și ramurile afectate se ard
Potrivit profesorului Florin Stănică, lăstarii și toate ramurile uscate se taie și se ard, nu se pun în materialul de compostare. Iar, după tăierea ramurilor afectate, este bine să se facă tratamentul cu zeamă bordeleză și Aliette.
„În alte țări, această boală este foarte bine supravegheată. În Elveția, de pildă, se face un comandament național și, dacă apare un pom afectat într-o zonă, îl scot din pământ, îl distrug și îl despăgubesc pe proprietar. Din păcate, în România, nu s-a luat nicio măsură pentru a preveni această boală în ultimii 30 de ani“, a mai spus prof. univ. dr. Florin Stănică, Facultatea de Horticultură, prorector al USAMV București.
Erwinia amylovora este agentul patogen responsabil de apariția bolii focul bacterian, boală ce poate afecta în întregime plantațiile de pomi fructiferi. Focul bacterian se manifestă în special în lunile mai și iunie, stagnează în perioadele de caniculă și revine apoi toamna, în lunile septembrie și octombrie.
Simona-Nicole David
pomicultura, Focul bacterian, Erwinia amylovora, tratarea pomilor fructiferi
- Articol precedent: Cristina Cucu – „Deseori fructele se strică în pomi sau în beciuri pentru că nu sunt valorificate“
- Articolul următor: Întreținerea „ca la carte“ a unui hectar de livadă costă cca. 40.000 de euro pe an