Să fie lumină… prin Programul Iluminat Public Ecologic
Scris de Lumea SatuluiSe tot vorbește despre creșterea eficienței energetice, despre o mai bună valorificare și apreciere a resurselor de care dispunem, astfel încât să contribuim la reducerea poluării, deci să avem grijă de întreaga planetă. Se creează tot felul de programe ce au în vedere susținerea acestor demersuri și, recent, președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Lóránd-Árpád FülöP, a semnat dispoziția de demarare a Programului privind creșterea eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public.
Acest program se adresează unităților administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu care pot beneficia de fonduri pentru îmbunătățirea sistemului de iluminat public stradal prin folosirea unor tehnologii mai eficiente care să reducă semnificativ consumul de energie şi, implicit, factura publică.
Începând cu data de 21 octombrie 2021, unitățile administrativ-teritoriale și-au putut crea conturile de utilizator în aplicația informatică pusă la dispoziție pe site-ul Administrației Fondului de Mediu – AFM, iar din 25 octombrie solicitanții au putut depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.
„Anul acesta am îmbunătățit semnificativ atât programul, cât și modul de aplicare. În primul rând, am digitalizat întregul proces, astfel toată procedura se derulează exclusiv online. Acest fapt reprezintă un avantaj major pentru beneficiari, care nu mai sunt nevoiți să se deplaseze la sediul AFM cu sute de pagini de documente sau să piardă ore întregi la cozi, așa cum se întâmpla în anii trecuți. Totodată, am redus termenele și am eficientizat procedura de analiză pentru ca beneficiarii să poată începe implementarea cât mai rapid. O altă noutate importantă este că acum programul prevede și extinderea sau completarea sistemelor existente și nu doar înlocuirea acestora. Prin toate aceste demersuri ne dorim să ne adresăm unei plaje cât mai largi de beneficiari și să aprobăm cât mai multe astfel de proiecte“, a specificat președintele AFM, în cadrul comunicatului de presă transmis de instituție.
Bugetul alocat acestei sesiuni de finanțare este de 500 de milioane de lei. Finanțarea se acordă în procent de până la 100% din cheltuielile eligibile ale unui obiectiv de investiție și în limita sumelor ce pot fi acordate pentru fiecare categorie de solicitanți, astfel:
- pentru comune cu o populație de până la 5.000 de locuitori — maximum 1.000.000 lei;
- pentru comune cu o populație de peste 5.001 de locuitori — maximum 2.000.000 lei;
- pentru orașe — maximum 3.000.000 lei;
- pentru municipii de rang 0 — municipiul București — maximum 25.000.000 lei;
- pentru municipii de rang I — maximum 6.000.000 lei;
- pentru municipii de rang II — maximum 5.000.000 lei.
A consemnat, Larissa DINU
Lasă un comentariu
Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.
Articole recente - Lumea Satului
- AFIR a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru instalarea tinerilor fermieri
- Recomandări privind producerea și valorificarea laptelui de oaie
- Asociația Aberdeen Angus, cea mai mare asociație din România specializată în producția de carne
- Nutrețuri combinate pentru suine
- Ion Agafiței, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Vaslui - Despre prețul mielului
- Cum rămâne cu sistemul de etichetare Nutriscore?
- APIA efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trimestrul I - anul 2023
- BASF România prezintă câștigătorii competiției „Povești cu vinuri românești” - Ediția a 8-a, dedicată cramelor mici și mijlocii
- Festivalul Cultural Dealul Muierii - Ediția a-II-a 2023
- 60 de doamne fermier din România și 10 din Republica Moldova vor studia managementul afacerilor și tehnologii agricole în cadrul Programului TalentA-2023 dezvoltat de compania Corteva Agriscience