reclama youtube lumeasatuluitv
update 6 Oct 2022

Agricultorii europeni se tem de o reducere a subvenţiilor

Principala organizaţia europeană a producătorilor agricoli, Copa-Cogeca, a cerut joi şefilor de stat şi de guvern din Uniunea Europeană să nu sacrifice subvenţiile agricole în cadrul negocierilor lor pentru bugetul european în perioada 2014-2020, transmite AFP.

Ultimele propuneri referitoare la reducerea sumelor alocate pentru Politica Agricolă Comună sunt 'complet inadmisibile', a apreciat preşedintele Copa, Gerd Sonnleitner, reprezentând sindicatele agricultorilor europeni. Potrivit acestuia, propunerile 'ar conduce la o reducere considerabilă, de până la 30% în unele ţări, a plăţilor directe către agricultori'.

Bugetul Politicii Agricole Comune reprezintă aproape 40% din bugetul european. Comisia Europeană a propus reducerea PAC de la 420,6 miliarde de euro în perioada 2007-2013 la 386 miliarde de euro în perioada 2014-2020. Într-o primă variantă trimisă celor 27 de lideri europeni, preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a propus chiar reducerea PAC până la 364,4 miliarde de euro.

'Este vorba de o reducere inacceptabilă', a declarat preşedintele Cogeca, Christian Pees, care reprezintă organizaţiile profesionale agricole europene. Potrivit acestuia, este foarte îngrijorător să vezi cum politica agricolă comună este victima arbitrajului bugetar european.
Consiliul European a demarat joi prin întâlniri bilaterale între preşedintele Herman Van Rompuy şi cei 27 de şefi de stat sau de guvern.

AGERPRES

Articole înrudite