Tratamente optime pentru cultura legumelor
- Scris de Lumea Satului
- Publicat în Horticultura
Condiţiile climatice din ultimele zile au favorizat apariţia şi dezvoltarea mai multor boli și dăunători la leguminoase, printre care: mană, septorioză, alternarioză, putregai cenuşiu, pătarea unghiulară la castraveţi, bacterioze, ofiliri, precum și dăunătorii gândacul din Colorado, păduchele solanaceelor, acarieni.
Aceștia pot cauza pierderi importante la culturile: tomate, ardei, vinete, castraveţi, ceapă, varză, fasole etc. Pentru prevenire şi combatere se recomandă:
A. Produse sistemice care previn şi stopează atacul bolilor
1. RIDOMIL GOLD PLUS = 0,3%
2. VERITA = 0,25%
3. MELODY COMPACT 49 WG = 0,2%
4. ORTIVA 250 SC = 0,075%
5. CABRIO TOP = 0,2%
B. Produse de contact care previn atacul bolilor:
1. CHAMP 77 WG = 0,3%
2. BRAVO 500 SC = 0,2%
3. ACROBAT MZ = 0,2%
4. ANTRACOL 70 WP = 0,2%.
5. CABRIO TOP = 0,2%
La acestea se poate adăuga unul din produsele TOPSIN 500 SC = 0,15% sau ROVRAL 500 SC = 0,1%.
Perioada optimă de tratament: 22.06. – 26.06.2016
Alte recomandări: la depistarea dăunătorilor, se va adăuga un insecticid (ACTARA 25 WG = 0,02% sau KARATE ZEON = 0,02% sau MOSPILAN = 0,03% sau LIDER 200 SL = 0,05%), iar împotriva acarienilor se va adăuga produsul VERTIMEC 1,8% = 0,1% sau MILBEKNOCK = 0,05%. Pentru culturile de ceapă şi varză, la executarea tratamentelor se va adăuga un adeziv: Aracet 0,2% .
Se pot utiliza şi alte produse de protecţia plantelor omologate pentru bolile şi dăunătorii amintiţi!
Dr. ing. Budrala Nicolae - Oficiul Fitosanitar Alba
Articole înrudite
-
Profitul unei afaceri fără… investiție. Nu mai aruncăm legume. Le conservăm
in Agrotehnica -
Suceava: Ediţia 55 a evenimentelor „Seminţe cu Suflet!“
in Evenimente -
Vlad Gheorghe: „România nu va traversa o criză alimentară“
in Alimentatie -
Fructele și legumele indicate în curele de slăbire
in Magazin -
10 reguli de aur pentru cultivarea răsadurilor
in Agrotehnica -
MADR a intensificat controalele de conformitate cu standardele de comercializare pentru fructele și legumele proaspete
in Actualitate -
Viciul suptului la taurine: cauze, tratament şi prevenţie
in Zootehnie -
Comisia adoptă măsuri excepționale de sprijin pentru sectorul vitivinicol și pentru sectorul fructelor și legumelor
in Actualitate -
„Belșug ieșean“ la Târgul Legumelor de Iași
in Actualitate -
Produsele lui Luca, vândute doar pe Internet
in Agrotehnica
Articole recente - Lumea Satului
- De ce să alegem mierea bio pentru consum
- Castelul Károlyi din Carei, „Peleșul Transilvaniei“
- Argăsirea pieilor, un meșteșug tot mai rar
- „Fiecare doamnă trebuie să aibă o ie în garderobă“
- Primul hotel de plante din România s-a deschis la Iași
- O viață dedicată studiului și cercetării științifice din agricultură. Prof dr. ing. Vasile POPESCU, la 90 ani
- Creșterea eficienței fertilizării prin luarea de decizii corecte!
- Hotărârea Curţii Europene de Justiţie referitoare la acordarea autorizaţiilor de urgenţã de către Statele Membre
- „Produsele cu adevărat naturale dețin o structură moleculară pe care corpul nostru o recunoaște“
- Coadă la moaștele Sfintei Parascheva, de Bobotează