Metode de vaccinare la păsări
– PARTEA I –
Vaccinarea păsărilor este importantă, necesară și trebuie făcută pentru prevenirea bolilor acestora. În prima categorie de vaccinuri pentru păsări includem vaccinurile virale vii precum AVIPESTISOTA, AVIPESTIVAC, BIAROMVAC, BIROVAC H120. Se utilizează vaccinuri în termen de valabilitate, menţinute la temperatura indicată de producător, 4-8 °C.
Vaccinarea în apa de băut
Prepararea soluției de lucru pentru vaccinarea în apa de băut se realizează prin dizolvarea vaccinului în apa de băut, calculând 20 ml de apă / pui / doza de vaccin, până la vârsta de 30 zile, şi 30 ml de apă / pui / doză, peste această vârstă. Apa folosită nu va conţine substanţe dezinfectante sau detergenţi. Se adaugă lapte degresat sau integral, în 2-3% apă din cantitatea totală folosită. Puii vor avea interdicție hidrică, neavând voie să bea apă începând cu 4 ore înainte de vaccinare. Timp de 2 zile înainte şi 2 zile după vaccinare se vor administra complexe de vitamine, precum COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL în doză de 1 ml / litru de apă, VITA B COMPLEX, în doză de 1 ml / litru apă și NUTRIVITAMINOAMIN, în doză de 1 g / litru de apă / zi. Soluţia preparată cu vaccin va fi consumată de pui în aproximativ 4 ore.
Vaccinarea prin aerosoli
Prepararea soluției de lucru pentru vaccinarea prin aerosoli se face prin dizolvarea conţinutului flaconului cu vaccin în apa de băut, calculând 2 ml diluant / doză / pasăre care trebuie vaccinată. Vaccinarea se realizează cu pompe de aerosoli, iar mărimea particulelor variază în funcţie de vârsta păsărilor, 46-60 microni pentru primele 2 vaccinări şi 40-60 microni pentru următoarele.
Vaccinarea oculoconjunctivală
Pentru vaccinarea oculoconjunctivală se dizolvă conţinutul flaconului cu vaccin în diluant, precum DILUVAC C sau apă distilată, calculând 0,1 ml diluant la 1 doză vaccin / pasăre. Administrarea vaccinului se realizează cu pipeta. Pentru asigurarea eficienţei vaccinării pe cale oculoconjunctivală sau nazală se va instila câte 1 picătură în fiecare ochi şi în fiecare fantă nazală, adică 2 picături / pasăre. Vaccinarea va fi însoţită de tratamente antistres şi, dacă este cazul, şi de antibiotice. Păsările cu boli parazitare sau nutriţionale pot avea un răspuns imun necorespunzător. Vaccinarea oculoconjunctivală este cea mai bună cale de vaccinare pentru prevenția pseudopestei aviare.
Dr. Cătălin TUDORAN, SC Romvac Company SA
- Articol precedent: Colibaciloza la viței
- Articolul următor: Recomandări privind producerea și distribuția furajelor pentru animale