Romania

Apicultor de trei decenii la stupina Sănduleanu din Holboca

Apicultor de trei decenii la stupina Sănduleanu din Holboca
Distribuie:  

Doru Sănduleanu din satul Rusenii Vechi, comuna Holboca, județul Iași, este unul dintre apicultorii care au simțit din plin efectele secetei din 2022 și care a reușit să depășească examenul greu al anului trecut cu cele peste 200 de familii de albine, înregistrate la ANZ. Apicultorul deține și o livadă, care îi susține inclusiv activitatea apicolă, microferma sa fiind una de familie, alături aflându-i-se în permanență soția, Liliana, de circa trei decenii.

„Aventura în apicultură a început din dorința de cunoaștere și de a pătrunde în tainele albinelor care sunt fascinante, iar ca apicultor am 31 de ani de activitate. Eu și soția mea trăim doar din activitatea apicolă. Am început cu două familii de albine în anul 1992, doar din dorința de a intra în tainele albinelor, nu îmi imaginam că voi face un business din asta. Ulterior am accesat fonduri europene și de vreo cinci ani avem în jur de 200 de stupi“, specifică apicultorul Doru Sănduleanu.

Sectorul rămâne captivant pentru că albina nu dă monotonie, adaugă apicultorul ieșean. „Problema mea este că mediul înconjurător devine de la o zi la alta mai putred, pentru că lumea aceasta s-a transformat atât de tare încât albina nu-și mai găsește vegetația aceea care era acum 50 de ani, începând de la precipitațiile care sunt mult mai puține față de trei decenii în urmă și până la vegetația aceasta pe care noi o omorâm cu tot felul de insecticide. În condițiile acestea, nu mai găsim diversitatea de plante de care albina are nevoie.“

Seceta a adus cu ea și o invazie de prigorii

Seceta de anul trecut a fost o catastrofă, specifică acesta. „Pe fond de secetă, nu numai că este sărăcie de vegetație, dar și toate celelalte viețuitoare, nu-și mai găsesc în mediul lor înconjurător ce le trebuie. Seceta de anul trecut a făcut ravagii în ceea ce privește producția, dar a fost și o invazie de prigorii care ne-a decimat numărul de albine, cu care noi ar trebui să intrăm pe iernat. În schimb, anul acesta am primit un dar imens de sus, a nins în luna aprilie, zăpada aceea a făcut minuni pentru că a venit cu o cantitate mare de umezeală în sol, vegetația a fost mult mai abundentă față de anul trecut și rezultatele, bineînțeles, net superioare față de ce a fost în 2022.“

La stupina Sănduleanu, producția în medie este de 15 kg/familia de albine/an, pentru că ieșeanul realizează un stupărit staționar. „Anul acesta deja am depășit 15 kg/familia de albine și tot o să mai recoltez datorită faptului că am avut umezeală în sol. Un an bun pentru apicultură, dar prețul la noi cam rămâne pe loc de ani de zile, adică 24 lei poliflora și 28 lei mierea de tei, cu acest preț am vândut și anul trecut, în condițiile în care toate inputurile noastre au crescut considerabil“, încheie Doru Sănduleanu, apicultor din comuna Holboca, județul Iași.

Beatrice Alexandra MODIGA

familii de albine, apicultori, stupine, Holboca

Alte articole:

Apicultura, la limita falimentului

Cum îngrijim stupina la final de vară

Activități în luna iulie în stupină

Lucrările apicole ale lunii noiembrie

Lucrările efectuate în stupină în luna iulie