Romania

„Trebuie să ne îndreptăm spre agricultură. Vrem, nu vrem, mâncăm de trei ori pe zi!“ - Vasile Cătărău, Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu“

„Trebuie să ne îndreptăm spre agricultură. Vrem, nu vrem, mâncăm de trei ori pe zi!“ - Vasile Cătărău, Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu“
Distribuie:  

Privite până nu demult ca o formă de învățământ net inferioară față de liceele și colegiile cu alte profile de pregătire, liceele cu profil agricol au început să iasă ușor, ușor din întuneric, ba chiar să prindă popularitate printre absolvenții de gimnaziu. Pentru a afla cât de atractive sunt specializările la Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu“ Podu Iloaiei, județul Iași, am stat de vorbă cu directorul adjunct Vasile Cătărău, care ne-a vorbit de ferma zootehnică a colegiului și despre cât de important este un astfel de domeniu pentru tinerii care doresc să studieze zootehnia și să dezvolte fermele de familie.

Produsele din fermă ajung pe masă la cantina elevilor, la un preț redus

„Avem o fermă vegetală și una zootehnică, 50 de hectare de teren agricol și în jur de 70 de oi, cu berbecuți, cca 20 de vaci de lapte Bălțată românească și porci din două rase. Noi mergem mai mult pe producție, iar ferma o avem dintotdeauna deoarece există specializările tehnician în agricultură și tehnician veterinar. Elevii care sunt la specializarea tehnician veterinar participă la toate lucrările din fermă. Eu sunt absolvent al acestui liceu din anul ’78, iar de prin anii ’80 lucrez aici. Eu zic că acest colegiu a evoluat frumos, a crescut frumos... sunt de câțiva ani director adjunct. Atunci când eram elev aveam mai multe animale decât acum, aveam o fermă mai mare zootehnică, dar evident erau și mai mulți elevi. Marea majoritate din produsele pe care le obținem noi din fermă merg la cantină. Avem în jur de 100 de elevi interni și evident ne ajută foarte mult aceste produse pentru că reușim cu ele să le oferim elevilor un preț foarte mic. Noi încă funcționăm cu un preț de 17 lei/zi, trei mese. Sunt elevi foarte interesați de zootehnie, unii chiar au părinții cu ferme zootehnice. Trebuie să ne îndreptăm spre agricultură, agricultura ar trebui să fie baza noastră pentru că vrem, nu vrem, trebuie să mâncăm de trei ori pe zi și, dacă nu pregătim tânăra generație pentru a cultiva plante, a crește animale, nu știu cum o să facem pe viitor pentru că noi nu suntem construiți să mâncăm alimente contrafăcute“, ne-a specificat directorul adjunct Vasile Cătărău de la Colegiul Tehnic „Haralamb Vasiliu“ Podu Iloaiei, județul Iași.

După orele de la școală, direct în fermă

Unul dintre tinerii curajoși care vrea să activeze în zootehnie încă de pe băncile liceului și dorește să ducă tradiția mai departe a familiei este Mario Gaman, elev în clasa a XI-a la secția veterinară, în cadrul Colegiului Tehnic „Haralamb Vasiliu“ Podu-Iloaiei. Tânărul are vârsta de 18 ani și este din Totoești, județul Iași.

„Împreună cu familia administrez o fermă de animale de 600 de oi, rasa Țurcană. Activitatea mea în fermă într-o zi obișnuită este să mulgem oile și să facem brânza. Pe viitor vreau să duc mai departe tradiția pentru că este un domeniu de viitor“, adaugă elevul Mario Gaman.

Conform statisticilor, în 2023 gradul de ocupare a locurilor stabilite pentru liceele cu profil agricol din țară a fost de 82%, similar cu cel din anul precedent, adică 84%, însă numărul de elevi care au optat pentru un profil practic este mai mare față de anul 2022.

Contrar percepției comune, salariile din domeniul agricol sunt foarte competitive, oferind posibilități de avansare în carieră și contribuind la dezvoltarea comunităților locale. Un rol important pentru dezvoltarea de parteneriate de practică, mentorat și burse pentru a încuraja implicarea activă a elevilor în activitățile agricole moderne și a le demonstra potențialul carierei în acest domeniu dinamic și esențial pentru țară le revine și fermierilor și companiilor (mai mari sau mai mici) de agrobusiness.

Beatrice Alexandra MODIGA

agricultura, ferma, licee agricole, profil agricol

Alte articole: