reclama youtube lumeasatuluitv
update 23 Sep 2022

Cardul de producător, testat în câteva pieţe pentru eliminarea deficienţelor noului sistem de acces

Cardul de producător va fi testat, în cel mai scurt timp, în câteva pieţe din ţară pentru a vedea modul de funcţionare, dar şi deficienţele noului sistem de acces în pieţe, a declarat, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.

"Săptămâna viitoare mai avem o întâlnire cu Asociaţia Comunelor pentru armonizarea unor puncte de vedere pe care le mai avem în privinţa proiectului de implementare a cardul de producător, după care selectăm câteva pieţe din municipii pentru a vedea cum funcţionează sistemul şi ce deficienţe are. În mod cert nu vom testa sistemul într-o piaţă din Bucureşti pentru că nu avem o imagine exactă. Aici ai importuri foarte multe şi nu ai reglată chestiunea cu certificatul de producător. Va fi o piaţă din sudul ţării, una din Moldova şi una din centrul ţării şi din acestea vom vedea ulterior care acceptă toate condiţiile. Cel mai important este să aibă în apropiere un bazin legumicol de aprovizionare. Proiectul va începe în aceste pieţe ca să corectăm ce nu merge", a spus Botănoiu.

Proiectul de act normativ referitor la implementarea unui nou sistem de acces în pieţe pentru producătorii agricoli trebuie avizat la alte 7 ministere, de unde MADR, iniţiatorul proiectului, a primit deja diferite propunerii de consultare cu Asociaţiile Comunelor şi ale Municipiilor.

"Sper să finalizăm cât mai repede toate discuţiile pentru că tot ce a ţinut de Ministerul Agriculturii am finalizat la sfârşitul lunii martie. Vedem ce se întâmplă şi ulterior corectăm ce mai avem de corectat, dacă nu, dovedim şi celorlalţi că funcţionează corect şi pe principii serioase. Dacă după testare totul este în regulă îi dăm drumul în Guvern. Consider că este un proiect important şi de aceea încercăm să corectăm toate defectele înainte de a-l aproba pentru că schimbă fundamental logica accesului la piaţă. Şi aici vorbim nu numai de cardul de acces ci şi de borderoul de achiziţii, iar cei care fac comerţ au temeri în această privinţă. De asemenea, vorbim şi de cine eliberează certificatele de producător şi cine le atestă. Cred că nu este doar o măsură a Ministerului Agriculturii, ci şi a ANAF şi a altor instituţii, pentru că vreau să avem o piaţă corectă", a adăugat oficialul MADR.

Ministerul Agriculturii a pregătit încă de anul trecut implementarea unui nou sistem de acces în pieţe pentru producătorii agricoli, măsura fiind mult aşteptată pe piaţă pentru că este corelată cu certificatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor agricole. 

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă elaborat de MADR pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, persoanele fizice care vor dori să îşi comercializeze legumele sau fructele din producţie proprie în pieţele din ţară vor avea nevoie de un card special care le va permite accesul în aceste spaţii. 

De asemenea, pentru a putea să îşi vândă marfa pe tarabe, ei vor avea nevoie, pe lângă certificatul de producător eliberat de primării, şi de un carnet de comercializare a produselor agricole.

Proiectul prevede ca în pieţele din România să fie organizate obligatoriu spaţii speciale care vor fi destinate producătorilor agricoli persoane fizice unde aceştia vor putea să îşi comercializeze mărfurile. Cardul de acces nu va putea fi transmis de la un producător la altul şi se va acorda numai în baza certificatului de producător, având înscrise unităţile de măsură pentru produsele specifice activităţii desfăşurate. Cardul va conţine informaţii precum locul de producţie, numele producătorului şi dacă acesta respecta bunele practici agricole.

Sursa AGERPRES

Articole înrudite