Starea de vegetație a culturilor agricole
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Horticultura
În toamna anului 2018 s-a însămânțat o suprafață de 3.004.800 ha, din care grâul ocupă 2.055.682 ha, orzul 266.585 ha și rapița 476.936 ha.
Culturile agricole se prezintă astfel:
- orzul şi grâul de toamnă sunt în faza de formare a frunzei a treia şi respectiv înfrățire;
- cultura de rapiţă parcurge etapa de dezvoltare a aparatului foliar.
La această dată, ritmurile de creștere se desfășoară normal la culturile semănate în perioada optimă și pe terenurile cu umiditate suficientă iar culturile sunt uniforme și viguroase.
Culturile de toamnă prezintă în această primăvară câteva particularități care impun măsuri tehnologice specifice, care să stimuleze pe cât posibil vegetația și să elimine orice concurență a buruienilor din cultură.
Având în vedere evoluția vremii, în această perioadă se aplică îngrășămintele minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă, în funcție de zonă, fiind necesară realizarea unei fertilizări suplimentare cu azot.
Luând în considerare și rezerva de umiditate existentă în sol, se recomandă fracționarea dozei de azot, în 3-4 etape, în vederea sporirii gradului de utilizare a îngrășămintelor cu azot, prin menținerea unei concentrații mărite, în zona de maximă dezvoltare a rădăcinilor la grâu.
Datorită faptului că prognoza vegetativă la cultura de grâu indică valori reduse ale taliei plantelor cu internodii scurte, nu se recomandă utilizarea regulatorilor de creștere.
Se recomandă utilizarea îngrășămintelor foliare cu microelemente și macroelemente ușor asimilabile asociate cu tratamente fitosanitare pentru echilibrarea nutriției.
La această dată, nu a fost semnalată nicio suprafață afectată de boli sau dăunători specifici, însă ținând cont de încălzirea vremii este necesară supravegherea permanentă a culturilor, astfel încât efectuarea tratamentelor de primăvară să se facă în stadiile primare ale manifestării bolilor/dăunătorilor.
O atenție specială se impune a se acorda stării de aprovizionare a solului cu apă, urmărindu-se în mod deosebit adaptarea intervențiilor tehnologice capabile să conserve apa existentă în sol.
Sursa: madr.ro
Articole înrudite
-
Creșterea eficienței fertilizării prin luarea de decizii corecte!
in Actualitate -
INAZUMA® - soluția completă pentru combaterea dăunătorilor din cultura de rapiță
in Fitosanitar -
Tehnologia de cultură pentru grâul de toamnă
in Agrotehnica -
Cum se face analiza calității grâului de panificație
-
Fermierii campioni la rapiță aleg și anul acesta genetica Pioneer
in Actualitate -
Cosmin Iancu, campion la rapiță și grâu
in Actualitate -
Fermierii campioni la rapiță din Transilvania
in Actualitate -
PT303 - hibridul fermierilor campioni la rapiță
in Actualitate -
Efectul șrotului de rapiță asupra inflamației și stresului oxidativ la purcei după înțărcare
in Agrotehnica -
Cea mai mare cantitate de grâu recoltată în 8 ore. AgroConcept România în Cartea Recordurilor
in Actualitate
Articole recente - Lumea Satului
- De ce să alegem mierea bio pentru consum
- Castelul Károlyi din Carei, „Peleșul Transilvaniei“
- Argăsirea pieilor, un meșteșug tot mai rar
- „Fiecare doamnă trebuie să aibă o ie în garderobă“
- Primul hotel de plante din România s-a deschis la Iași
- O viață dedicată studiului și cercetării științifice din agricultură. Prof dr. ing. Vasile POPESCU, la 90 ani
- Creșterea eficienței fertilizării prin luarea de decizii corecte!
- Hotărârea Curţii Europene de Justiţie referitoare la acordarea autorizaţiilor de urgenţã de către Statele Membre
- „Produsele cu adevărat naturale dețin o structură moleculară pe care corpul nostru o recunoaște“
- Coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de Bobotează