Belei Nicolae, un artizan care crede în meșteșugul său
Tot mai mulți meșteri populari din toate colțurile țării încearcă să aducă mai aproape de oamenii de astăzi bucuria și emoția tradițiilor românești pe care le-au păstrat cu sfințenie după ce acestea au fost transmise din generație în generație. Printre aceștia se numără Belei Nicolae din Munții Apuseni, comuna Avram Iancu, care a îndrăgit de mic atât tradiția românească, cât și obiectele artizanale din lemn. Acesta ne-a vorbit despre cum a reușit să împletească pasiunea, meșteșugul și tradiția într-o afacere care îi aduce un profit rezonabil. Belei Nicolae s-a simțit dintotdeauna atras de tot ceea ce ține de artă, de aceea încă de la o vârstă fragedă a început să meșteșugească obiecte din lemn.
Reporter: Cum ați descoperit pasiunea pentru acest meșteșug?
Belei Nicolae: Am început să descopăr lucrul cu lemnul de la o vârstă fragedă, de la tatăl meu. Pot să spun ferm că mi-a fost lăsată această pasiune ca moștenire. Practic meșteșugul în lemn de peste 30 ani.
Rep.: Ce obiecte faceți?
B.N.: Toate obiectele prelucrate de mine au un specific tradițional, în special al zonei noastre din Transilvania. Printre obiecte se numără donițe, ciubere, butoaie, platouri pentru vase. Totodată, încercăm să facem și obiecte personalizate pentru clienți. Din păcate, materia primă cu care lucrăm se găsește tot mai greu, însă încercăm să facem față. Cele mai căutate obiecte sunt cele de decor, iar prețul acestora începe de la 20 de lei.
Rep.: Este grea munca cu lemnul?
B.N.: Pentru a obține un obiect de lemn prin prelucrare și care să fie de o bună calitate urmărim să fie și foarte bine uscat. Indiferent de modelul pe care îl vom alege, uneltele de prelucrare sunt arhaice, făcute de fierari. De exemplu, pentru un tulnic de dimensiune medie de 1-1,5 metri timpul de prelucrare este de 2 zile, pentru o doniță de apă, e de 3 ore, iar pentru un butoi din lemn avem nevoie de câteva zile.
Rep: Există cerere pe piață?
B.N.: În ciuda faptului că au dispărut cei mai mulți meșteri care fac obiecte din lemn, acestea mai sunt căutate de clienți. Asta pentru că aceste obiecte din lemn tradiționale pot fi lucrate doar manual, iar oamenii se simt încă atrași de tot ceea ce ține de tradiție. Venitul meșteșugarilor nu este pe măsura muncii pe care o depun, însă pasiunea nu îi lasă să se dea bătuți.
Liliana Postica
- Articol precedent: Obiecte inspirate din poveștile copilăriei
- Articolul următor: Casa mărgelelor. Tezaurul viu de la Salva