Adama Sultan iulie 2020
update 18 Sep 2020

Rezerva de umiditate pentru grâul însămânţat în toamna anului trecut se încadrează în valori optime şi apropiate de optim

Rezerva de umiditate pentru grâul însămânţat în toamna anului trecut se încadrează în valori optime şi apropiate de optim, la nivelul întregii ţări, se arată în prognoza agrometeorologică publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie ANM. 

Potrivit specialiştilor ANM, în intervalul 4 - 9 ianuarie 2013, pe majoritatea terenurilor agricole la adâncimea de maximum 100 cm, aprovizionarea cu apă în cultura grâului de toamnă se va menţine în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime. 

De asemenea, la culturile de câmp şi cele pomi-viticole se va menţine starea de repaus biologic, pe întreg teritoriul agricol. Pe terenurile fără strat protector de zăpadă sau cu strat superficial (sub 10 cm), la speciile de toamnă va exista riscul deprecierii aparatului foliar al plantelor prin brunificări şi arsuri ale vârfului frunzelor. 

Sub aspect fenologic, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), iar la cultura de rapiţă, pe toate suprafeţele cultivate, se va semnala înfrunzirea. În toate plantaţiile, la speciile pomi-viticole se va menţine starea de repaus vegetativ. 

Specialiştii ANM recomandă continuarea efectuării controlului biologic sistematic pentru determinarea viabilităţii plantelor la culturile de toamnă precum şi a elementelor de rod la speciile pomi-viticole şi aplicarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

În intervalul menţionat, vremea caldă de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire uşoară, aceasta devenind normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -8 şi 6 grade Celsius, în prima parte a perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1 - 6 grade Celsius şi -7 şi 0 grade Celsius în ultimele zile, valori apropiate de mediile multianuale, în aproape toată ţara. 

Temperatura maximă a aerului se va situa între -4 şi 9 grade Celsius, la nivelul întregii ţări, iar temperatura minimă a aerului se va încadra între -11 şi 3 grade Celsius, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. În perioada menţionată se prognozează precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), dar şi sub formă de ninsoare, în toată ţara. De asemenea, vântul va prezenta intensificări îndeosebi în centrul, estul şi sud-vestul ţării.

Sursa: AGERPRES