Horticultura 22 Ianuarie 2013, 21:08

Studiu: O genă potenţial toxică pentru om, descoperită în culturi modificate genetic

Scris de

Un nou studiu al Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) relevă existenţa unei gene virale în culturi modificate genetic care ar putea fi toxică pentru om şi care nu a fost identificată în timpul procesului de aprobare internaţional pentru OMG-uri, relatează Daily Mail.

Culturi modificate genetic precum cele de soia şi porumb, cultivate în întreaga lume atât pentru consumul de către animale, cât şi de către om, includ această genă, al cărei impact asupra sănătăţii sau asupra plantelor în sine a rămas neinvestigat.

Descoperirea este semnificativă în mod special datorită faptului că studiul care a descoperit gena a fost elaborat de experţii independenţi Nancy Podevin (angajată de EFSA) şi Patrick du Jardin (Universitatea Liege, Belgia), şi nu de critici ai organismelor modificate genetic (OMG).

Experţii au descoperit că 54 din cele 86 de OMG-uri aprobate pentru cultivarea comercială în SUA, inclusiv porumb şi soia, conţin această genă virală, cunoscută sub numele de 'Gena VI'. În Statele Unite, aceste plante sunt de obicei date animalelor de fermă care produc carne, lapte şi ouă.

Studiul concluzionează că prezenţa unor segmente din Gena VI 'ar putea rezulta în modificări fenotipice neintenţionate'. Astfel de modificări includ crearea unor proteine care sunt toxice pentru om. De asemenea, ele ar putea declanşa schimbări în plantele însele, făcându-le mai vulnerabile faţă de paraziţi.

Potrivit criticilor OMG-urilor, descoperirea arată clar faptul că procesul de aprobare a acestora, în vigoare de 20 de ani, este compromis. Ei susţin că singurul răspuns adecvat este retragerea de pe piaţă a tuturor culturilor şi produselor alimentare în cauză. Directorul grupului de campanie împotriva OMG-urilor, Pete Riley, a afirmat că descoperirea genei 'subminează în totalitate susţinerile potrivit cărora tehnologia modificării genetice este sigură, precisă şi previzibilă'.

De obicei, culturile sunt modificate genetic în laborator pentru a le da rezistenţă faţă de pesticide puternice precum Round-up, produs de compania americană Monsanto, care să elimine buruienile şi să lase plantele să se dezvolte. Procesul de modificare implică inserarea genelor în plante printr-o tehnică ce le permite să 'se agaţe' de viruşi care se găsesc în pământ şi plante.

Până în prezent, s-a presupus că genele virale nu mai sunt prezente în plantă odată ce aceasta a crescut şi ajunge la consumatori, însă este clar acum că această ipoteză a fost greşită.

Prezenţa genei virale pare să fi fost ratată de companiile de biotehnologie, universităţi şi organismele guvernamentale de reglementare, se arată într-o analiză a studiului EFSA din publicaţia de specialitate Independent Science News. 'Situaţia reprezintă un eşec complet şi catastrofic al sistemului', se susţine în text, adăugându-se că 'există indicaţii clare privind faptul că această genă virală ar putea să nu fie sigură pentru consumul de către om. De asemenea, ar putea perturba funcţionarea normală a culturilor, inclusiv rezistenţa lor naturală faţă de paraziţi'.

'O preocupare rezonabilă o reprezintă faptul că proteina produsă de Gena VI ar putea să fie o toxină umană. Aceasta este o întrebare care îşi va găsi răspunsul doar prin experimente ulterioare', arată analiza.

Susţinătorii biotehnologiei susţin că nu există nicio dovadă din ţări precum SUA că produsele alimentare provenite din OMG-uri ar cauza vreo problemă. Realitatea este însă că nu a fost realizată nicio examinare sanitară pentru a dovedi sau infirma acest lucru, încheie Daily Mail.

Sursa AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti