Fonduri europene 20 Noiembrie 2022, 12:05

Mănăstiri și biserici restaurate cu bani din PNRR

Scris de

Printre cele mai apreciate obiective de patrimoniu se numără bisericile și mănăstirile pe care adesea le vizităm cu pioșenie și le admirăm pentru tot ceea ce reprezintă. Ne atrag atenția de cele mai multe ori acele sfinte lăcașe cu o istorie aparte, cu semnificație pentru o anumită zonă și a căror importanță nu se diminuează odată cu trecerea timpului. Însă amprenta anilor devine vizibilă și majoritatea au nevoie de restaurări costisitoare, motiv pentru care multe dintre ele au nevoie de intervenții cât mai rapide. Veștile bune au apărut în această toamnă, atunci când Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat faptul că mai multe obiective de patrimoniu sunt incluse în trei rute din cadrul Programului „România atractivă“, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), și vor fi restaurate prin intermediul a 18 contracte în valoare de peste 23 de milioane de euro.

Trei rute importante

„Cele 12 rute turistice și culturale pe care le finanțăm prin Componenta 11 – Turism și Cultură a PNRR pun în valoare acea Românie profundă și autentică de care suntem mândri, parte a patrimoniului cultural european. Semnăm contractele de finanțare pentru ruta Mănăstirilor, ruta Bisericilor de lemn și ruta Sfântului Ladislau, care înseamnă investiții de peste 23 de milioane de euro pentru restaurarea unor obiective de patrimoniu și promovarea acestora într-un mod integrat, în rute cultural-turistice care să atragă vizitatori din țară și din străinătate. Am încredere că parteneriatul pe care l-am construit cu autoritățile locale și cu reprezentanții cultelor va adăuga valoare acestor investiții, în beneficiul comunităților locale și al României“, a declarat la evenimentul de semnare a noilor contracte ministrul Marcel Boloş.

Trei rute importante au fost conturate, fiecare având alocat un anumit buget. Astfel:

  • Ruta mănăstirilor din zona Moldovei: 11.52 milioane de euro;
  • Ruta bisericilor de lemn: 3,54 milioane de euro;
  • Ruta Sfântul Ladislau: 8,40 milioane de euro.

Moldova și Bucovina sunt vestite pentru mănăstirile lor, turiștii alegând aceste destinații mai ales pentru a ajunge să le viziteze. Investițiile vizează restaurarea și promovarea celor mai reprezentative mănăstiri din Moldova, între care Mănăstirea Arbore, Mănăstirea Slatina sau Mănăstirea

„Sf. Trei Ierarhi“ din Iași.

Următoarea rută vizează bisericile de lemn pentru care țara noastră este atât de faimoasă la nivel internațional. Mai mult decât atât, valoarea arhitecturală și modul în care lemnul a fost lucrat reprezintă o adevărată bogăție culturală care nu doar merită apreciată, ci și păstrată cât mai mult timp posibil. În cadrul acestei rute sunt vizate zece biserici de lemn din județele Suceava, Vrancea, Neamț, Iași, Botoșani și Mehedinți. Pe lângă restaurarea acestora, atât de necesară de altfel, se urmărește și o mai bună promovare prin care fiecare sfânt lăcaș să devină mai vizibil pentru turiști.

Despre ultima rută, ruta Sfântul Ladislau, se spune că  merge pe urmele regelui cavaler  cu același nume, ce a rămas în memoria culturală prin legende, povești și pelerinaje. Se urmărește restaurarea unor locuri legendare și arii naturale excepționale din județele Bihor, Covasna și Harghita.

Județul Suceava, fonduri importante

Printre lăcașele din județul Suceava care au primit finanțare se numără și Mănăstirea Slatina, Mănăstirea Arbore, dar și bisericile de lemn din satele Botoșana și Colacu.

„Este o continuare a sprijinului acordat monumentelor istorice din județul Suceava pentru consolidarea și păstrarea lor. Consiliul Județean se angajează prin acest parteneriat să promoveze rutele culturale ale bisericilor din lemn și ale mănăstirilor din județul Suceava. Promovare înseamnă organizarea de evenimente, organizarea de trasee turistice, materiale publicitare, pentru a crește numărul de turiști. (...) Dacă ne referim la Mănăstirea Slatina, Consiliul Județean a finalizat modernizarea drumului județean Mălini – Slatina și pregătește modernizarea care să lege Slatina de Gura Humorului prin Valea Moldovei. Pentru Mănăstirea Arbore, ctitorie a hatmanului Luca Arbore, Consiliul Județean a modernizat drumul care face legătura cu localitatea Arbore și pregătește organizarea de evenimente culturale pentru promovarea mănăstirii de la poalele Obcinei Mari“, a declarat președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur.

Turism și cultură

Conform Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, în Componenta 11 sunt alocate peste 100 milioane de euro pentru promovarea turismului și a culturii. În total, 12 rute vor avea parte de finanțare:

- Ruta castelelor – 30 de obiective promovate, 5 castele restaurate;

- Ruta curiilor din Transilvania – 25 de obiective promovate, 5 curii restaurate;

- Ruta culelor – 15 obiective promovate, 5 cule restaurate;

- Traseul gastronomiei tradiționale românești – 30 de obiective promovate;

- Ruta bisericilor fortificate – 20 de obiective promovate;

- Ruta bisericilor de lemn – 30 de obiective promovate, 10 biserici restaurate;

- Ruta mănăstirilor din zona Moldovei – 30 de obiective promovate, 5 mănăstiri restaurate;

- Ruta Sfântul Ladislau pe teritoriul României – 20 de obiective promovate, 5 obiective restaurate;

- Ruta castrelor romane – 20 de obiective promovate, 5 castre restaurate;

- Ruta cetăților – 30 de obiective promovate, 5 cetăți restaurate;

- Refacerea peisajului cultural din Delta Dunării în vederea creșterii atractivității zonei – 30 de obiective promovate, 30 de obiective restaurate (gospodării);

- Ruta satelor cu arhitectură tradițională – 20 de obiective promovate, 150 de case tradiționale restaurate din cele 20 de sate cu arhitectură tradițională.

Larissa DINU


Vizualizari 2457
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Copyrights © Lumea Satului

Redacţia:

Str. Moineşti nr. 12, Bl. 204, Sc. A, Ap. 4, sector 6, Bucureşti.
Pentru corespondenţă: OP 16, CP 39.
Tel/fax.: 021.311.37.11;
ISSN 1841-5148

Marketing, abonamente, difuzare
Tel: 031.410.07.45
- Nicusor Oprea Banu – 0752.150.146, 0722.271.338;

Compartiment financiar
– dr. Niculae Simion – 0741.217.627

Editura: ALT PRESS TOUR Bucureşti