Lumea satului 750x100

update 28 Oct 2020

Agricultura bazată pe pesticide, cancerul și defectele genetice

Mondializarea agriculturii bazate pe folosirea pesticidelor a dus la expunerea forțată la toxinele agrochimice a multor comunități. Argentina nu este, nici ea, o excepție. În loc să producă produsele alimentare de care țara are nevoie, argentinienii sunt obligați să cultive soiuri modificate genetic pentru export. În cadrul acestui proces, comunitățile sunt deposedate de suveranitatea alimentară și de diversitatea agricolă, fiind forțați să reziste unui atac violent al agrochimicalelor folosite, iar rezultatele nu au întârziat să apară.

Cercetătorii au pus în legătură pesticidele folosite în agricultură cu apariția unor defecte genetice rare în unele sate agricole argentiniene. Conform unei cercetări efectuate în provincia Chaco de către profesorul Andres Carrasco împreună cu biochimistul dr. Raul Horacio Lucero, genomul uman a suferit daune grave în această zonă a Argentinei, unde au fost folosite în exces agrochimicale periculoase pentru sănătatea umană. Profesorul Carrasco (azi decedat) și-a petrecut viața luptând pentru oamenii din Argentina și din lume care suferă de noi malformații congenitale și cancer cu debut precoce din pricina celebrului și controversatului glifosat, substanța activă din erbicidul Roundup.

În cercetările sale, profesorul Carrasco a găsit un cluster de cancer în regiunea „Pampa gringa (o zonă din centrul țării colonizată în special de imigranți italieni), un loc cultivat cu soia modificată genetic. Cercetătorul a constatat că rata mortalității din cauza acestor tipuri de cancer este dublă față de media națională. Colegul său, dr. Lucero, a confirmat concluziile, spunând: „Rezultatul cercetării este o confirmare oficială a ceea ce am denunțat ani de zile. Cazurile de cancer s-au multiplicat ca niciodată înainte în zonele cu utilizare masivă a pesticidelor“. Dr. Lucero a început cercetarea în urmă cu mai mult de două decenii, când a investigat malformații majore și defecte congenitale la populația din Chaco. Cei care au fost în contact direct cu pesticidele au fost cei mai expuși riscului.

Printre dezastruoasele urmări ale infestării oamenilor cu glifosat, cei doi specialiști au enumerat malformații ortopedice și genitale grave. „Niciodată nu am avut vreo îndoială că aceste defecte nu ar fi fost provocate de expunerea la agrochimicale în timpul celor mai incipiente stadii de gestație. Nu am publicat aceste comentarii deoarece ele necesită susținere prin studii epidemiologice, precum și prin măsurarea pesticidelor și a metabolițior lor în urină și sânge și prin măsurători ale nivelului de deteriorare a ADN-ului la acești pacienți, prin studii de genotoxicitate“, a spus dr. Lucerno.

La momentul actual, Institutul de Medicină regională, UNNE, este angajat într-un proiect de cerce­tare care să valideze descoperirile echipei formate din cei doi oameni de știință. „Toți pacienții sunt veniți din zone cu mari producții agricole și mamele acestor copii au fost expuse la pesticide în cel mai direct mod. Lucrând pe câmp, ele au fost expuse agro-chimicalelor spray-ate din avioane care tratau plantațiile“, a spus dr. Lucero.

Patrik SCORUȘ, student anul II, IMAPA, București

Revista Lumea Satului nr. 7, 1-15 aprilie 2017 – pag. 54