Pleiada soiurilor și hibrizilor performanți de la Amzacea
Agro Arena, evenimentul organizat de BASF și Euralis la Amzacea în județul Cluj, a așternut la picioarele fermierilor 3 ha cu loturi demonstrative ale celor mai performanți hibrizi. Un portofoliu de primăvară generos pentru culturile de porumb, floarea-soarelui, sorg și soia potrivit pentru condițiile pedoclimatice din zona Dobrogei.
Anul acesta condițiile meteo din această zonă au fost foarte bune, arșița încă nu s-a manifestat, așa încât culturile arată excelent. Totuși, pentru că se știe că în Dobrogea media precipitațiilor este între 300-350 mm, specialiștii au ales cei mai buni hibrizi care se pretează la condițiile pedoclimatice ale acestui areal. Vorbim atât la floarea-soarelui, cât și la porumb de plante în al căror cod genetic „stă scris“ toleranță la secetă.
Lozul câștigător, diversitatea hibrizilor
Pălăriile galbene ale celor 7 hibrizi de floarea-soarelui prezenți la Amzacea au zâmbit invitaților la primele ore ale dimineții. Și-au expus mândri siluetele hibrizii care au convins și anii trecuți că merită atenția fermierilor.
„Avem cei mai mulți hibrizi din portofoliu, cei mai timpurii hibrizi din piață și aici trebuie menționat Arcadia, un hibrid sulfo, nou, dar și ceilalți hibrizi Clearfild – Novamis, Euromis și Genesis, un hibrid Clearfild Plus“, a declarat Emil Budică, director de vânzări Euralis pe zona de sud. Pentru că fiecare an este diferit și alegerea hibrizilor pe care ni dorim în cultură este greu de realizat, am obținut un sfat de care merită să ținem cont. „Dacă se anunță un an mai secetos, atunci e clar că hibrizii mai timpurii vor performa mult mai bine; dacă avem un an cum este acesta, înclin să mizez pe un hibrid semitardiv cum este Teramis. El este un hibrid Clearfild linoleic, cu un potențial destul de ridicat de producție, care a oferit și producții de 4.200 kg/ha. De obicei nu știm din primăvară cum va fi anul, de aceea este bine să structurăm suprafața pe mai mulți hibrizi timpurii, semitimpurii sau semitardivi. Acest lucru ne ajută și la recoltat pentru că vom avea un recoltat eșalonat și de asemenea suntem acoperiți din punctul de vedere al condițiilor meteo“, a menționat Emil Budică.
Și încă un lucru important subliniat chiar de gazda evenimentului, domnul Dumitru Manole: „Uitați de semănat în aprilie-mai. Faceți această operațiune atât la floarea-soarelui, cât și la porumb în martie, pentru că veți avea mult mai multe beneficii. Scăpați de arșiță, dar și de atacul dăunătorilor“, a punctat acesta în fața fermierilor.
Gama Tropical Dent, porumbul care nu se lasă pârjolit de arșiță
La porumb au fost prezenți toți hibrizii din gama Tropical Dent, o nouă grupă genetică, a cincea în lume, caracterizați prin stabilitate, randament și toleranță foarte bună la secetă. Primul prezentat în arenă a fost Copit, un 250 FAO, bun și pentru prima, dar și pentru a doua cultură, al doilea a fost Galery, 340 FAO, Milord – un hibrid nou, 370 FAO, Metod 380 FAO – unul dintre cei mai vânduți hibrizi Euralis pentru rezultatele obținute anul trecut, cu frunze erecte, un hibrid de densitate care în condiţii de fertilizare dă rezultate foarte bune. Senzor, un hibrid caracterizat prin genetica roots power (rădăcini puternice), unde s-a lucrat mult pe linia maternă. Dacă anul trecut îl aveam doar pe Senzor, anul acesta îl avem pe Senzor roots power, un hibrid updatat, cu o capacitate mai bună de a înrădăcina. Dacă este cultivat în condiţii agrotehnice bune, poate rezista foarte bine la secetă. Este un FAO 400, unul dintre cei mai cunoscuţi şi vânduţi hibrizi Euralis. Următorul este Cortes, care deşi este un 420 FAO, înfloreşte odată cu hibrizii 370 FAO, are o rezistenţă foarte bună la condiţii extreme şi alături de Metod este cel mai bine vândut. Anul trecut la Ziua Porumbului la domnul Sitaru a fost confirmat cu o producţie de 11.000 kg/ha și să nu uităm că în 2015 condițiile climatice au fost mai neprielnice față de anul acesta. A dat rezultate bune atât în Dobrogea, cât şi în sudul ţării. A urmat Brazon Duo, un hibrid FAO 450 cu toleranţă la cicloxidim, ceea ce înseamnă că putem erbicida în vegetaţie cu Stratos (erbicid specific pentru culturile dicotile) pentru o combatere a buruienilor monocotiledonate anuale şi perene. De acum aș marșa foarte mult pe noua genetică Tropical Dent pentru că aici avem două opțiuni: Metodul și Cortesul care anul acesta ar putea oferi producții și de 12-13 t/ha.
An bun pentru soia
Deși vorbim de o cultură pretențioasă, care are nevoie de apă, soia pare că ia amploare și fermierii încep să o cultive pe suprafețe din ce în ce mai mari. Am văzut la Amzacea câteva soiuri care la momentul sosirii noastre arătau impecabil. Vorbim de soiurile Mentor, Gladiator, Sponsor și Palador care anul acesta s-au comportat foarte bine, pentru că și precipitațiile de lunile trecute le-au ajutat. La jumătatea lunii iulie plantele erau pline de păstăi, bobul era în formare, cultura era curată, semne că producțiile vor fi mulțumitoare. Din pleiada de soiuri expuse întotdeauna căutăm vedetele, pentru ca și dumneavoastră să vă fie mai ușor la momentul achiziționării semințelor. Ei bine, de această dată vedeta, ridicată în slăvi de toată lumea, a fost Mentor, un soi ce face parte din grupa de maturitate 0, adică un soi foarte timpuriu, cu o talie de 70-80 cm, număr mare de păstăi, ramificații multe, boabe deja formate, ceea ce înseamnă că la începutul lunii august se va începe recoltatul.
De menționat că în ziua semănatului s-a făcut și un tratament cu bacterii fixatoare de azot marca BASF, lucru demonstrat de reprezentanții Euralis și BASF care au ținut să ne arate nodozitățile formate la nivelul rădăcinilor în urma acestei bacterizări. „Un plus, atât pentru cultura de soia, cât și pentru sol, pentru că la anul, când se revine cu o altă cultură, vom fi nevoiți să dăm mai puțin azot“, a explicat Laurian Delicoti, tehnician și director de vânzări Euralis.
Ca un ultim argument al specialiștilor vă spunem că soiul Mentor este recomandat și în condiții de neirigat, celelalte soiuri arătându-și întregul potențial doar în condiții de irigare. Înainte de a ne depărta de această cultură, Laurian Delicoti cântărește sola din priviri și spune: „Promite cel puțin 3.500-4.000 kg/ha.“
Patricia Alexandra POP
Revista Lumea Satului nr. 15, 1-15 august 2016 – pag. 20-21
- Articol precedent: De ce trebuie să renunțăm la nivelarea după tasarea pe rând?
- Articolul următor: „Pământul nu ne așteaptă până primim subvențiile!“