reclama Nusees
update 5 Dec 2022

Daniel Constantin: Măsurile luate de statele UE după scandalul cărnii de cal ar putea afecta piaţa unică

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, s-a declarat preocupat marţi, la Copenhaga, de faptul că măsurile luate de statele Uniunii Europene după scandalul cărnii de cal ar putea afecta piaţa unică, subliniind că rolul miniştrilor de resort din UE este de a evita acest lucru şi de a recâştiga încrederea consumatorilor.

Subiectul etichetării greşite a cărnii de cal a fost discutat la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit) de la Bruxelles şi ar urma să fie dezbătut pe 18-19 martie, tot la Bruxelles. 

"Aşa cum au spus toţi miniştrii prezenţi, este în primul rând o preocupare a noastră, a miniştrilor din statele membre, de a recâştiga încrederea consumatorului. Lucrul acesta se face identificând unde s-a produs acea fraudă şi sancţionând companiile care au mers către această zonă", a afirmat Daniel Constantin. 
El a relatat că şi-a exprimat preocuparea ca măsurile care se iau în statele membre să nu afecteze conceptul de piaţă unică.

"Există în Franţa, de exemplu, poate şi în alte state membre, tendinţa unor companii private de a spune că nu vor să cumpere produse decât din statul respectiv. Cred că la nivel de miniştri trebuie să ne preocupăm ca astfel de lucruri să nu se întâmple, pentru că este un atac la conceptul de piaţă unică pentru care s-a constituit UE. Dincolo de acest lucru este şi în defavoarea agenţilor economici din alte state membre dacă s-ar forma astfel de coaliţii ale companiilor private care să cumpere numai de pe piaţa internă. E o preocupare a noastră, având în vedere că suntem exportatori importanţi pe mai multe pieţe din UE", a concluzionat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin, care face parte din delegaţia premierului Victor Ponta la Copenhaga, a semnat marţi un acord de cooperare în sectorul zootehnic între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Consiliul Danez al Agriculturii şi Alimentaţiei.

Sursa: AGERPRES

Articole înrudite