Ferma Angus de Meziad, după un concept preluat din Vest
Raul Bereczki din comuna Remetea, județul Bihor, s-a gândit că ar vrea să aibă o fermă mai „altfel“. Astfel, în anul 2017 a adus primul efectiv de 14 vițele și un taur din rasa Aberdeen Angus în ferma de la Meziad, județul Bihor. Scopul fermei a fost de a crea și dezvolta bovine de prăsilă din rasa Aberdeen Angus pentru alte ferme. În prezent, în ferma crescătorului sunt creați produși Aberdeen Angus de reproducție, prin montă naturală.
Vizitarea câtorva ferme de familie din UK, US și Europa… l-a motivat
„Angus de Meziad este o fermă de bovine rasa Aberdeen Angus. Ideea de dezvoltare a unei ferme de animale era în mintea mea din perioada copilăriei, iar mai apoi s-a accentuat odată cu studiile liceale, secția veterinară. Totuși, gânduri mai serioase au apărut după ce am ajuns să vizitez câteva ferme de familie în UK, US și Europa și am înțeles că un astfel de concept mi s-ar potrivi și mie, dar și locației noastre. Conceptul este acela de a crea o fermă de familie, în care 2-3 persoane se pot ocupa de un număr de 20-35 de animale din rasa Aberdeen Angus. Scopul fermei este de a crea și dezvolta bovine de prăsilă din rasa Aberdeen Angus, pentru fermele de carne de vită care doresc să-și îmbogățească genetica cu produși, tauri de prăsilă sau vițele/juninci de prăsilă din genetica actuală, dar și pentru fermele care, din diferite motive, trebuie să schimbe mamele reformă sau care au ajuns la capătul ciclului de reproducție, pe care fiecare fermă și-l setează în planul lor de producție. În același scop, ferma noastră dezvoltă tăurași de prăsilă Aberdeen Angus care pot fi folosiți și de către fermele de carne din alte rase sau de către fermierii care au vaci de lapte, dar care valorifică tineretul către producția de carne și își doresc să atingă calități pe care rasa Angus le are, cum ar fi ușurință la fătare, viței vioi apți de supt și independenți imediat după fătare; creștere și dezvoltare rapidă, ce constituie un avantaj major în sistemul de îngrășat; calitate superioară a carcaselor la sacrificat“, specifică crescătorul bihorean.
Rasa Angust, preferata fermelor mici de familie
Astfel, la Ferma Angus de Meziad sunt creați produși Aberdeen Angus de reproducție, prin monta naturală cu o cireadă de aproximativ 20 de mame și un taur patriarh, având și un mic centru de însămânțare artificială, care cuprinde un număr de cinci mame reproducătoare, după modelul fermelor din străinătate.
„Prin activitatea profesională am ajuns în contact cu crescători de animale, iar rasa Aberdeen Angus mi-a atras atenția în special, odată prin faptul că am întâlnit-o în UK, de unde provine, și la început mi s-a părut oarecum natural să fie așa de des întâlnită, iar mai apoi am întâlnit-o în Europa (Spania, Franța, Germania, Olanda), unde am văzut că este o rasă preferată de fermele de familie, unde soțul și soția aveau aproximativ 10-15 animale de care aveau grijă, după programul profesional, și astfel își puneau terenul la treabă, dar ajungeau să obțină un extravenit, iar mai apoi și în Statele Unite, unde am avut ocazia să cunosc câțiva crescători de referință ai acestei rase Angus, iar vizita în fermele lor m-a ajutat să înțeleg două aspecte foarte importante în ceea ce privește rasa Angus: este atât de robustă încât poate să funcționeze în orice mediu; este o rasă de carne, în care nu se urmărește cantitatea, ci calitatea cărnii sale, de aceea carnea de Angus este materia primă din toate Steakhouse-urile cu recunoaștere internațională“, adaugă Raul Bereczki.
Rasa care preferă interacțiunea minimă cu crescătorul
Aberdeen Angus este o rasă de bovine care vine să schimbe puțin condițiile de creștere pe care le știm în România, deoarece se simte cel mai bine în spațiu liber, pe pășune, și cu minimum de interacțiune cu crescătorul, pentru că are o robustețe bună pentru condițiile de mediu externe și vine ca un ajutor către crescători, având nevoie de un adăpost mai puțin costisitor și astfel mai ușor de întreținut.
„Scopul nostru de la bun început a fost să reușim să stabilim un nucleu de animale care să poată face treabă bună în mediul nostru, în sistem extensiv și pe pășuni de deal și munte, specific zonei noastre, și totodată să ne obișnuim și noi cu ele, mai ales că era un concept nou cu animalele de carne, care nu trebuiau mulse, având un mod de activitate diferit de vacile de lapte. Considerăm că acum reușim să le înțelegem bine nevoile și, ca atare, ne creăm modalități de dezvoltare a infrastructurii din jurul fermei și a bazei furajere. Pentru că Angus este o rasă exclusiv de carne, la care vițelul va fi înțărcat în jurul vârstei de 8 luni, vacile Angus nu se mulg, iar acest lucru vine din nou ca un avantaj pentru crescători, deoarece nu te mai ține legat de aceste activități care de multe ori vin cu costuri. Având aceste detalii de mai sus, cred cu tărie că este o rasă de bovine care poate fi o opțiune pentru familiile mici din mediul rural care vor și pot să se ocupe de o extraactivitate în timpul rămas după un job sau poate fi o opțiune pentru familiile care vor să schimbe activitatea de creștere a animalelor către o rasă care este mai puțin dependentă de acțiunile de zi cu zi ale crescătorului“, mai menționează Raul Bereczki.
Costurile de investiții într-o astfel de fermă sunt deschise discuțiilor și asta deoarece trebuie luat în considerare stadiul de la care începe crescătorul.
„Astfel, sunt situații în care crescătorii încep de la zero, fără infrastructură, fără animale, fără teren și fără utilaje, iar în acest caz investiția de început ar fi una considerabil mare. Dacă crecatorul începe de la un minim asigurat, cum ar fi terenul în proprietatea sa, un minim de utilaje și un adăpost cu sursă de apă, atunci nu îi mai rămâne decât să achiziționeze animalele“, mai spune acesta.
Contracte de livrare carne în sectorul HoReCa
Distribuția și valorificarea produșilor din rasa Angus se realizează către fermele de colectare tineret pentru îngrășat/sacrificat, iar în acest sens în cadrul Asociației Aberdeen Angus există o structură care se ocupă și de acest aspect, unde este colectat tineret Angus, pentru a fi mai apoi licitat de către companiile interesate.
„Pe an ce trece sunt tot mai mulți crescători care reușesc să-și dezvolte sectorul de îngrășare și sacrificare în ferme și ajung să încheie contracte de livrare carne în sectorul HoReCa, unde se poate vedea o ușoară orientare a consumului către carnea de vită și către carnea Angus premium“, încheie crescătorul de Aberdeen Angus din comuna Remetea, județul Bihor.
Beatrice Alexandra MODIGA
Angus, ferma de vaci, Rasa Angus, Ferma Angus de Meziad
- Articol precedent: S-a mutat din Irlanda la Pașcani și a înființat o fermă de capre
- Articolul următor: Subproduse ale industriei obținerii uleiurilor (de semințe de struguri, de camelină) și conținutul lor în compuși cu activitate biologică