Politica Agricola 03 Ianuarie 2013, 21:36

Un nou regulament al UE privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare intră în vigoare

Scris de

Garantarea calităţii pentru consumatori şi obţinerea de preţuri corecte de către fermieri sunt principalele scopuri ale noului regulament al UE privind sistemele din domeniul calităţii produselor agricole şi alimentare care intră joi în vigoare, informează un comunicat al Comisiei Europene (CE) dat publicităţii la Bruxelles.

Bazat pe o propunere a CE din 2010, noul regulament, publicat în Jurnalul Oficial al UE la 14 decembrie şi care a intrat în vigoare la 20 de zile de la data publicării, furnizează consumatorilor informaţii despre caracteristicile produselor, protejează denumirile produselor de folosirea necorespunzătoare sau de imitare şi încurajează diversificarea producţiei agricole.

'Puterea producţiei agricole europene stă în diversitatea ei, în know-how-ul fermierilor, în pământul şi în teritoriile de producţie', a afirmat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, citat în comunicat.

'Fermierii, care sunt sub presiune din cauza dificultăţilor economice, a concentrării puterii de negociere a retailerilor şi a competiţiei globale, au nevoie de instrumente pentru a comunica mai bine despre calitatea produselor lor consumatorilor', a adăugat Dacian Cioloş.

Noul regulament simplifică mai multe sisteme din domeniul calităţii şi creează un cadru mai solid pentru protejarea şi promovarea calităţii produselor agricole. Printre elementele cheie se află întărirea sistemului existent pentru protecţia indicaţiilor geografice şi a denumirilor de origine pentru produsele agricole şi alimentare, printre altele prin proceduri de înregistrare mai rapide. De asemenea, se are în vedere simplificarea şi consolidarea schemei pentru specialităţile tradiţionale garantate şi crearea menţiunii de calitate facultativă de 'produs montan'.

În plus, CE va trebui să raporteze până la 4 ianuarie 2014 Parlamentului European şi Consiliului UE asupra impactului regulamentului privind vânzările directe de la ferme, precum şi asupra potenţialului introducerii unei menţiuni noi facultative, şi anume 'produs al agriculturii insulare'.

Sursa AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti