goodwill mai2022 top
update 18 May 2022

După boom, producţia agricolă va încetini în lume, avertizează FAO

Creşterea producţiei agricole mondiale va încetini până în 2021, după un deceniu excepţional, dar 'nesustenabil' în numeroase ţări în curs de dezvoltare, a avertizat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentaţie /FAO/.

'Creşterea anuală medie a producţiei agricole va încetini până în 2021 la 1,7% pe an faţă de 2,6% în deceniul 2000-2012', a precizat FAO în raportul său anual asupra situaţiei alimentaţiei şi agriculturii prezentat vineri la sediul său de la Roma.

Cifrele deceniului trecut au scos la iveală însă mari diferenţe între regiunile Globului, în contextul în care în America Latină producţia agricolă a crescut cu peste 50 la sută în 12 ani şi chiar 70% în Brazilia; procentul a fost de peste 40% în Africa Subsahariană, la fel ca în Europa de Est şi Asia Centrală. Pe de altă parte, producţia agricolă nu s-a dezvoltat decât în proporţie de 20 la sută în SUA şi de doar 6% în Europa de Vest, conform FAO.

Organizaţia a mai subliniat că, la ora actuală, 'circa 25% din pământurile agricole ale planetei sunt puternic degradate', că 'aceste presiuni au atins un nivel critic în anumite regiuni şi că modificările climatice ar urma să agraveze în continuare situaţia'. De asemenea, a tras un semnal de alarmă şi cu privire la epuizarea resurselor naturale, în special a celor de apă.

Sursa AGERPRES

Articole înrudite