Adama Sultan iulie 2020
update 23 Sep 2020

Mediul academic agricol şi-a dat acordul pentru aderarea României la organizaţia 'Danube Soya"

Mediul academic agricol şi-a dat acordul pentru aderarea României la organizaţia 'Danube Soya", dar urmează şi consultarea producătorilor agricoli români, întâlnirea fiind programată pentru această săptămână, a anunţat, luni, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a dispus consultarea mediului academic şi a producătorilor din România în scopul obţinerii consensului pentru semnarea declaraţiei, în contextul în care organizaţia 'Danube Soya' cât şi ministrul Agriculturii din Austria, Nikolaus Berlakovich, au solicitat celor 17 state europene să adere la 'Declaraţia Dunării' privind stimularea cultivării soiei nemodificată genetic în statele riverane.

"În baza textului Declaraţiei şi a documentelor transmise de 'Danube Soya', mediul academic agricol, reprezentat de conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu-Şişeşti şi-a exprimat acordul pentru semnarea Declaraţiei în cauză. Din punct de vedere ştiinţific prezintă interes introducerea soiurilor performante care să permită obţinerea de beneficii importante agricultorilor, dar o astfel de situaţie u ar trebui să afecteze orice altă decizie viitoare privind cultivarea de plante proteice", se arată în comunicatul MADR.

Potrivit sursei citate, consultarea producătorilor este programată pentru această săptămână, iar la începutul lunii februarie, reprezentanţii Danube Soya urmează să discute cu conducerea Ministerului Agriculturii, prilej cu care se va semna Declaraţia.

În data de 19 ianuarie 2013, reprezentanţii MADR afirmau că România nu este încă pregătită să semneze 'Danube Soya Declaration', alături de celelalte state riverane Dunării, pentru că doreşte să ia în considerare toate opiniile mediului academic românesc, precum şi pe cele ale organizaţiilor şi asociaţiilor de fermieri.

România a salutat iniţiativa Austriei de aderare la la organizaţia 'Danube Soya", care arată necesitatea identificării unor surse de proteină vegetală pentru asigurarea necesarului de consum intern al sectorului zootehnic din UE, în condiţiile unor importuri masive din ultimii ani, în special de soia şi porumb din SUA, Brazilia, Argentina.

"România, consecventă principiilor susţinute până în prezent, de a lua în considerare opiniile ştiinţifice exprimate de Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor şi mediul academic naţional, nu fost pregătită să semneze această Declaraţie cu ocazia Târgului Săptămâna Verde - 2013 de la Berlin", menţionau reprezentanţii MADR.

În cadrul târgului Săptămâna Verde - Berlin 2013, în data de 19 ianuarie, a fost semnat documentul 'Danube Soy Declaration' de către opt state state riverane Dunării.

Sursa AGERPRES