Lumea satului 750x100

Agricultură bănoasă pe persoană fizică

Politicile fiscale din agricultură îndeamnă la evaziune sau, cel mai adesea, ele nu există, astfel că mare parte din venituri nu sunt impozitate. Toate guvernele care s-au perindat până acum la conducerea ţării au evitat să pună impozit pe venitul agricol într-o manieră certă, chiar dacă veniturile multor ţărani sunt departe de a fi modeste. In România există 100 de ciobani care au peste 2.000 de oi fiecare şi 12 agricultori care au peste 1.000 ha de teren. Pe persoană fizică.

Peste 1,079 milioane de deţinători 3e terenuri au făcut cereri pentru plata subvenţiilor în agricultură aferente anului 2012, cereri care însumează 9,89 milioane ha de teren agricol. Sumele sunt destul de consistente, de aproape 155 euro/ ha, având în vedere că cea mai mare parte este asigurată din fonduri comunitare.
Grosul cererilor, peste 864.000, vin din partea celor care deţin până în 5 ha, dar care reuşesc să însumeze doar 2,037 milioane ha. Se constată o polarizare a exploataţiilor agricole, firmele din agricultură lucrând aproape 5 milioane ha de teren.

Există şi excepţii, astfel că în România sunt 12 agricultori care deţin, în medie, 1.497 ha pe persoană. Tentaţia este mare pentru a apela la o astfel de formă de deţinere a pământului. Totul vine de la lipsa impozitelor pe care aceştia ar trebui să le plătească. Numai din subvenţiile pe care le primeşte, fără banii din vânzarea producţiei, un astfel de fermier beneficiază de peste 200.000 de euro, cu toate corecţiile aplicate. Subvenţia rămâne netă, pentru că la persoane fizice nu se aplică impozitul de 16% pe astfel de venituri, ca în cazul firmelor.

Fiscalizare de ochii lumii

La ora actuală, Codul fiscal impune un impozit pe 2% pe veniturile obţinute din vânzarea, dar doar pe factură, a producţiei agricole. Cum toate că se vând pe bază de borderou, nici un agricultor persoană fizică nu plăteşte nimic.

Politica fiscală protecţionistă aplicată ţăranilor a dus la astfel de derapaje. O situaţie asemănătoare, dar mult mai pregnantă, se înregistrează în cazul ciobanilor, unde 100 deţin turme mai mari de 2.000 de oi, tot pe persoană fizică, în comparaţie cu firmele, unde numai 6 au astfel de performanţe. De remarcat este faptul că autorităţile statului nu au anunţat nici o modificare în fiscalizarea veniturilor mari din agricultură.

Sursa: Puterea