Politica Agricola 29 Iunie 2016, 15:26

TVA de 9% pentru serviciile din sectorul agricol

Scris de

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a anunțat reducerea TVA-ului de la 20% la 9% pentru îngrășăminte, semințe și pentru prestări de servicii specifice sectorului agricol.

”Mai avem o măsură foarte importantă și anume o reducere a cotei de TVA de la 20% la 9% pentru îngrășăminte, pesticide, pentru semințe și alte produse destinate însământățării sau plantării, dar și pentru prestări de servicii specifice de tipul celor utilizate în sectorul agricol, cum ar fi pentru lucrări de arat, de semănat, de prășit, ierbicidat, recoltat, greblat etc. Această măsură este conformă cu acquis-ul comunitar în domeniu și este de natură a crea premisele pentru stimularea persoanelor care desfășoară activități în domeniul agricol, creșterea nivelului de accesibilitate la bunuri și servicii de tipul celor utilizate în sectorul agricol, facilitarea de noi investiții în agricultură, derularea în condiții optime a programelor de investiții din fondurile europene nerambursabile în domeniul agricol. Un impact bugetar pentru anul acesta ar fi de circa 65,8 milioane lei, iar pentru anul 2017 estimăm un impact de 190,9 milioane lei, pentru 2018 — 203,3 milioane lei”, a declarat Anca Dragu, citată de Agerpres.

Anterior declarației Ancăi Dragu, premierul, Dacian Cioloș solicita în sedința de Guvern: "Sper că Ministerul de Finanţe a venit cu aceste propuneri pe care le-am discutat în trecut, e vorba de propuneri de facilităţi fiscale, care, fără a afecta în mod semnificativ bugetul de stat, ar putea să ducă la stimularea creşterii economice şi a dezvoltării activităţii productive sau inovative. Mă gândesc la măsuri care vizează sectorul agricol. Vrem să propunem ca de la 1 august anul acesta TVA-ul pentru lucrări agricole, pentru livrarea unor inputuri necesare sectorului agricol, cum ar fi seminţe, îngrăşăminte, pesticide şi alte produse necesare însămânţării sau cultivării plantelor în agricultură, dar şi pentru prestarea de servicii specifice lucrărilor agricole şi întreţinerii culturilor agricole, TVA-ul pentru achiziţia acestor inputuri şi pentru prestarea acestor servicii să scadă de la 20% la 9%".

Premierul a explicat că prin această măsură fiscală se are în vedere creşterea productivităţii, dar şi scoaterea la lumină a anumitor servicii care se prestează în agricultură şi care, în anumite cazuri, în momentul de faţă, se realizează la negru. "Ne aşteptăm să vedem această reducere a TVA-ului reflectată şi în preţul pe care furnizorii de îngrăşăminte, de seminţe, de produse de întreţinere a culturilor agricole le vor propune agricultorilor. O să vă rog la Ministerul de Finanţe şi la Ministerul Agriculturii să monitorizăm acest lucru şi să facem publică diferenţa de preţuri pe care o vom putea observa începând de mâine pentru că sunt convins că şi agricultorii la rândul lor vor face acest lucru pentru că este în interesul tuturor, şi al furnizorilor de inputuri dar şi al agricultorilor şi al economiei din România, să avem o agricultură mai performantă, care să folosească inputuri de calitate", a adăugat prim-ministrul, conform Agerpres.


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti