Politica Agricola 29 Martie 2013, 10:02

Constantin: Vrem să dăm posibilitatea fermierilor să garanteze cu terenul agricol când doresc să facă un credit

Scris de

Ministerul Agriculturii intenţionează să ofere fermierilor români posibilitatea de a achiziţiona terenuri agricole după liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014, iar acest aspect poate fi reglementat dacă băncile vor accepta garantarea cu respectivele terenuri în momentul accesării unui credit.

"Vrem să întărim capacitatea sectorului agricol din România şi să dăm posibilitatea fermierilor ca atunci când doresc să facă un credit să se gajeze cu terenul agricol. Prin această facilitate facem un prin pas pentru întărirea competitivităţii fermierilor din România vor avea acces să cumpere terenuri agricol punând gaj chiar terenurile respective. Până acum acest lucru nu era permis. Dacă vom reuşi este un prim semn din partea băncilor că vor fi mai deschise către sectorul agricol", a spus Constantin.

Şeful MADR a subliniat că aplicarea acestei facilităţi este importantă pentru că de la 1 ianuarie 2014 se liberalizează piaţa funciară din România.
"După 1 ianuarie 2014 vom avea o infuzie de investitori străini care vor dori să cumpere terenuri în România. Dacă terenurile respective rămân în agricultură, vor aduce tehnologie nouă şi vor crea în România. Nu este o problemă mare, dar în egală măsură trebuie să întărim competitivitatea fermierilor români să aibă el acces primul la terenurile agricole din această ţară", a adăugat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin participă joi la o dezbatere cu tema "Agricultura Românească - mâncare sănătoasă, profit sănătos', care îşi propune să evalueze efortul producătorilor români de a oferi pe pieţele interne şi externe alimente sănătoase şi sigure.

De asemenea, în cadrul dezbaterii vor fi analizate problemele cu care se confruntă agricultura şi industria alimentară, dar şi soluţiile posibile, precum şi echilibrul fragil dintre exigenţele crescute ale consumatorilor şi tentativele deliberate de a distruge încrederea în produsele româneşti. 

Organizatorii îşi propun să obţină o analiză realistă a şanselor de a transforma sectorul agro-alimentar într-unul dintre principalele motoare de creştere economică, dar şi furnizorul garantat de hrană sănătoasă pentru populaţia României şi pentru export.

Sursa: AGERPRES


Vizualizari 2155
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti