Politica Agricola 25 Octombrie 2012, 15:05

Comisarul UE pentru agricultură dezamăgit de intenţia Ucrainei de a suspenda exportul de grâu

Scris de

Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală Dacian Cioloş s-a declarat profund dezamăgit de intenţia Ucrainei de a-şi suspenda exporturile de grâu, transmite joi agenţia de presă ucraineană Unian, cu referire la biroul de presă al comisarului european.

'Sunt profund dezamăgit de acest mesaj, care va adăuga presiuni inutile asupra pieţelor internaţionale agricole', citează biroul de presă declaraţia lui Dacian Cioloş.

Recunoscând dorinţa Ucrainei de a-şi asigura securitatea alimentară pe piaţa internă, comisarul european a făcut apel la Kiev să evite măsurile care ar putea antrena creşterea preţurilor globale la produsele alimentare şi ar putea crea riscuri pentru rutele comerciale tradiţionale.

Declaraţia comisarului european pentru agricultură survine anunţului oficial al ministrului ucrainean pentru politici agrare şi alimentaţie Mykola Prysiazhniuk, care a anunţat miercuri că Ucraina îşi suspendă de la 15 noiembrie exporturile de grâu în totalitate.

'Va fi o interdicţie absolută începând cu 15 noiembrie. Urmează o decizie a cabinetului de miniştri în această privinţă. Noi nu facem jocuri, pur şi simplu nu avem de ales', a declarat ministrul ucrainean într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters.

El a mai spus că Ucraina va lua în considerare impunerea unor restricţii în cazul în care nivelul ridicat al exporturilor va spori riscul creşterii preţurilor la produse pe piaţa internă.

Ucraina, unul din primii zece exportatori mondiali, a anunţat o reducere a recoltei sale din acest an de trei ori din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile. În acelaşi timp, SUA suferă de cea mai gravă secetă din ultima jumătate de secol. Ca urmare, preţurile mondiale la grâu, porumb şi soia au crescut brusc în această vară.

Săptămâna trecută, Ministerul pentru Politici Agrare şi Alimentaţie de la Kiev anunţase că potenţialul de export de grâu ar putea fi epuizat în Ucraina către 15-20 noiembrie a.c..

Ivan Bisiuk, adjunctul ministrului agriculturii, le-a atras atenţia comercianţilor de cereale că la data de 19 octombrie au fost contractate circa 5,4 milioane de tone de grâu pentru aprovizionarea pieţelor externe, cu 1,4 milioane de tone mai mult decât prevede Memorandumul, făcând apel la aceştia să fie mai rezervaţi în privinţa încheierii de noi contracte.

Sursa: AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti