Horticultura 17 Decembrie 2012, 18:56

Câştig de peste 10.000 de euro la hectar din cultura cătinei

Scris de

Un cercetator român din Arad (vestul ţării) a ajuns, dupa aproape 35 de ani de munca în pomicultura, cel mai mare producator de catina din tara. Productia o vinde la nemti si obtine un profit de 10.000 de euro/ha, scrie luni agrointel.ro.

Cercetătorul Alexandru Vulpe a început sa se intereseze de cătină înca din timpul facultatii. Ce-i drept, a avut si sansa sa-l aiba profesor pe Victor Cireaşă, promotorul culturii de cătină în România. Cireaşă a fost primul care a observat ca planta poate fi luata din flora spontana si introdusa în cultura, povesteşte Vulpe. După aceea, au urmat multi ani de cercetare pentru tânarul absolvent pâna sa culeaga roadele muncii sale.

'Am vazut toata catina din România. Am luat 3.000 de plante la analiza, din care au ramas 300. O mare parte dintre acestea n-au raspuns la tehnologie, iar în final, am ramas cu cinci soiuri', spune Vulpe, care si-a brevetat soiurile si le-a înscris în Catalogul Oficial.

În urma cu patru ani, a înfiintat la Frumuseni, lânga Arad, prima ferma pilot-profesionista din România - centru de excelenta pentru cultura catinei, cum îi place sa spuna - , unde au fost cultivate soiuri nobile. Aici are la dispozitie circa 32 hectare de teren agricol, unde îsi desfasoara activitatea pe mai multe paliere: ameliorare, pepinieră si productie de fructe. Aproape jumatate din suprafata este destinata cultivarii cătinei, pe care o vinde în întregime în Germania. 

Are însa planuri legate si de procesare (sucuri, siropuri, ulei etc.) pentru ca ar putea sa câstige 'cu doua zerouri mai mult' decât acum. Daca tinem cont ca potentialul productiv este de 20 de tone la hectar, iar pretul de vânzare al catinei este de 1,7-1,9 euro/kilogram, este lesne de înteles pe ce mizeaza cercetatorul român. Catina este un bun antioxidant si contine de doua ori mai multa vitamina C decât măceşul şi de zece ori mai mult decat citricele.

Costul pentru plantarea unui hectar de catina este de 2.500-2.700 de euro, spune Vulpe. Pâna la intrarea pe rod, care are loc în anul trei, se ajunge însa la cheltuieli de aproximativ 6.000 de euro. În primul an de productie, plantele bine întretinute pot da 12-15 tone/hectar, dar pot ajunge si la 20 de tone/hectar în urmatorii ani. În general, productia maxima este obtinuta în anul sapte. Catina are o perioada de productie de 20-25 de ani. Fructele se recolteaza în perioada 15 august - 15 septembrie.

Catina este rezistenta la capriciile vremii si raspunde bine la tehnologia de cultura. Necesită şi irigaţii, dar cheltuiala cu irigatiile este de 20 de ori mai rentabila decât la porumb, povesteste Vulpe. Investitia într-un hectar de catina se amortizeaza dupa 7-8 ani.

'Catina este cea mai profitabila cultura pomicola din zona temperata a României. Din pacate, în România nu exista un sector de procesare a fructelor si legumelor', sustine Vulpe.

În 2011, primul an de productie pentru plantatia de la Frumuseni, Alexandru Vulpe a participat la târgul BioFach din Germania unde si-a gasit si clientii. Acum vinde toata productia în Germania, care vrea în general cantitati mari. 

Cerere mare este si pentru materialul de plantat la catina. Plantele din pepiniera de la Frumuseni ajung în Germania, Franta, Grecia si Ungaria. 
Vulpe vinde si goji, însa doar la comanda. În acest an de exemplu, a produs material de plantat pentru înfiintarea unei plantatii de 40 ha de goji în Grecia

Sursa AGERPRES


Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti