Mușcatele - despre îngrijire, tăieri și varietăți noi
Nu lipsesc din nicio grădină datorită florilor intens colorate. Sunt rustice, au o înflorire îndelungată și nu sunt deloc greu de întreținut. Pentru că suntem în sezonul achiziționării mușcatelor, ne-am gândit să vă oferim mai multe informații despre cum putem îngriji corect aceste minunate plante decorative.
La noi în țară această plantă este foarte apreciată și nelipsită din balcoanele și grădinile românilor datorită faptului că florile nu sunt pretențioase și cresc foarte bine fără prea mult efort din partea noastră. „Aceste plante aparțin genului pelargonium. Este bine să așezăm mușcatele la lumină deoarece influențează pozitiv creșterea și înflorirea. Practic, plantele vor fi mai viguroase, mai ramificate. Dacă locuim la casă, este recomandat ca mușcatele să fie poziționate în locuri luminoase, vara afară pe balcon, în terasă sau grădină, iar dacă stăm la bloc să le așezăm pe partea sudică a apartamentului. Totodată, este recomandat să folosim un sol bine drenat deoarece sunt foarte sensibile la excesul de umiditate. De asemenea, excesul de apă poate să provoace apariția putregaiului. Este bine ca substratul să fie reavăn, să nu stagneze apa. Bineînțeles, pe timpul iernii udările vor fi mult reduse“, explică ing. dr. Diana Zamfir Vâșcă, specialist în horticultură ornamentală.
Rezistență sporită
Aspectul estetic al mușcatelor depinde foarte mult de fertilizare. Astfel, o dată la două săptămâni, din luna aprilie până în luna septembrie, se adaugă în apa de udare îngrășământ lichid special pentru mușcate. Pe de altă parte, fiți atenți la dăunătorii acestei plante. Musculița albă și păduchii de frunze sunt cei mai des întâlniți inamici ai mușcatei. Partea bună este că există o serie de tratamente ecologice care o protejează de boli și dăunători.
„Musculița albă și păduchii de frunze sunt cei mai des întâlniți dăunători în cazul mușcatelor. Însă le putem menține sănătoase cu ajutorul unor produse ecologice, care au la bază extracte de plante precum algele sau uleiul de portocale. De asemenea, dacă dorim să preparăm acasă o soluție ecologică pentru protecția plantelor putem folosi decoctul sau maceratul de urzică. Acestea au rol de protecție fitosanitară și stimulează imunitatea plantelor“, mai adaugă ing. dr. Diana Zamfir Vâșcă, specialist în horticultură ornamentală.
Miros de scorțișoară și nucă de cocos
În funcție de specii sau de soiuri, aceste plante pot avea miros de măr sau de scorțișoară, trandafiri, mentă, lămâi, portocale sau nucă de cocos. Mușcatele tradiționale românești sunt cele mai rezistente la frig și respectiv căldură, găsindu-se într-o gamă largă de forme, mărimi și culori. De asemenea, pentru un aspect proaspăt trebuie tăiate ramurile bătrâne și lăsate doar cele tinere pentru a favoriza îndesirea ramurilor.
„Este bine să avem tot timpul plante tinere; plantele degarnisite se taie la bază. Din lăstarii pe care îi tăiem putem face butași. Întotdeauna tăierea se va face deasupra unui nod, apoi se elimină frunzele și stipelele de la bază. Acum vârful de lăstar a devenit un butaș, care, pus la o temperatură de 20-22° și o umiditate de 85-90%, în aproximativ patru săptămâni înrădăcinează și obținem o nouă plantă, prin înmulțire vegetativă“, conchide Diana Zamfir.
Nu uitați: udarea excesivă nu le face bine. Și în cazul mușcatelor se aplică regula generală de udare: dimineața sau seara târziu, pentru a le feri de șocul termic. Dacă le uzi în timpul arșiței de prânz, le vei arde. Udarea se face de 2-3 ori pe săptămână sau în funcție de cât de repede se usucă pământul. De asemenea, nu se pun întâmplător mușcate în fața ferestrei. Pe lângă rolul decorativ pe care îl dețin, mușcatele au puterea de a ține energiile negative departe de locuință. Totodată, substanțele volatile emise de florile sale umplu casa cu o aromă plăcută, având un efect antitumoral și antibacterian.
Ruxandra HĂBEANU
MAI JOS REPORTAJUL VIDEO
floricultura, muscate, ingrijirea muscatelor
- Articol precedent: Cultivarea în pepiniere profesionale a răsadurilor sporește eficiența în horticultură
- Articolul următor: Zilele Horticulturii Bucureștene, punte între trecut și viitor