Adama Sultan iulie 2020
update 24 Sep 2020

Starea de vegetaţie a culturilor

  • Publicat în Horticultura

În prima decadă a lunii Decembrie 2012 s-a instalat iarna, cu temperaturi negative şi precipitaţii semnificative sub formă de zăpadă, stratul de zăpadă depus protejând culturile de acţiunea gerurilor.

Cantităţile de precipitaţii căzute, deşi în general mai reduse cantitativ, au contribuit la refacerea în mare măsură a rezervei de umiditate din sol, practic pe întregul teritoriul ţării.

La începutul lunii ianuarie 2013 s-au înregistrat în general temperaturi scăzute, care nu au atins valori critice la nivelul nodului de înfrăţire.

In prezent, culturile de toamnă, s-au uniformizat însă rămân diferenţiate în funcţie de data semănatului şi de momentul în care a fost disponibilă umiditatea la germinare.

La jumătatea lunii Decembrie călirea culturilor de toamnă a fost apreciată, pe bază de determinări fiziologice şi prin simulare realizate în cercetare, în prezent nivelul de călire fiind apreciat ca mijlociu. Gradul de călire poate asigura un grad suficient de protecţie culturilor în condiţiile unei ierni normale.

Evoluţia  temperaturilor din luna decembrie şi ianuarie a favorizat desfăşurarea proceselor vitale ale plantelor.

Creşterea  vegetativă  a plantelor  a  fost favorizată de temperaturile mai ridicate decât normala, înregistrate în majoritatea zonelor ţării. La orz, datorită epocii mai timpurii de semănat, procentul culturilor  cu vegetaţie avansată este în general mai mare.

Starea de vegetaţie a culturilor se află în continuă evoluţie, putând fi influenţată de starea vremii.

Potrivit datelor comunicate de Administraţia Naţională de Meteorologie, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în toată ţara.

Este necesar să se urmărească evoluţia culturilor de toamnă, mai ales către sfârşitul iernii şi începutul primăverii, având în vedere faptul  că în zilele mai calde  este posibil să se înregistreze  la cerealele de toamnă reluări lente şi temporare ale proceselor de vegetaţie, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul şi sudul ţării. De asemenea este necesar să se monitorizeze, mai ales în cazul culturilor mai dezvoltate, rezerva biologică şi nivelul atacului de boli şi dăunători specifici.

Sursa MADR