Stațiunea Popăuți investește într-o secție de prelucrare a laptelui și de sacrificare a mieilor
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Invatamant. Cercetare
Stațiunea de Cercetare Popăuți își extinde activitatea și va avea o secție de prelucrare a laptelui și alta de tăiere a mieilor. După realizarea celor două secții și autorizarea lor, stațiunea de cercetare din județul Botoșani va putea comercializa produsele.
O idee mai veche a directorului Stațiunii de Cercetare Popăuți va fi pusă în practică anul acesta. Este vorba de realizarea unor secții de prelucrare a laptelui și sacrificarea mieilor. Deja s-au început lucrările de reabilitare a clădirii și urmează dotarea ei astfel încât să îndeplinească toate condițiile impuse de ANSVSA.
„Pregătim la Stațiunea de Cercetare Popăuți o secție de prelucrare a laptelui și o alta de tăiere a mieilor, pe care le vom autoriza. În primă fază vor fi pentru Stațiunea de Cercetare și apoi vom mai aduce câțiva fermieri. Eu sper să avem aceste secții până la sfârșitul anului. Totul depinde de bugetul pe care îl vom avea în 2021. Clădirea a intrat în renovare. Am acoperit-o și urmează să o amenajăm în interior. Am făcut deja o schiță cu cele două fluxuri separate, cu două canale frigorifice. La o estimare făcută de constructori, suma este foarte mare, cu tot cu dotări“, a precizat Ionică Nechifor, directorul stațiunii.
Odată finalizate cele două secții, Stațiunea de Cercetare Popăuți va comercializa miei și produse lactate.
Locuințe pentru angajații Stațiunii de Cercetare Popăuți
O clădire din cadrul Stațiunii de Cercetare Popăuți va fi reabilitată în acest an și se vor amenaja cinci locuințe de serviciu pentru cercetătorii tineri care acum plătesc chirie în municipiul Botoșani.
Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, a declarat că se vor amenaja două apartamente și trei garsoniere pentru cei cinci cercetători tineri din cadrul instituției.
„Pentru anul acesta mi-am propus să reabilitez locuințele pentru o parte dintre angajații stațiunii. Avem ingineri tineri care stau în chirie în Botoșani. Pregătim cinci locuințe pentru cei cinci cercetători deoarece nu vrem să-i pierdem. Îi formăm și vrem să rămână aici. Am început lucrările pentru amenajarea unei clădiri în care să locuiască ciobanii. Programul lor se prelungește, trebuie să rămână pe timp de noapte; trebuie să le ofer niște condiții. În două-trei luni vom finaliza reabilitarea clădirii, care va avea inclusiv o bucătărie, o baie“, a mai adăugat acesta.
Tot anul acesta va fi reabilitată încă o clădire din cadrul stațiunii de cercetare în care va fi montată o instalație nouă, achiziționată anul trecut.
„Aveam o clădire în care ploua și pe care nu o puteam folosi. Deja lucrăm la acea clădire, refacem acoperișul și o reparăm după care vom monta acea instalație achiziționată pentru tot ce înseamnă măciniș granulat. Sunt investiții mari pe care le facem din veniturile proprii. Noi avem un proiect mare de reparații capitale, dar nu știm când va fi aprobat de Ministerul Agriculturii“, a mai precizat directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți.
Beatrice Alexandra MODIGA
Articole înrudite
-
Ce producție internă de lapte are România
in Alimentatie -
Ciobanii vor prețuri mai mari pentru mielul de Paște
in Zootehnie -
Recomandări pentru pregătirea şi desfăşurarea campaniei de fătări la specia ovină
in Zootehnie -
Legea laptelui și a produselor lactate - acțiune mixtă ANSVSA - ANPC - ANAF
in Alimentatie -
Un tânăr crescător produce miei doar pentru piața arabă
in Zootehnie -
NUTREȚURI COMBINATE PENTRU MIEI ȘI IEZI
in Zootehnie -
Reglementări ANSVSA. Substanțele stupefiante și psihotrope în medicina veterinară în România
-
Investiție de peste 100.000 de euro în fructe de aronia
in Agrotehnica -
Amenzi în valoare de 905.320 de lei aplicate de ANSVSA în sectorul produselor alimentare de origine nonanimală
in Actualitate -
Natural Hemp Heart „Botoșani a redevenit cel mai mare producător de cânepă din țară“
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- Schimbările climatice și epoca de semănat
- KORVETTO™ – Erbicidul nr. 1 pentru combaterea buruienilor dicotiledonate din cultura de rapiță
- APPR devine Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România
- Întâlnirea fermierilor din județul Iași cu cercetătorii
- Noi produse pentru protecția plantelor lansate de Corteva Agriscience
- ARME CONTRA ARME
- APIA: Sprijin pentru prima împădurire și crearea de suprafețe împădurite
- Combaterea buruienilor din culturile de porumb, pentru producții mari și de calitate
- APIA primește Cereri de plată aferente anului 2023 pentru schema de ajutor de stat - Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor
- Femeile fermier din România se pot alătura programului de pregătire profesională TalentA-2023 organizat de Corteva Agriscience