Miniştrii europeni ai pescuitului au ajuns la un acord cu privire la cotele pentru 2013
Miniştrii pescuitului din Uniunea Europeană au semnat joi dimineaţa un acord cu privire la cotele pentru captură în anul 2013, net mai modeste decât propunerile prezentate de comisarul european pentru pescuit Maria Damanaki, care ar fi dorit să reducă semnificativ capturile, transmite AFP.
'Acordul a fost încheiat joi la ora locală 06:49', a anunţat ministrul francez al pescuitului, Frédéric Cuvillier, pe contul său de twitter.
A fost nevoie de două zile şi două nopţi de negocieri pentru a se ajunge la un acord care să mulţumească Parisul, Madridul şi Dublinul, autorităţile din cele trei ţări considerând mult prea 'brutale' propunerile avansate de comisarul european Maria Damanaki.
În funcţie de zonele de pescuit, Damanaki ar fi dorit o reducere de 20% până la 38% a capturilor la peşte undiţar, cu 20% până la 35% pentru morun, de 32% pentru merluciu, 20% până la 55% pentru eglefin, 20% până la 80% pentru limbă-de-mare şi de 20% până la 40% pentru sardine. În ceea ce priveşte creveţii, Damanaki a cerut o reducere de 18% până la 21% a cotelor de pescuit.
La sfârşitul negocierilor s-a convenit ca în zonele de pescuit din Marea Celtică cotele pentru eglefin să fie reduse cu 15% în loc de 55%, cât propunea Comisia. În Golful Gasconiei, cotele pentru creveţi au rămas stabile în condiţiile în care Bruxellesul a solicitat o scădere de 18% în timp cota pentru limbă-de-mare va scădea foarte uşor cu 3,5%.
Cuvillier a precizat că acordul convenit prevede 'creşterea sau stabilizarea cotelor pentru majoritatea stocurilor din Marea Nordului, Marea Mânecii, Golful Gasconiei şi Marea Celtică.
Spania s-a declarat şi ea 'foarte mulţumită, deoarece acordul răspunde tuturor solicitărilor noastre', a subliniat ministrul spaniol al agriculturii, Miguel Arias Canete.
România a reuşit, în cadrul Consiliului AGRIFISH, desfăşurat marţi la Bruxelles, să menţină cotele de pescuit pentru calcan şi şprot din Marea Neagră, deşi Comitetul ştiinţific a recomandat reducerea acestora cu 15%. Astfel, cota de calcan pentru anul viitor comună pentru România şi Bulgaria va fi de 43,5 tone, iar cea de şprot - de 3.422 de tone.
Sursa Agerpres
- Articol precedent: Tulcea: Bursa de Peşte va costa circa 5 milioane de euro
- Articolul următor: Achim Irimescu: 'Sperăm că în ianuarie vom avea primele transferuri prin Programul Operaţional de Pescuit'