Tauri de top de la Semtest Craiova
În zootehnia modernă performanța nu poate fi disociată de existența unor animale cu o genetică de excepție. Pornind de la această idee, ne-am propus să vă prezentăm câteva dintre animalele de top ale României. Prima oprire o facem la Semtest Craiova, un centru genetic ce funcționează din 1977 și care produce material seminal congelat de taur din rase autohtone și din tauri testați în centre genetice din Europa precum Italia, Germania, Austria, Belgia, Ungaria, Cehia.
În prezent, principala preocupare a centrului genetic este de a produce material seminal pentru bovine care să corespundă programelor de ameliorare ale diferitelor rase autohtone în vederea asigurării progresului genetic.
Având în vedere diversitatea raselor de bovine crescute în România, centrul genetic de la Craiova a produs material seminal atât din rase de lapte și mixte, cât și din rase specializate pentru producția de carne. În anul 2003 Semtest Craiova a fost primul centru genetic care a introdus în țară tauri de carne. Taurul Jimm din rasa Charolais a fost utilizat la însămânțări artificiale pe vaci autohtone și s-au obținut metiși cu aptitudini foarte bune de abatorizare. De asemenea, în anul 2006 Ivan a fost primul taur din rasa Alb Albastru Belgian al cărui material seminal a fost folosit la însămânțări pe populația de vaci din micile exploatații. Rezultatul a fost peste așteptări, obținându-se produși cu forme și randament mare la sacrificare, fiind foarte apreciați în țările cu tradiție în consumul de carne de vită. Cu acest taur s-a deschis drumul încrucișărilor rasei Alb Albastru Belgian cu rasele autohtone.
Ținând cont de principiile legilor ameliorării care stipulează faptul că procesul de ameliorare se face în condiții de producție și că taurii de reproducție trebuie testați în condițiile de exploatare, valoarea de ameliorare este dată de Genotip + Mediu.
Semtest Craiova a înțeles rolul testării reproducătorilor și a realizat că, aducând mereu tauri testați în afara exploatațiilor din România, se va pierde identitatea raselor românești. Tot legile ameliorării susțin că migrația de gene din exteriorul exploatației nu trebuie să depășească 20%. În acest context, împreună cu asociațiile deținătoare de Registru Genealogic acreditate pentru controlul oficial al producției, AGCTR și ACVBR-SIM, au fost introduși tăurași în testare din ferme aparținând celor două asociații. De la acești tăurași s-au recoltat doze care au fost deja difuzate în fermele de producție pentru continuarea procesului de testare după descendență, proces absolut necesar pentru creșterea preciziei valorii de ameliorare a taurului și alcătuirea bazei de referință, la care se vor raporta amelioratorii de mâine. Prin continuarea acestui proces vom avea garanția asigurării bazei genetice naționale.
Taurul MILNE, rasa HOLSTEIN
Taurul are o origine foarte bună, având VAG 139, VAL 135,+2.308 kg producție lapte față de media contemporanelor, +56 kg de grăsime și +51 kg de proteină, Kcas AB. Se evidențiază caracterele de exterior, în special conformația ugerului. Acest taur imprimă descendenților o longevitate funcțională foarte bună, fertilitate și ușurință la fătare a fiicelor bune.
Taurul VILLMAN, rasa SIMMENTAL
Villman îndeplinește calitățile unui taur GREEN BULL, o clasificare nouă în Europa, care evidențiază echilibrul dintre producția de lapte și carne, profitabilitatea și impactul cât mai mic asupra mediului înconjurător.
Taurul are IDA 1212 (Indicele Dublei Atitudini), valoare genetică generală care reprezintă aptitudinile pentru producția de lapte și carne. Cu +21 kg de grăsime și +28 kg de proteină, ameliorează foarte bine ugerul; de asemenea, prezintă o longevitate funcțională în descendență foarte bună.
Taurul HAGEN, rasa BRUNĂ
Taurul provine pe linia tatălui din HURAI, un taur foarte valoros din Austria. Hagen are o valoare de ameliorare bună pentru o rasă mixtă, având un vârf de lactație a mamei de 8.842 kg la lactația a treia. De asemenea, valoarea de ameliorare a producției de lapte este de 117%, cu +25 kg de grăsime și +24 kg de proteină, caracteristicile de exterior sunt foarte bune, excelând printr-o talie deosebită pentru această rasă. De asemenea, prezintă caracteristici bune la descendenți. Viteza de muls și ușurința la fătare sunt două caractere importante pe care taurul le poate ameliora la viitoarele fiice.
Laura ZMARANDA