ipso iulie 2021    reclama youtube lumeasatuluitv
update 1 Aug 2021

Fermierii vor primi până pe 15 februarie toți banii necesari înființării culturilor de primăvară

Sumele solicitate de APIA pentru plățile pe suprafață se ridică la 973 milioane de lei din cele 3,1 miliarde de lei, urmând ca până la 15 februarie să fie plătiți fermierilor toți banii necesari înființării culturilor de primăvară, a anunțat, marți, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, la întâlnirea avută cu producătorii agricoli din sectorul vegetal și zootehnic.

Subvențiile au putut fi plătite începând cu primele zile ale lunii ianuarie 2014, grație promulgării Legii bugetului de stat în decembrie 2013, care a făcut posibil un împrumut de la Trezoreria Statului de 6,3 miliarde de lei. Pentru SAPS, din cele 3,1 miliarde lei, APIA a solicitat deja pentru plată suma de 979 milioane lei. (...) Pentru sectorul zootehnic, CNDP-urile pentru ovine, acolo putem deja să plătim. Este pentru prima dată și la ovine când putem să plătim atât de devreme, în luna ianuarie. S-au solicitat toți banii pentru crescătorii de ovine, 345 de milioane de lei, care încep să fie plătiți. Pentru crescătorii de ovine care sunt în zonele defavorizate și care vor primi un supliment — anul acesta de 6,5 euro — plățile vor începe la începutul lunii februarie", a spus Constantin.

Ministrul Agriculturii a prezentat marți producătorilor agricoli prioritățile legislative ale MADR, subliniind că Legea Fondului Mutual a fost deja promulgată de președintele României, iar MADR va încuraja voluntariatul la asocierea în fondurile mutuale prin introducerea unei 'prime de asigurare'.

Urmează să fie discutate în Parlament și Legea pajiștilor și Legea privind certificatele de producător", a spus ministrul.

În ceea ce privește Legea privind reorganizarea MADR și Legea privind liberalizarea pieței funciare, șeful MADR a subliniat că acestea se află într-o situație "puțin mai delicată" pentru că au fost întoarse la Parlament de către Administrația Prezidențială.

"În cazul primei legi, poziția Ministerului Agriculturii va fi cea de susținere, în continuare, a poziției inițiale, însă cea de-a doua lege va suferi o serie de modificări întemeiate. Cea mai importantă vizează ca ADS să poată fi jucător pe piața terenurilor agricole, urmând ca la nivelul MADR să fie înființată o direcție cu rol de reglementare în domeniul funciar", a adăugat ministrul Agriculturii.

Potrivit sursei citate, Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 va fi terminat, în forma integrată, până în jurul datei de 15 februarie 2014, ulterior urmând să fie transmis la Bruxelles.

Pe lângă cele 13 măsuri anunțate deja, a fost introdusă o a 14-a măsură care prevede continuarea plăților în vederea transformării fermelor de semi-subzistență în ferme care produc pentru piață. Un număr de 10.000 gospodării țărănești de semi-subzistență vor uram să primească 15.000 euro/an", a mai spus Constantin. 

Marți, la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au avut loc două întâlniri de lucru între conducerea instituției și și producătorii agricoli din sectorul vegetal și zootehnic.AGERPRES

Articole înrudite