Învățământul profesional în sistem dual, specializarea mecanici agricoli
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Invatamant. Cercetare
În anul școlar 2017 – 2018, printr-un efort comun al membrilor A.P.I.M.A.R. - AgroConcept Impex, Mewi, Ipso, NHR Agropartners, Titan Machinery si Farmtech, cu ajutorul și sprijinului dlui. Victor Stelian Fedorca și al Ministerului Educației - s-a reușit înființarea primelor două clase de învățământ profesional de stat în sistem dual cu specializarea Mecanici agricoli în cadrul Colegiului Tehnologic “V. Harnaj”, în sectorul 1, București.
În vederea desfășurării în bune condiții atât a activităților didactice cât și a celor de practică, operatorii economici implicați acoperă următoarele cheltuieli”: cazare în căminul Colegiului Tehnologic “V.Harnaj”, mâncare trei mese pe zi servite la cantina Colegiului Tehnologic “V.Harnaj”, transport dus-întors pe traseul Colegiul Tehnologic “V.Harnaj” – sediul operatorului economic (atelierele de practică) și bursă de 200 lei pe lună pentru toți cei 40 de elevi.
Implicarea membrilor APIMAR în construirea viitoarei generații de mecanici merge mai departe de beneficiile materiale oferite prin acest program. Tocmai de aceea, elevii au, pe lângă drepturi și obligații. Astfel că, din punctul de vedere al membrilor APIMAR, singura obligație și cea mai importantă este aceea de a învăța. În acest sens, la finalul primului trimestru, elevii din program au fost evaluați în ceea ce privește nivelul de cunoștințe acumulate. Această evaluare este extrem de importantă, întrucât oferă o imagine asupra gradului de implicare a celor 40 de elevi ai Colegiului Tehnic V. Harnaj înscriși în programul de învățământ dual. .
Din punct de vedere al membrilor APIMAR implicați în acest proiect, au existat și continuă să existe anumite dificultăți în derularea unui astfel de proiect, generate de lacune legislative și rigiditatea anumitor proceduri interne ale instituțiilor locale și de stat care au rolul de a sprijini astfel de proiecte.
Printre dificultățile întâmpinate se numără lipsa normelor de aplicare pentru articolele 68 punctul (41) și art. 25 punctul 9 din Codul Fiscal, potrivit cărora cheltuielile efectuate de operatorii economici pentru buna desfășurare a învățământului profesional în sistem dual sunt cheltuieli deductibile. În acest sens am solicitat sprijinul ANAF pentru care așteptam încă primirea unui răspuns.
O altă dificultate a fost rigiditatea anumitor proceduri interne ale autorităților locale, Primăria sector 1, care conform art. 12 alin. 8 din Legea nr 1 / 2011 a educație naționale prevede ca elevii înscriși în învățământul profesional și tehnic cu durata de minimum trei ani pot beneficia de masă și cazare gratuită în cantinele și internatele școlare. Primăria Sector 1 nu s-a implicat financiar alături de noi, iar solicitările noastre adresate Primăriei Sector 1 de a ne oferi sprijinul pentru a depăși procedurile birocratice de la nivelul Administrației Unităților de Învățământ Preuniversitar și al Unităților Sanitare Publice – AUIPUSP așteaptă încă un răspuns. Aceste proceduri birocratice existente la nivelul AUIPUSP fac imposibilă utilizarea de către Colegiul Tehnologic V HARNAJ a banilor oferiți drept sponsorizare de către operatorii economici pentru efectuarea plaților către agenții economici care asigura masa si transportul elevilor.
Cu toate ca în rândul membrilor APIMAR există dorința de a continua acest proiect prin înființarea unei noi clase de mecanici agricoli în toamna acestui an, considerăm ca acest lucru nu va fi posibil fără implicarea și sprijinul autorităților publice și locale:
- Primăria Sector 1 prin oferirea de sprijin financiar elevilor pentru acoperirea cheltuielilor cu cazarea, masa și transportul;
- ANAF prin completarea codului Fiscal cu norme specifice articolelor 68 punctul (41) și art. 25 punctul 9.
Pentru mai multe informații, persoana de contact din partea APIMAR este dl. Mihai IVASCU – Director Marketing, tel: 0727-739.308, e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Articole înrudite
- Adrian Oros: În loc de plafonare, România va aplica o plată redistributivă
- Colegiul Tehnologic Viaceslav Harnaj. Festivitatea de absolvire a primei generații de mecanici agricoli în sistem dual
- Fundulea, centru important al cercetării și învățământului agricol
- De la Institutul de Cercetări Agricole al României la Academia de Științe Agricole a României (I)
- Cele mai slabe rezultate din istoria învățământului liceal agricol
- Ministerul Agriculturii susține învățământul liceal agricol începând cu acest an școlar
- A fi sau a nu fi... tractorist
- Învățământul liceal agricol, la pământ! Onoarea a fost salvată de patru școli din Iași, Alba și Galați
- Statul pune bețe în roate inițiativelor private
- Repere în învățământul agricol preuniversitar
Articole recente - Lumea Satului
- Programul „De la fermă la furculiță“ în opinia unui specialist. „Pentru fermieri vin vremuri grele“…
- Să diminuăm prin toate mijloacele consumul și pierderile de apă din sol
- Cum putem proteja recoltele cu plantele companion
- Gospodar fără pereche cu 1.000 de oi în satul Iacobeni, județul Sibiu
- Exemplare deosebite din rasa Merinos de Palas, înscrise în Registrul Genealogic
- Cu „țoalele pe măgar“ până la stâna din Baia de Aramă
- PREPELIȚESCU - un pas important spre o franciză românească
- Cu definitivarea organizării Camerelor Agricole să se rezolve și problema consultanței agricole
- România promovează încă foarte puțin femeile în înalte demnități publice
- Programul Start-Up Nation. Fabrică de sucuri natural în valoare de 200.000 lei, la Oneşti