Situația plăților efectuate de APIA
Conform directorului general APIA, Florin Faur până la sfârșitul lunii iulie, circa 95% dintre fermieri își vor primi subvențiile pentru anul 2015. La data de 1 iulie Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură plătise deja 26 mil. euro pe vegetal, din cei 113 mil. euro pe care îi are de dat fermierilor. La schemele pe suprafață, schemele de bază, plata redistributivă, înverzire, și-au primit banii 94,68% dintre fermieri, adică un total de 1,2 miliarde euro, circa 75% din suma acordată pentru 2015.
„La ora acutuală, dacă există o satisfacție managerială, să zicem, este faptul că exceptând partea de ovină și plata de la ovină, restul, toate sunt pe linie. Din momentul în care le avem pe linie, urmează doar partea de coordonare, monitorizare. Eu am avut două obiective când am venit: să reduc extrem de mult tot ce a însemnat 2015 și dacă e să dau o cifră, din 4 mai și până în prezent s-au plătit, vorbim de ordine de plată onorate, 871 mil. euro, din care 95% sunt fonduri europene“, a declarat șeful APIA.
Majoritatea plăților vor fi făcute în luna iulie, însă vor rămâne plăți de făcut și după această lună, până pe 30 septembrie, dar doar în cazul fermierilor cu probleme, spun oficialii. „Există anumite litigii, care de obicei se duc pe calea instanțelor, motiv pentru care am dorit să avem o măsură asiguratorie că litigiile care se gestionează între timp și se plătesc de către APIA, nu vor avea parte de reduceri din partea Comisiei Europene. Aceste situații ne-au dus cu gândirea până la data de 30 septembrie. Dacă s-a dat această dată de 15 octombrie și a fost înaintată chiar de Franța, atunci de ce să nu beneficiem de o umbrelă de genul acesta“, a explicat Florin Faur.
Despre sprijinul cuplat pe zootehnie am aflat este că la bovina de lapte s-a înaintat o sumă de 890 euro, iar pentru carne 1200-1.300 euro, iar ceea ce se știe cu certitudine la momentul acesta este sprijinul cuplat pe vegetal. „Vorbim despre 4 scheme care privesc culturile de soia, sfeclă, orez și hamei. În acest sens sumele sunt următoarele: 269,06 euro la soia, un coantum mai mic decât anul trecut, pentru că și suprafața cu soia a ajuns la 110.000 ha, 649,43 euro/ha la orez, 584,17 euro la hamei și 786, 3 euro/ha la sfecla de zahăr. Pentru lucernă va fi o creștere extrem de consistentă a coantumului. Este posibil să ajungem la peste 400 euro/ha, un lucru bun pentru această cultură care are impact și asupra zootehniei“, a declarat directorul APIA.
Pentru anul 2016 APIA anunță că va posta pe site-ul instituției informări cu privire la toate schemele de sprijin cuplat, astfel încât fermierii să știe care sunt criteriile de acordare, suprafețele și elementele de eligibilitate. Intenția este să creem acea interfață cu fermierul pe care ne-o dorim din 2012, prin care fermierul să poată fi informat corect și cu privire la decizia de plată. Cu alte cuvinte să aibă fereastra lui, cu informații dedicate, care în baza unor coordonate, cum are și pentru IPA on-line să poată intra să vadă în ce stadiu este cererea, ce decizie de plată are, ce plăți a primit și o direcționare către un link unde să vadă informații generale pentru schemele de plată.
Patricia Alexandra POP
APIA, subventii, fermieri, plati
- Articol precedent: Anul acesta avem grâu mai puțin
- Articolul următor: Pagubele din agricultură încă nu sunt cuantificate