Imprimă această pagină
Politica Agricola 08 August 2013, 15:14

Au fost parafate acorduri tehnice între ANSVSA şi Administraţia Generală pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Populară Chineză

Scris de

Misiunile experţilorAdministraţiei Generale pentru Controlul Calităţii, Inspecţiei şi Carantinei din Republica Populară Chineză (AQSIQ), desfăşurate în România în perioada 22 - 31 iulie, s-au finalizat prin parafarea unui Memorandum şi a unor Protocoale de colaborare în domeniul sanitar veterinar şi cel al siguranţei alimentelor, cuAutoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Cele două delegaţii chineze au auditat sistemele de inspecţie şi control veterinar în vederea demarării exporturilor de carne de porc şi produse din carne de porc, precum şi a celui de bovine de reproducţie, din România în Republica Populară Chineză.

În ceea ce priveştesistemul de control oficial, în domeniile de interes auditate, s-a concluzionat că ANSVSA aplică la nivel central şi teritorial toate măsurile prevăzute de cerinţeleAQSIQ, iar unităţile vizitate în timpul misiuniiîndeplinesc condiţiile pentru efectuarea exportului de carne proaspătă şi produse din carne din România înRepublica Populară Chineză.

S-a constatat faptul că legislaţia europeană specifică domeniului este aplicată corect, iar legislaţia naţională de implementare, procedurile şi instrucţiunile legale, susţin într-un mod corespunzător realităţile naţionale.

Structural şi funcţional, organizarea serviciilor veterinare a demonstrat o bună legătură între autoritatea veterinară centrală şi structurile administrative teritoriale, un canal de comunicare rapid şi eficient pe linia raportării şi a controlului bolilor la animale, precum şi o relaţie constructivă de colaborare cu medicii veterinari de liberă practică şi cu fermierii.

Protocoalele parafate cuprind o listă de cerinţe şi condiţii obligatorii, inclusiv de supraveghere suplimentară a unor boli ale animalelor, în baza cărora vor fi elaborate proiecte de certificate de sănătate pentru animalele destinate exportului în China.

Încrederea părţii chineze în sistemul veterinar românesc precum şi faptul că, în România nu evoluează boli majore ale animalelor, a făcut posibilă parafarea Memorandumului şi a Protocoalelor de cooperare în domeniul veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, documente de bază pentru stabilirea condiţiilor şi cerinţelor necesare realizării exporturilor către piaţa chineză.

La sfârşitul lunii august, rezultatele acestor misiuni de audit se vor oficializa, prin semnarea, de către preşedintele ANSVSA şi a viceministrului AQSIQ, a Memorandumului de înţelegere privind sănătatea animalelor şi siguranţa alimentelor şi a Protocoalelor privind exportul de carne de porc şi a bovinelor vii din Româniaîn Republica Populară Chineză.

Partea chineză s-a arătat interesată, pentru viitor, de începerea unor negocieri privind importul din România de porci vii, carne de bovină, lapte şi produse din lapte, subiecte care vor fi propuse pentru dezbatere în cadrul Comisiei Mixte Româno – Chineze, care va avea loc în luna septembrie a acestui an.

Sursa ANSVSA


Vizualizari 2172
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Articole recente - Lumea Satului

Articole înrudite